Povolební patová situace na Jižním Městě stále nemá jasné východisko. Výrazný posun by však mohlo přinést dnešní jednání mezi trojblokem zastupitelských klubů hnutí ANO, TOP 09-STAN a ODS s Piráty. Obě strany konstatovaly programovou shodu, další jednání by se měla týkat personálních otázek.

Téměř měsíc po volbách není v Praze 11 stále jasné, kdo městskou část povede. Nové složení místního zastupitelstva zde totiž vedlo k patové situaci, kterou se zatím nepodařilo odblokovat. Průlom by však mohlo přinést dnešní jednání mezi trojblokem hnutí ANO, TOP 09-STAN a ODS, který již dříve deklaroval memorandem jednotný postup, a Piráty.

Vyjednávací týmy Pirátů a trojbloku konstatovaly výraznou programovou shodu na budoucím směřování Jižního Města, další diskuse by se již měly týkat i personálního složení nové rady městské části. „Před dvěma týdny jsme zástupcům České pirátské strany v Praze 11 zaslali memorandum našeho trojbloku s nabídkou spolupráce na koalici pro Jižní Město. Mám proto radost z dnešního konstruktivního jednání a především ze společné vize, kterou je vytvoření stabilních podmínek pro zlepšení života občanů Jižního Města v nadcházejících letech,“ uvedl Ing. Ondřej Prokop, předseda klubu zastupitelů hnutí ANO v Praze 11.

Ve zmíněném trojbloku hnutí ANO, TOP 09-STAN a ODS je zapojeno celkem 18 zastupitelů, v případě dohody na spolupráci s Piráty by vznikla koalice o 27 hlasech. Zastupitelstvo jedenácté městské části má 45 členů, uvedené spojení by tedy dosáhlo na pohodlnou většinu.