V Praze je nedostatek nových bytů. Přitom do roku 2030 by měl stoupnout počet obyvatel v metropoli o 93 tisíc. Podle analýzy vznikne v následujících čtrnácti letech poptávka po více než 82 tisících bytech. Praha by proto měla změnit přístup k nové výstavbě. Pokud se tak nestane, může se bydlení v hlavním městě prodražit natolik, že začne být pro obyčejné lidi nedostupné.

V posledních pěti letech se každý rok dostalo na trh přibližně okolo 4,3 tisíc bytů. Aby se hlavní město vypořádalo s poptávkou, kterou vypracovala analýza, je nutné každoročně dokončit přibližně 5,5 tisíc bytů. Pokud se nepodaří v brzké době situaci změnit, ceny bytů v metropoli se vlivem převyšující poptávky nad nabídkou budou neustále zvyšovat. Podle analýzy hrozí, že v případě, kdy nebude v Praze vznikat dostatek nových bytů, začne se více lidí stěhovat do Středočeského kraje a do města dojíždět. To se prodraží, protože bude potřeba investovat do budování nové infrastruktury.

Developeři si na současnou situaci v Praze dlouhodobě stěžují, především pak na zdlouhavé povolávací procesy. Délka čekání na povolení k výstavbě bytového projektu trvá v průměru osm let. Hlavní město proto musí změnit přístup k nové výstavbě.

Podle Institutu plánování a rozvoje hlavního města je klíčové, aby se Praha naučila doslova recyklovat stávájící území širšího centra města. Především brownfieldy, bývalá železniční nádraží či různá nevyužívaná území.

Nový strategický plán Prahy a současně připravovaný Metropolitní plán hlavního města, s výstavbou především v centrální části, počítají s výstavbou a zhruba 39 procent veškeré výstavby by mělo směřovat do této oblasti. Naopak na okraji města by měla do budoucna vyrůst jen pětina z celkového množství nově postavených bytů.

Zdroj: http://m.ihned.cz/byznys/c1-65566730-praha-bude-potrebovat-82-tisic-bytu-pokud-se-nepostavi-obycejni-lide-prestanou-zvladat-najemne