Na úterní tiskové konferenci jsme představili za Radu MČ Praha 11 své programové prohlášení pro období 2019 – 2022. Vedle řešení palčivých problémů, mezi něž patří nedostatek parkovacích míst a bytů nebo žalostný stav veřejného prostoru, chystají radní i celou řadu novinek.

Už za tři roky by se z Prahy 11 mohla stát moderní, rodinná čtvrť plná zeleně. Právě takový je totiž cíl stávající Rady jedenácté městské části, která na úterní tiskové konferenci představila své programové prohlášení. „Jsem rád, že se nám podařilo plně dostát závazku v koaliční smlouvě a předložit programové prohlášení v avizovaném termínu, tedy do 30. dubna. Mezi naše aktuální priority patří především zlepšení dostupnosti bydlení, rozšíření parkovacích kapacit a dokončení již nastartovaných projektů, konkrétně dostavby Starochodovské školy a rekonstrukce ubytovny Sandra,“ uvedl starosta městské části Jiří Dohnal (Piráti).

Další investiční prostředky pak budou podle místostarosty pro majetek a investice Ondřeje Prokopa (ANO) směřovat hlavně do revitalizace veřejného prostoru: „Řada míst v Praze 11, ať už se jedná o parky, školské budovy, chodníky nebo třeba dětská hřiště, byla léta zanedbávaná, což nyní hodláme napravit,“ dodal.

Vedle potřebných oprav a rekonstrukcí zde bude hrát hlavní roli zeleň, která má v sídlištní panelové zástavbě neocenitelnou funkci: „Vzhledem ke stále většímu suchu spojenému s globálními klimatickými změnami chceme zintenzivnit tempo revitalizací vnitrobloků a dalších veřejných pobytových ploch a v maximální možné míře zde rozvíjet zeleň, která má ochlazovací funkci. Přidáme se také k hl. m. Praze a dalším městským částem, které jsou zapojeny do projektu Národní síť Zdravých měst ČR,“ vysvětlil Jakub Lepš (TOP 09 – STAN), místostarosta městské části pro životní prostředí.

Úlevu občanům v parných létech pak podle Lepše navíc přinese instalace nových vodních prvků – a pokud se podaří najít vhodný pozemek, tak i venkovního koupaliště, s jehož zřízením radnice dlouhodobě počítá.

Do proměny Jižního Města se budou nicméně moci zapojit také jeho obyvatelé. Jak? Například prostřednictvím pokračujícího projektu participativního rozpočtu. Přístup k informacím o chodu městské části chce zároveň její vedení občanům usnadnit digitalizací úřadu: v nadcházejících letech dojde k zavedení elektronické úřední desky, opendat nebo „rozklikávacího“ rozpočtu.

Tím však výčet chystaných novinek zdaleka nekončí. Seniorům a handicapovaným by měla každodenní život zlepšit například možnost využívat dotované taxi, které je za symbolickou cenu doveze nejen k lékaři, ale na jakoukoliv jinou pochůzku, která by pro ně jinak byla komplikovaná.

Děti se zase mohou těšit na nové dopravní hřiště, které se radní zavázali vybudovat, ty starší pak na adrenalinový park, kde jim bude k dispozici skatepark, pumptrack či parkour.