Ahoj sousedé,
dneska Vás zdravím s Patrikem Nacherem a Andrejem Babišem ze sousedské večeře v Modřanech. Pokud jste neměli čas přijít nebo je to pro Vás daleko, tak budeme pořádat v Praze další akce, jejichž seznam naleznete zde . Hrozně rádi Vás tam s Petrem uvidíme!!

Tento týden začal už skutečný volební blázinec. V pondělí jsme vykopli naši kampaň v Kotvě s panem premiérem a naším nejužším týmem Petrem Stuchlíkem, Patrikem Nacherem a Ivanem Pilným. A od té doby jsme téměř pořád jen v ulicích. Ve středu jsme rozdávali pozvánky na páteční akci, ve čtvrtek koblihy na Andělu a odpoledne proběhla první sousedská večeře na Pankráci – ta byla mimochodem fakt super, přišlo Vás opravdu mnoho! A už tu byl opět pátek, na který jsme přichystali dopolední kavárnu u Polikliniky Šustova. A do toho samozřejmě spousta práce, takže se pokusím v rychlosti vyjmenovat jen to zásadní.

V pondělí naši radní přivítali nové prvňáčky při jejich prvním školním dni a prvním větším krokem do života. Ve Starochodovské škole jsme rodiče a učitele ujistili, že dostavba školy se už za chvíli rozjede. Bohužel se to zdrželo kvůli papírování při výběru stavební firmy. Je to opravdu obrovská akce, za více jak 100 milionů korun , proto si všichni dávali hodně záležet, aby zakázka byla povedena bez jakékoliv chybičky. Prvňáčci dostali od radních dárkový balíček , kde nalezli to nejnutnější pro první a další dny ve škole, a také dostali dárkový poukaz na zmrzlinu , kterou si mohli vyzvednout u Chodovské vodní tvrze.

Mnoho z Vás upozorňovalo na nepořádek v lokalitě kolem cvičáku na Praze 11. V pondělí byl konečně proveden jeho úklid a to jen díky skvělé práci odboru životního prostředí Úřadu městské části Praha 11, který vyzval vlastníka pozemků, aby provedl úklid těchto pozemků.

V úterý jsem se zúčastnil slavnostního otevření nového sportovního oválu a hřiště u ZŠ Donovalská . Byla to opravdu velká sláva , téměř všechny děti a rodiče se přišli na otevření podívat. U této rekonstrukce jsem byl od úplného začátku a musím říct, že to teda bylo něco! Hřiště už mohlo být hotovo před rokem! Toto je krásná ukázka složitosti komunální politiky. Nejdříve několik jednání na Magistrátu, abychom získali okolo 2 milionů korun, během toho příprava projektu. Když už jsme konečně měli peníze i projekt, celá věc ztroskotala na dodavateli. Protože městská část musí postupovat s péčí řádného hospodáře, musela při výběru dodavatele vybírat podle ceny. Vybrala se tedy nejlevnější nabídka. Vítězná firma přijela na místo, vykopala na hřišti čtyři díry a prohlásila, že rekonstrukce bude dražší o téměř 1 milion. A proč? Protože si prý nemysleli, že to bude takto složité. Půl roku jsme se s firmou dohadovali a nakonec jsme museli začít od začátku, znovu vybrat dodavatele. Ten už naštěstí svou práci dovedl do konce a děti si mohou od tohoto týdne užívat na novém hřišti a sportovním oválu.

Středeční večer se nesl ve znamení kultury. V parku u Chodovské vodní tvrze se konalo letní kino. Park byl téměř plný! Ani se nám nechtělo věřit, kolik lidí kino navštívilo. Bohužel i v tomto případě se mi ozvalo pár nespokojených občanů, kteří si stěžovali na hluk. Sakra lidi, buďme k sobě trošku tolerantní, nikdy asi nemůžou být všichni spokojeni, ale když městská část dělá nějakou zábavu, kterou si užije většina lidí, zkuste být tolerantní!

