Mnoho politiků vnímá slovo „developer“ jako sprosté slovo a synonymum chamtivosti, zatímco obraz developerů mezi běžnými smrtelníky se dá popsat jako „nekvalitní architektura, ve které je vše podřízeno absolutnímu zisku.“ Mezi špatnými developery lze samozřejmě nalézt i ty osvícené, kteří kromě zisku cílí i na kvalitní životní prostředí, nicméně v Česku naráží na velký problém, kterým je zdlouhavý a přebujelý byrokratický proces.

Developerství obecně je prospěšné pro ekonomiku dané země. Ne nadarmo se říká, že pokud horizont města lemují jeřáby, město prosperuje. Je to jednoduché – do stavebního procesu se zapojuje více subjektů a tím se tvoří práce pro velké množství lidí. Developer přijde s určitou myšlenkou využití pozemku, architekti vytvoří studii, kterou posléze předají stavebním inženýrům a statikům a ti připraví podklady pro stavbu. Ta samotná vyžaduje široký záběr všech možných specializací. Někdo musí namíchat beton, někdo musí zapojit vedení, řeší se přípojka na vodovodní řad a další důležité profese. Celé to je zaplacené investorem, kterému se peníze vrátí, pokud je projekt úspěšný. Kromě toho se do oběhu pustí určitá suma peněz, ze které má zisk na daních i stát.

Důležité je zmínit i výhody pro společnost. Při dostatečném množství bytů se snižuje i jejich cena a díky tomu si je můžou dovolit i ti, kteří nemají dostatečné finanční zázemí. Jmenovitě jde hlavně o mladé rodiny a střední třídu, na které vždy stojí každá společnost. Při výstavbě administračních budov se lokalita může stát atraktivní pro firmy nejen zahraniční, ale i tuzemské a tím se dále zlepšuje celková úroveň lokality. Tam, kde se pohybují lidé, tam rázem vznikají restaurace, bary, zábavní kluby, parky atd. Proto je důležité, aby se stavělo. Chceme být součástí města, které žije.

V čem je tedy velký problém přebujelé byrokracie? Velkou měrou omezuje zájem dobrých investorů, jelikož nemají jistotu, že jejich úsilí a investice budou skutečně zrealizovány. Radši zaměří svoji pozornost tam, kde bude celkový průběh příznivější. Po Praze lze najít spoustu příkladů, kde dodnes stojí vykopané jámy, zaplotovaná území a nic se s tím nedělá. Chcete, aby se zvětšil zájem osvícených developerů? Dejte jim dobrý důvod, proč by se měli zrovna zaměřit na tento kousek území.