Bývalý jihoměstský starosta Jiří Štyler se během svého působení na radnici proslavil mnoha husarskými kousky. Některé jsou k smíchu, jiné bohužel k pláči. Mezi smutné počiny Jiřího Štylera, na které budou občané Prahy 11 doplácet ještě několik let, patří i zablokování dostavby Pražského okruhu.

Přitom ze začátku se zdálo, že ke komplikacím není důvod. Takzvaná stavba 511, která by znamenala odklon kamionové dopravy mimo Jižní Město, měla jednoznačnou podporu jak občanů, tak zastupitelů jedenácté městské části. Není divu, vždyť na následky vdechování zplodin zemřou ročně desítky lidí a další tisíce místních obyvatel pak musí každodenně čelit nebezpečí nejrůznějších zdravotních komplikací, jimiž jsou zvlášť ohroženy děti a senioři.

Právě zastupitelstvo MČ Praha 11 se proto 19. 5. 2016 usneslo na potřebě „urychlené prioritní dostavby Pražského okruhu v jihovýchodním segmentu Prahy“ a zároveň uložilo tehdejšímu starostovi Jiřímu Štylerovi informovat o přijatém stanovisku radu hl. m. Prahy.

Nebyl by to však Jiří Štyler, kdyby opět neupřednostnil své politické ambice před zájmy jihoměstských občanů. Dopis, který napsal, obsahově zcela odporoval usnesení zastupitelstva – a aby toho nebylo málo, rozeslal jej dokonce poslancům Evropského parlamentu a Evropské komisi. Výsledek? Přestože objektivní rozpor Štylerova jednání s vůlí zastupitelstva konstatoval tento týden i Kontrolní výbor, škodu, kterou způsobilo, už napravit nelze.

Kvůli sobeckému chování jednoho politika se dostavba Pražského okruhu zdrží o 5 až 10 let: na čistý vzduch a ulice bez kamionů si tedy já i téměř 80 tisíc jihoměstských občanů budeme muset počkat.