Ahoj sousedé,
rád bych vám nasdílel článek, který mi dneska poslal kolega zastupitel Tomáš Bříza, Tomáš má u nás na starosti územní rozvoj a má za úkol v našem klubu přípravné práce na projektu venkovního koupaliště, které jsme vám ve volbách slíbili! Děláme na něm a zde je první info a inspirace jakou cestu se budeme chtít vydat. 😉👍

Dnes jsme se jako zastupitelé MČ P11 zúčastnili technické prohlídky zcela nového koupaliště, které si nechala obec Kolovraty postavit v místě bývalé požární nádrže v ulici Nad Hrází.

Prohlídky se zúčastnili zástupci obce Kolovraty, včetně starosty obce, zástupci zhotovitele, společnosti Lacus, Kostka stav a další hosté. Nové koupaliště bylo vybudováno v místě bývalé požární nádrže bez úpravny vody, která sice byla výrazně větší než nové bazény, ale přestala již ve funkci koupaliště zvládat nápor návštěvníků a kvalita vody byla nevyhovující. Stavebník tak měl ulehčenou práci z hlediska povolovacích úkonů. I obyvatelé bydlící v těsné blízkosti nekladli stavbě odpor. Aby se eliminoval hluk z koupaliště, bude ještě výhledově vybudována protihluková stěna. Koupaliště je situováno do údolí, kde jsou ještě volejbalové kurty, sociální zařízení a malý kiosek.

Za cenu zhruba 21 milionů, z toho 20 miliónů činila dotace MHMP, byl vybudován 25m plavecký bazén, který je změnou hloubky podélně rozdělen na dvě poloviny. Jedna polovina je určena pro plavce a druhá, s nižší hloubkou, pro vodní aktivity. Plavecký bazén doplnil menší bazén pro děti s chrličem vody. Celé koupaliště má částečně podzemní centrální řídící systém, který v reálném čase monitoruje kvalitu vody, testuje její parametry, teplotu, PH, vodivost, množství chlóru a podle hodnot doplňuje či ubírá potřebnou chemii. Ve strojovně jsou systémově odděleny oba bazény, každý bazén má vlastní pískovou filtraci s automatickým čistěním a UV sterilizátorem. Průtok vody mezi bazénem a strojovnou a otáčky čerpadel jsou řízeny podle počtu návštěvníků a kvality vody. Vedle strojovny se nachází ještě podzemní zásobárna vody, která zachycuje vodu přetékající z bazénu podle toho, kolik lidí se právě koupe, aby přebytečná voda neodtékala do kanalizace. Nad podzemní zásobárnou vody a strojovnou je umístěno dvoupodlažní dřevěné plato pro slunění. Celý areál je oplocen a všechny plochy kolem bazénů jsou upraveny a zatravněny jako pobytová louka.

V současné době vypisuje obec Kolovraty koncesní řízení pro provozování koupaliště a reálně zvažuje, že by ještě nechala vybudovat brouzdaliště pro nejmenší děti.

Jižní Město by potřebovalo minimálně 3 takováto koupaliště! Co na to říkáte? Chtěli byste něco podobného na Jižním Městě? 😍