V červnu proběhl výzkum agentury Phoenix Resereach ve kterém agentura zkoumala znalost a hodnocení pražských zastupitelů. Asi není překvapením, že nejlépe dopadla současná primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a jako druhý pak minulý primátor Tomáš Hudeček (nezařazený, dříve TOP09). Co však potěšilo mě, je fakt, že mou osobu zná celých 11% pražanů, což je například stejně jako má můj stranický kolega radní pro sociální bydlení a zdravotnictví Radek Lacko nebo Jaroslava Janderová, která je předsedkyní kontrolního výboru za ODS. Vzhledem k tomu, že jsem do zastupitelstva hl. m. Prahy přišel až jako náhradník více než po rok po volbách a nepracuji zde tedy ještě ani rok, beru to jako skvělý výsledek mé dosavadní práce! Děuji tím všem respondentům za hodnocení, které mě velmi motivuje v další práci! Podívejte se na podrobnosti výzkumu, koho lidé znají a hodnotí nejlépe a kdo je naopak na chvostu.

Průzkum na téma znalosti a hodnocení (hodnoceni probíhalo u zastupitelů, které respondent označil „znám“. Hodnocení samotné probíhalo jako ve škole, známkami 1 až 5, kdy známka 1 je nejlepší hodnocení a naopak známka 5 je nejhorším hodnocením zastupitele) pražských zastupitelů provedla agentura Phoenix research ve dnech 2. 6. 2016 – 29. 6. 2016 na vzorku 1011 respondentů.

Průzkum se zaměřil na znalost jednotlivých zastupitelů magistrátu hlavního města a jejich následného hodnocení, které probíhalo formou známkování. Z 65 zastupitelů nezískal ani jeden jedničku nebo pětku. Nejčastěji se objevovala známka 3.

Mezi nejznámější zastupitele patří primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO, zná ji 94 procent dotázaných, následuje Tomáš Hudeček, bývalý primátor za TOP09, v současné době bez politické příslušnosti, s 92 procenty. Na třetím místě se umístil další bývalý pražský primátor, a to Bohuslav Svoboda z ODS s 91 procenty. S 88 procenty ho následuje Matěj Stropnický ze Strany zelených, připomeňme, že na pražském magistrátu vystupují Zelení v rámci tzv. Trojkoalice spolu s KDU-ČSL a STAN. Pátým nejznámějším zastupitelem je Karel Březina, jehož zná 87 procent dotázaných.

Naopak mezi nejméně známé zastupitele patří Jiří Hrabák z TOP09 a Petr Fifka z ODS, které neznalo celých 96 procent oslovených. Mezi neznámé tváře patří také Ivan Hrůza z KSČM, jehož neznalo 95 procent respondentů. S 94 procentní neznalostí dotázaných bojují Helena Briardová z KSČM, Martin Dlouhý z TOP09, Karel Grabein Procházka z ANO a Marcela Plesníková, ze stejného hnutí.

Nejčastější známkou v průzkumu byla trojka. Dvojku dostalo celkem 15 zastupitelů a čtyřku 16. Nejlepší průměrnou známku získal zastupitelský klub Pirátů – 2,5. Následuje Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN), ti by na vysvědčení dostali 2,75. Známku 2,87 by dostala ODS. Trojku potom hnutí ANO. Průměrnou známkou u ČSSD je 3,12, u TOP09 pak 3,16. Nejhorší vysvědčení by měl zastupitelský klub KSČM, jejich průměrné hodnocení je 3,75.

Mezi nejznámější zastupitele, kteří byli zároveň ohodnoceni vysokou známkou (2), patří Patrik Nacher z ANO, jehož znalo 77 procent dotázaných. Dále Miloslav Ludvík, kterého znalo 43 procent dotázaných, a Petr Bříza z TOP09 s 35 procenty.

Mezi nejznámější politiky s nejhorší známkou (4) patří Tomáš Hudeček (bez PP), sociální demokrat Karel Březina a Alexandra Udženija (ODS).


PhoenixResearch-Znalost-a-hodnoceni-zastupitelu-MHMP-06-2016

Celá zpráva a infografika ve formátu PDF ke stažení zde.