Ahoj sousedé,
dnes Vás opět zdravím ze sousedské večeře , tentokrát z Petřin! Posílám fotku s našim kandidátem do Prahy číslo 3 Ivan Pilný – ten vybudoval v ČR pobočku Microsoft, byl také ministrem financí. Teď nám chce pomoct udělat Prahu bohatší! Musím konstatovat, že tento týden utekl tak rychle, jako snad žádný předtím. Naše předvolební kampaň běží naplno a k tomu samozřejmě dál makáme. Skloubit to dohromady a k tomu ještě aspoň občas vidět ženu a syna je docela kumšt.

S mnoha z Vás jsem se tento týden viděl v ulicích Prahy na našich kavárnách a večeřích. A musím říct, že je to super! Někteří z Vás nás opravdu ani trochu nešetří a říkáte nám naplno, co Vás v Praze štve. A já Vám rovnou řeknu, že to je přesně to, co potřebujeme slyšet. Chceme Prahu přizpůsobit jejím občanů, aby se jim tu krásně žilo. Když mě někdo plácá po ramenou, jak jsem dobrý a jak vše dělám dobře, nepřináší to žádné výsledky, naopak člověk pak ztrácí kontakt s realitou. Kritika je to, co mě posouvá dopředu a nutí mě se zamyslet a dělat věci líp, jinak. Takže jen do mě!

V pondělí jsme začali trošku kontroverzně s vizí Libeňského mostu. Petr Stuchlík představil odvážnou vizi, že i most nemusí vypadat jen jako obyčejný most. A také upozornil na to, že Praha potřebuje odvahu a moderní stavbu, která se zapíše do dějin a kterou bude obdivovat celý svět. Osobně věřím, že si díky tomu Pražané uvědomí, jak je důležité, stejně tak jako o ochraně památek, přemýšlet i o rozvoji a moderní architektuře, aby se z Prahy nestal jen skanzen pro turisty.

V úterý jsem celé dopoledne schůzoval u kávy s Vámi, lidmi z Facebooku, kteří mi tu psali nejrůznější (i dost ošklivé) věci. Chtěl jsem poznat důvody, proč nám nevěříte nebo proč nás dokonce nesnášíte. Byl jsem mile překvapen, jak tito lidé jsou ve skutečnosti milí a otevření lidé. S většinou z nich jsem se rozešel s tím, že minimálně mě na kandidátce zakřížkují. Což je super. Ale hlavně jsem se dozvěděl celkem dost informací, co lidem na nás vadí a taky co je štve v Praze nebo v jejich městské části. Mám už opravdu dlouhý seznam věcí , které hned po volbách chci začít měnit a zlepšovat – pokud budu sedět v Radě a budu mít nějaké pravomoci o věcech rozhodovat. Když byste se mnou chtěli jít na kávu a něco mi “vytmavit”, napište mi, zkusíme najít nějaký čas, abychom si to spolu mohli vyjasnit. Hrozně rád poznávám nové lidi!

Ve středu jsme pořádali se starostou Petrem Jiravou první „pivo se starostou“ , kam jsme pozvali část předsedů SVJ z Jižního Města. Debata byla opravdu podnětná a vzešel z toho celkem dlouhý seznam toho, co v některých lokalitách v příštích letech zkusit změnit a vylepšit. Vytipovali jsme například několik míst, kde by bylo dobré vybudovat nová parkovací stání, lavičky nebo třeba nový chodník. Jsem přesvědčen, že seznam podnět od předsedů SVJ bude ještě delší, protože nás čekají ještě tři taková „piva se starostou“.

Ve čtvrtek se konalo poslední zasedání Zastupitelstva městské části Praha 11. A jako vždy bylo velmi výživné. Nebudu tu komentovat opozici, nemá to smysl, prostě tímto způsobem by se k sobě lidé neměli chovat. Zkusím to prostě jen přejít. A to hlavně proto, že se povedlo to nejdůležitější, co na zastupitelstvu bylo. Povedlo se nám ukončit asi 12tiletý spor spoluvlastníků tzv. pochozí zóny na Hájích. Schválili jsme složité vyrovnání majetku, které skončí tím, že nakonec celá pochozí zóna bude opět v majetku hl. m. Prahy. Ten by měl velmi rychle začít s její komplexní opravou a revitalizací. Tato složitá a velká budova ve svých útrobách schovává garáže, protiatomový kryt a zázemí metra . Na svém povrchu pak spoustu obchodů a důležitý chodník, kterým projdou denně tisíce lidí z okolí na metro. Je skoro šílené, že tato neskutečně důležitá stavba je dnes prakticky v havarijním stavu a reálně hrozí její zavření. Držte nám palce, aby se ji povedlo opravit dříve, než bude muset být zavřená. A víte, co je neuvěřitelné? Že opozice se pokusila zablokovat i tohle . Oni se prostě snažili překazit i opravu této budovy, přijde Vám to normální? Mě tedy ne.

Teda kromě toho jsme udělali dost další práce. Přidělili jsme granty sportovním spolkům v celkové částce 6 606 900 korun. To je věc, na kterou jsem opravdu pyšný – to se nám povedlo za ty 2 roky vypilovat a dovést udělování grantů téměř v dokonalost. Udělali jsme tlustou čáru za minulostí, kdy jednotlivý starostové posílali peníze do svých spřízněných klubů nebo klubů svých kámošů. Dneska to rozděluje spravedlivě komise na základě počtu dětí, o které se ty kluby starají a ne dle preference starosty. Peníze tak dostali, jak kluby spojené s bývalým starostou Mlejnským, tak i kluby spojené s bývalým starostou Štylerem. Každý tolik, kolik si reálně zaslouží.

V pátek jsem měl dvě opravdu zajímavé schůzky. Jedna z nich se týkala venkovního koupaliště , po kterém se tolik z Vás ptá. A vypadá to, že je na stole reálné řešení, které by se s trochou píle dalo realizovat možná už příští rok. Mezitím, co jiní slibují, my už projektujeme. Na druhé schůzce jsem zjišťovat informace, které by měly vést k novému kulturnímu centru u jedné z našich stanic metra. Oboje Vám chci ještě do voleb představit, tak se máte na co těšit, určitě mě sledujte!

Pokud byste se chtěli s námi trošku seznámit a promluvit si, ať už se mnou nebo i jinými kandidáty, tak za námi můžete zajet na některou z našich magistrátních akcích. Jinak od pondělí 17. září se budeme také nacházet v ulicích Jižního Města, kde si s námi můžete také prohodit pár vět. Začínáme v 7 hodin ráno u stanice metra Háje. Teď se v ulicích uvidíme téměř každý den! Těším se na Vás a přeji krásný zbytek neděle!