Praha 11 získala rozsáhlý bytový komplex za více než 600 milionů. Jeho osud byl přitom dlouho nejasný. Developerský projekt na Jižním Městě poblíž stanice metra Opatov odkoupila městská část na konci roku 2013. Od začátku vzbuzoval u místních lidí pochybnosti kvůli dalšímu využití bytů. Po vlně kritiky se budoucnost projektu stala i politickým tématem na komunální úrovní.

Původně společnost Sekyra Group mluvila primárně o sociálním bydlení formou pronájmu „v domě je většina bytů velkometrážních a celkově je projekt koncipován velmi luxusně. Bude tedy i poměrně drahý provoz a z toho vyplývající poplatky. Nájmy i malých bytových jednotek se tak po připočtení měsíčních poplatků vyšplhají poměrně vysoko a sociálně potřební si tyto byty rozhodně nebudou moci dovolit.“ uvedl Ing. Ondřej Prokop (ANO), zastupitel MČ Praha 11 a hl. m. Prahy.

Web zipreality.cz na svých stránkách uvádí, že je projekt pozastaven a o jeho dalším využití se jednalo na zastupitelstvu městské části. V roce 2014 se nakonec rozhodlo, že místo pronájmu bytů se dá přednost jejich prodeji.

V říjnu letošního roku zastupitelstvo ale svůj záměr přehodnotilo. Odůvodňuje to tím, že zrušilo usnesení z roku 2015 a místo prodeje schválilo propachtování bytového objektu Zahrady Opatov společnosti Jihoměstská majetková pro ekonomickou činnost.

Cělý článek vyšel v Metru: