Mám za sebou svůj první týden „v úřadě“ na Praze 11 a jsem plný různých pocitů a zážitků. V pondělí jsme stihli ustanovující zastupitelstvo o kterém velmi pěkně napsal kolega Láďa Kos, ml: http://praha11.anobudelip.cz/cs/aktuality/ladislav-kos-ml.-dojmy-z-prvniho-jednani-zastupitelstva-27102, hned v úterý jsme začali naplno pracovat. Nebudu mluvit za své kolegy, protože do jejich práce plně nevidím. Já jako radní bez portfeje pracuji primárně na majetku s kolegou Janem Říčařem a co se týče majetku je toho k řešení mnohem více než jen pro 2 lidi…

Ještě před oficiálním ustanovením nové rady jsem začal pronikat do struktur a fungování Jihoměstské majetkové, a.s. a do asi největšího majetkového problému naší městské části – ubytovny Sandra. Ubytovna Sandra je opravdu oříšek, jedná se podle všeho o jeden z největších kostlivců, které nám minulá garnitura na radnici nechala. Dům je v katastrofálním stavu, na jeho opravu nejsou peníze a pronájmy spravuje velmi podivným způsobem soukromá společnost, která si navíc na poslední chvíli prosadila změnu nájemní smlouvy tak, že již nemusí platit fixní nájem městu.

V Jihoměstské majetkové, a.s. jsem se za poslední týdny potkal s mnoha velmi schopnými lidmi a musel jsem svůj názor na tuto společnost částečně změnit. Z pohledu občana, který nevidí „dovnitř“ šlo o společnost ztělesňující zlo a tunelování veřejných prostředků. Po prvním zběžném auditu se zdá být dobře fungující společností stojící na dobrých základech a mnoha schopných lidech, která pouze potřebuje lehce ozdravit, zefektivnit a odstranit několik pijavic a problémů vysávající ze společnosti „přebytečné“ finance. Potřebuje do budoucna nasměrovat trošku jiným směrem tak, aby generovaný zisk odváděla z největší části svému akcionáři, tedy městské části Praha 11, tedy jejím občanům pro další rozvoj a lepší život na Jižním Městě. Dle posledních výročních zpráv byl zisk rozdělen primárně pro rozvoj společnosti a vedení firmy (představenstvo a management), což je pro mě do budoucna nepřípustné. Jako první krok, kterým začneme realizovat změny v této akciové společnosti bylo odvolání současného představenstva a dozorčí rady a jmenování nových představitelů, kteří nejsou zatíženi minulostí.

Kromě hlubšího poznávání Jihoměstské majetkové a.s. a problému kolem ubytovny Sandry jsem si stihl převzít i ostatní agendu, zabydlet si kancelář v úřadu v Ocelíkové ulici a stihnout několik porad vedení a regulérní radu, kde jsme provedli několik prvních zásadních rozhodnutí pro budoucí směrování naší MČ.

Poměrně překvapením pro mě bylo, že již během prvních dnů v úřadu se na mě stihlo obrátit několik občanů se svými individuálními problémy, které spadají pod resort majetku a kterým se již snažím pomoci.

Budu rád pokud mi napíšete svoje podněty, kterými bychom se měli co nejdříve zabývat na můj e-mail prokopo@praha11.cz nebo mne osobně navštívíte v mé kanceláři v Ocelíkově ulici.