Dobré zprávy pro Jižní Město a parkování! 👍

Praha navrhuje rychlejší odtah autovraků

Odstavené automobily by mohly ze silnic a veřejných parkovišť zmizet ještě rychleji, než v původním znění navrhovala novela zákona o pozemních komunikacích. Jak jsme před časem informovali, v současnosti je možné odtáhnout auto pouze za situace, kdy má silně poškozenou karoserii nebo je bez motoru. Na pozemních komunikacích tak zůstávají auta, která nesplňují definici vraku, ale nikdo o ně nejeví zájem.

Předkladatelé proto navrhli zakázat na dálnici, silnici, místní nebo veřejně přístupné účelové komunikaci odstavovat vozy nezpůsobilé k jízdě a auta, která jsou více než půl roku bez platné technické prohlídky. Provozovatele takového auta by bylo možné vyzvat k jeho odstranění nebo k odstranění důvodu, pro který se nesmí provozovat. Po dvou měsících bez jeho reakce by šlo vůz odtáhnout a za další tři měsíce zlikvidovat.

Server E15 upozornil, že pražští zastupitelé nyní chtějí zákon ještě zpřísnit. Pozměňovací návrh, který předložil opoziční zastupitel a poslanec Patrik Nacher, plánuje zkrátit lhůtu, po níž by byl možný odtah vozu, na tři měsíce po propadnutí technické prohlídky. Plánovaný zákaz o odstavování aut nezpůsobilých jízdy nebo aut bez technické by chtěl Nacher také rozšířit i na vozy stojící na chodníku. Pozměňovací návrh přiznává i větší pravomoci policistům a strážníkům, kteří by mohli rozhodnout o okamžitém odtahu vraku a až poté řešit správní řízení.

Zkrátit dobu, po které by bylo možné auto odtáhnout, na tři měsíce po propadnutí technické navrhuje i předloha poslanců TOP 09, kterou ale v minulosti odmítla vláda. Postoj zdůvodnila odkazem na technické nepřesnosti i příliš krátkou lhůtu pro odstranění vozu, která nezohledňuje případné problémy provozovatele (nemoc, pobyt v zahraničí apod.), jež mu v něm mohou bránit.