Je opravdu smutné, že právě starosta městské části Prahy 11, která je dlouhodobě suživána následky průjezdů tisíců kamiónů v důsledku neexistující propojky mezi dálnicemi D1 a D11, si dovolí dlouhodobě proti této propojce bojovat. Štyler tak jde proti zájmu prakticky všech obyvatel Jižního Města, kteří si dostavbu okruhu naopak přejí. Smutné je, že na tyto skutečnosti musí upozorňovat již i primátorka Prahy na jednání Prahy a středočeského kraji…

Krnáčová kritizovala odpůrce okruhu

Hlavní město slibuje u chystané stavby 511 Pražského okruhu postiženým kompenzace. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) zároveň ostře kritizovala odpůrce této trasy, odmítla, aby se stali součástí vznikající nové pracovní skupiny.

Krnáčovou znepokojilo, že například starosta Prahy 11 Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11) šel proti rozhodnutí své radnice, která stavbu 511 žádala. Primátorka dokonce označila starostův postoj za neetický.

„Byla bych ráda, aby taková vyjádření už nebyla, respektive aby se starostové městských částí drželi svého zastupitelstva. Nebylo by užitečné, aby lidé, kteří brzdí rozvoj Prahy, byli součástí jakékoli pracovní skupiny,“ řekla včera primátorka.

Štyler přivítal rozhodnutí znovu posuzovat stavbu 511 z hlediska dopadů na životní prostředí (EIA), což žádali její odpůrci. Ti prosazují alternativní regionální trasu.

Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) je ale 511 jedinou trasou v územním plánu. Chce k tomu jednat o obchvatu Běchovic silnicí I/12, o odkupu nemovitostí u křižovatky s okruhem, o protihlukových stěnách.

Opozice žádala, aby se stavbě 511 věnovalo čtvrteční zastupitelstvo. Věc ale nemá být k projednání, jen k informaci. Krnáčová řekla, že si to tak přála Trojkoalice, ač ANO by se projednání nebránilo. „Musíme respektovat koaličního partnera,“ uvedla. Proti jejím slovům se ohradil radní Jan Wolf (Trojkoalice, KDUČSL). „Není to pravda. Materiál byl od začátku veden pouze jako informativní,“ citovala ČTK Wolfovu reakci na Krnáčovou. Primátorku kritizovala i ODS.

Zdroj: 14.9.2016 Právo str. 10 Praha – Střední Čechy