Ahoj sousedé,
tenhle týden byl pro mě dost hektický, tak jen krátce. Můj syn Oliver jde zítra zase po prázdninách do školky, k tomu nám oficiálně začíná celorepubliková předvolební kampaň, takže definitivní konec léta je tu a teď už nás čeká už jen hodně práce. Nebudeme tedy ztrácet čas a rovnou se půjdeme podívat na to, co se za poslední týden na Jižním Městě a v Praze povedlo!

Největší radost mám z dokončeného dopravního hřiště u Modré školy. Od chvíle, kdy bylo otevřeno, je neustále plné dětí. Nejen podle toho, ale i podle reakcí Vás všech, vidím, že naše práce má smysl. Dneska jsme se synem šli na procházku a také jsme se zastavili na dopravním hřišti a musím potvrdit, že je to vážně super! Tohle na Jižním Městě chybělo. Jen teda Oliver měl zrovna tu chvilku, kdy se vztekal, nechtěl s sebou koloběžku a pak u hřiště brečel, že si ji nevzal. No znáte to!

Tento týden byla také kolegy z úřadu dokončena velmi zajímavá studie na regeneraci panelových domů na našem území. Ze studie je patrné, že rozsáhlá regenerace jihoměstských panelových domů se blíží ke zdárnému konci. Většina panelových domů na našem území byla postavena v období tzv. komplexní bytové výstavby 70. a 80. let minulého století. A teď přijde to zajímavé. Komplexně bylo zregenerováno již 86,74 % domů a 13,26 % domů bylo zregenerováno částečně. Smutné šedé betonové město je již dávno minulostí! Když se procházíte po ulicích Jižňáku, zjistíte, že hraje všemi barvami a hlavně zelení. Podobnou statistiku a výsledky sčítání domů najdete zde.

Velmi diskutovaným problémem, o kterém mi mnoho z Vás psalo, byl nepořádek a bydlení několika lidí bez domova v okolí ulice U cvičáku v blízkosti cvičiště psů. Protože se jedná o soukromé pozemky, bylo zajištění úklidu komplikovanější, ale díky perfektní práci odboru životního prostředí se podařilo vlastníky přimět k úklidu lokality a navíc i k vysekání křovisek. Situace by se již neměla opakovat. Jestli znáte další lokalitu, která by si zasloužila úklid, budu velmi rád, když mě o ní informujete.

Na Praze se nám konečně povedlo posunout blíže k dokončení dostavby Městského okruhu (pokračování Blanky). Byl vybrán projektant. Ten má za úkol vyhotovit Dokumentaci k Územnímu Rozhodnutí včetně zajištění inženýrské činnosti k získání územního rozhodnutí. Úsek, který bude projektován, tvoří téměř 30 % z celkové délky trasy. Je dlouhý 10,3 km a cca 5 km bude vedeno v ražených a hloubených tunelech. Jde o úsek Pelc Tyrolka – Balabenka – Štěrboholská radiála.

Tento pokrok mě velmi těší, protože pokračování Městského okruhu prosazuji celé 4 roky. Je to jedna z hlavních priorit města. Naneštěstí trojkoalici v čele s Matějem Stropnickým se okruh podařilo úspěšně zdržet. Proto jsem rád, že jsme konečně zase o kus dál. Věřím, že městský okruh, který je plně v rukou Prahy, bude dobudován dříve než vnější okruh, který staví Ministerstvo dopravy. I u něj bojujeme za rychlejší posun ke stavbě.

Byla ukončena první fáze prvního ročníku projektu Spolu za lepší 11, neboli tzv. participativního rozpočtu. Rady městské části Praha 11 přijala na úterním jednání usnesení, ve kterém souhlasí s realizací neuvěřitelných devíti projektů. Protože se jedná o první ročník, všichni se učíme, a proto to bylo velmi náročné období jak pro úřad, tak i pro občany. I přes toto všechno jsem obdržel od Vám více pozitivních zpráv a ohlasů než těch negativních a za to jsem Vám všem moc vděčný. Už teď se nemohu dočkat, až budou projekty s nejvíce hlasy zrealizované. Napište mi, prosím, zda Váš navrhovaný projekt nebo Váš favorit vyhrál. A v případě, že ne, zapojte se do projektu i příští rok, do druhého ročníku. Spolu si tu vytvoříme krásné Jižní Město.

Poslední, co se tento týden dost řešilo, byly práce probíhající na dalších dvou lokalitách z pasportu veřejných prostranství. Vnitroblok Ledvinova-Kahovská a veřejné prostranství Ke Kateřinkám-Opatovská. Ve vnitrobloku budou vytvořeny rekreační a odpočinkové plochy, které budou doplněny novou cestní sítí a novým mobiliářem. Veřejné prostranství bude zpřehledněno a budou opraveny pěší komunikace a dlážděné plochy. Opravy se nevyhnou ani stupňům vyrovnávajícího schodiště. V obou lokalitách bude také ošetřena stávající zeleň, renovovány poškozené travnaté plochy a vysazeny nové stromy. Psali jste mi, že tam je hodně asfaltu a betonu, ale věřte – není to ještě hotové. Počkejte na finální výsledek. Uvidíte, že to bude fajn!

Kdybyste se s námi chtěli potkat, poznat se a probrat, co Vás trápí, tak Vás zvu v pátek 7. září od 8:00 do 11:00 na kávu a drobné pohoštění k Poliklinice Šustova. Budou tam naši kandidáti na magistrát, něco pro děti a hlavně dobrá nálada. Jde o jednu z prvních akcí, kde nás můžete poznat osobně, tak přijďte.

Už musím jít chystat syna na první den do školky , tak mějte fajn zbytek víkendu, a pokud máte taky děcka, tak hlavně, ať zítra vykročí správnou nohou! A pokud náhodou máte prvňáčka, tak i letos jsme se rozhodli zmírnit prvňáčkům stres z nástupu do školy a trochu jim osladit den. Vezměte své malé školáky a navštivte v pondělí 3. září mezi 10:00 až 14:00 hodinou Chodovskou tvrz, kde je pro prvňáčky připravena zmrzlina.