Hodně lidí se na mě poslední dobou obrací ve věci projektu Areálu ledových sportů a to především v porovnání s podobným projektem, který dnes už intenzivně roste na Praze 10 v blízkosti Jižní Spojky. Na rostoucí projekt jsem se nedávno byl osobně podívat a na základě toho i vašich četných dotazů jsem dal společně s investorem záměru na Praze 11 dohromady srovnávací a vysvětlující článek těchto 2 projektů.

Mnoho z vás se děsí toho, co má v blízkosti školy Ke Kateřinkám vyrůst. Když jsem se osobně byl podívat na Praze 10 na rostoucí zimní halu Padok Icerink, tak mě to také zaskočilo jak velký se tento projekt zdá. Pokusil jsem se tedy oba projekty vedle sebe srovnat.

Fotka aktuální stavby Padok Icerink
Fotka aktuální stavby Padok Icerink

Existuje několik základních rozdílů, patrných na první pohled, které od sebe oba projekty odlišují. Ve prospěch Areálu ledových sportů (dále ALS) hovoří:

  • ALS má širší nabídku ledových sportů (curling, sledge hokej) a širokou nabídku dalších venkovních sportů, které budou vytvářet zajímavý mix sportovních aktivit uživatelů Areálu (fotbal, florbal, tenis, asketbal, volejbal, házená, a další).
  • ALS má výrazně menší procento zastavěné plochy pozemku a zachovává naprostou většinu stávající zeleně. Padok Icerink zabírá o cca 50% více plochy než ALS, přičemž disponuje menším pozemkem.
  • Areál ledových sportů má platnou dokumentaci EIA, která je v souladu s dokumentací pro územní rozhodnutí. Padok Icerink dokumentací EIA nedisponuje.
  • ALS je v úzkém kontaktu s vedením základní školy a reaguje na požadavky ZŠ Ke Kateřinkám.
    Na její přání je projekt koncipován tak, že je přímo propojen s budovou školy spojovacím krčkem a navíc například zastiňuje složitě používané učebny orientované na jih, které se již od jarních měsíců přehřívají, přičemž výška budovy je v tomto místě pouhých cca 7 metrů.
  • Curlingová hala, která je orientována směrem k veřejné komunikaci je výrazně menší i nižší než hala hokejová, díky čemuž celková hmota stavby směrem ke komunikaci ustupuje a navíc vytváří účinnou hlukovou bariéru.
  • ALS disponuje 67 parkovacími místy, na rozdíl od Padoku, který jich staví pouhých 25.

Z výše uvedeného srovnání je patrné, že jakékoli obavy z toho, že na Praze 11 roste druhý Padok Icerink jsou liché. Aréna ledových sportů v blízkosti ZŠ Ke Kateřinkám bude podstatně menší a vlídnější směrem k životnímu prostředí a možnostem vyžití místních občanů a především dětí.