A teď něco, co by se asi mělo zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Ve čtvrtek se konalo poslední zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem se podíval na program jednání a zjistil, že je tam téměř 250 bodů k projednání. Nakonec se nám povedlo vše projednat a udělali jsme opravdu hodně práce. Nebudu Vás nudit vyjmenováváním všeho, takže zmíním jen něco. Osobně jsem hrdý, že se mi povedlo zarazit zrušení památkového ústavu. Paní primátorce se to sice vůbec nelíbilo, spolu s pár lidmi jsem hlasoval jinak, než si přála, ale myslím si, že takto je to správně. Měl jsem ten den trochu rebelující náladu, protože se mi povedlo naštvat i další kolegy, kteří nejsou zastupitelé na městských částech tím, že jsem přemluvil Patrika Nachera a pár dalších lidí a podpořili jsme navýšení peněz směrem k městským částem. Ty teď dostanou například na jednoho žáka o 500 Kč víc. Městská část díky tomu bude moci do škol koupit nové pomůcky nebo udělat drobnou údržbu či zlepšit její vybavení. De facto cokoliv, co potřebuje. Byl nám předložen materiál na nákup automobilu pro rodinu z Prahy, které se narodila čtyřčata. A protože se nám nelíbilo, že by to mělo být placeno z městských peněz, se asi 10 zastupitelů domluvilo a rozhodli jsme se, že se rodině složíme na nákup nového velkého automobilu. Máme z toho všichni dobrý pocit, udělali jsme dobrý skutek.

Protože poslední dobou pořád slýchám kritiku, že hnutí ANO nepodporuje podnikatele, protože jsme zavedli to hrozné EET a kontrolní hlášení, že házíme lidem, co chtějí podnikat klacky pod nohy. Pro všechny ty, co tohle říkají, připomínám, že v tomto týdnu byl spuštěn projekt Pražský voucher, který je podporou pro podnikatele. I já jsem podnikatel, už 14 let, vybudoval jsem dvě stabilní firmy. A rozhodně mi zavedení EET a kontrolního hlášení nevadí. Alespoň to narovnává trh. Už není tak jednoduché podvádět. Chápu, že malé firmy nebo začínající podnikatele je to práce a finance navíc, ale od toho tu je teď projekt Pražský voucher, který se paní primátorce povedlo zavést, za což jsem HROZNĚ RÁD. V rámci projektu bude začínajícím podnikatelům město dávat skoro půl miliardy korun. Víte, co mě v podnikání taky štvalo? My z Prahy jsme si vždy museli vše tvrdě vydřít, zatímco třeba moji konkurenti z Ostravy nebo Pardubic načerpali miliony z fondů EU a své firmy během 1-2 let skokově a raketově rozšířili bez těžké práce za cizí peníze. To byly momenty, kdy mi bylo líto, že podnikám v Praze. Podporuji projekt Pražský voucher, protože je to konečně něco, co mi přijde spravedlivé i pro pražské podnikatele. Jsem opravdu rád, že se to Adrianě povedlo dotáhnout do konce! To je skvělé!

Příští týden, ve čtvrtek 13. září, nás čeká poslední zasedání Zastupitelstva městské části Praha 11, takže pokud byste měli čas a chuť, přijďte se na nás podívat nebo si nás pusťte na webových stránkách městské části. Jestli nenajdete odvahu na to koukat, tak se můžete těšit na další neděli, až se opět ozvu a já Vám jeho průběh shrnu a informuji Vás, co jsme schválili a popřípadě neschválili. Doufám, že opozice nebude moc blbnout a schválíme vše, co je potřeba pro chod Jižního Města do konání voleb a zvolení nového zastupitelstva.

Těším se na setkání s Vámi na našich akcích, a jestli budete mít něco na srdci, klidně mi kdykoliv pište. Když to bude jen trochu možné, moc rád Vám pomohu nebo poradím. Přeji Vám krásný zbytek neděle.