Možná víte, že radnice MČ Praha 11 v roce 2014 dokončila nákup ubytovny Sandra. Radnice naší MČ v závěru loňského roku odsouhlasila nákup ubytovny za 336 milionů korun, a to od investičního fondu TTP Invest patřícím dvěma podnikatelům z České Lípy. Tento fond jej před pěti lety pořídil ani ne za polovinu této sumy, za 151,2 milionů korun. Zajímavé, že? Každopádně nákup i za takto pochybných podmínek proběhl a otázkou zůstává co se Sandrou teď MČ bude dělat?

Dům je v současné době v naprosto dezolátním stavu. MČ budovu zakoupila primárně pro účely sociálního bydlení. V současnosti je však budova pro tyto účely nepoužitelná, protože je koncipovaná jako ubytovna. Tzn. jednotlivé malé (jednopokojové) jednotky se společnou kuchyňkou a sociálním zařízením na patře. Občané z přilehlého okolí si s nájemníky ubytovny za poslední roky vytrpěli své. Do Sandry se stahovaly ty nejhorší existence nejen z jižního města a proto každý z okolí čeká s napětím co bude dál. Radnice má ambiciózní plán na rekonstrukci, která by měla postupně probíhat patro po patru a měla by být placena z výnosů z nájmů z již obsazených bytů. Pokud jste někdy zažili rekonstrukci 1 bytu v okolí toho vašeho v panelovém domě, asi si dokážete představit jak vypadá rekonstrukce celého patra. Dle mého názoru je téměř nemožné, aby bylo možné v jednom patře bydlet a žít a přitom by v patře pod nebo nad probíhala celková rekonstrukce. V každém případě je Sandra majetkem Prahy 11 a je třeba s ní začít efektivně „něco udělat“. Jsou tu různé scénáře od té postupné rekonstrukce, kterou má v plánu a již zahajuje současná radnice, přes pronájem celé budovy za účely ubytovny / hostelu až po prodej budovy soukromému vlastníkovi. Osobně bych byl pro dotáhnout nápad Sandry, když už tu je pro účely sociálního bydlení. K tomu ale bude potřeba zásadní rekonstrukce a přestavba budovy. Musí zde vzniknout různě veliké byty, nemohou zde být jen nejmenší a nejlevněji zařízené jednotky, aby se z domu během pár let nestalo ghetto nepřizpůsobivých a pro to se budou jen obtížně hledat prostředky v již tak zasmluvněném a vyčerpaném rozpočtu příštích let. A jak byste se Sandrou naložili Vy? Napište mi svůj názor, budu za něj velmi rád!

Zajímavé články na toto téma:

http://praha.5plus2.cz/praha-11-nakup-ubytovny-0b6-/prahar.aspx?c=A140219_120009_ppd-prahar_p2vja

http://byznys.lidovky.cz/magistrat-resi-blanku-prazska-radnice-zase-predrazenou-sandru-p76-/firmy-trhy.aspx?c=A131213_173100_firmy-trhy_mev

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/opozice-praha-11-sve-byty-levne-prodala-jine-ted-nakupuje-draze-20140115.html