Milí sousedé,
Zdravím vás z vrcholků Krkonoš, kam jsem se odjel na víkend trošku zchladit ❄️❄️❄️ Dnes budu stručnější, chci vám popřát krásnou dovolenou a příjemně strávené léto. I já sám jsem si dovolil na týden opustit Jižňák. Odjel jsem na hory, trošku se ochladit po tom úděsném vedru… Tak doufám, že vám beze mě nebude smutno 😃 Ale nebojte, od 8.7. budu opět pracovat naplno! Věřím, že mi ten týden odpočinku, moji milí voliči, schválíte. Za poslední týden jsme toho stihli zase celkem dost – do zásoby! 😃

V pondělí jsme na Radě rozhodli, že pozastavíme projekt regenerace našeho úřadu v ulici Ocelíkova a to hned z několika důvodů. V pokladně aktuálně nemáme žádné peníze a myslíme si, že je na Jižňáku mnoho důležitějších projektů. Takže finance ze zateplení úřadu dáme na opravu hřišť a sportovišť, které je třeba udělat teď v létě a které by se jinak museli přesunout až na léto 2020. Také bychom rádi v tomto volebním období posunuli k realizaci novou radnici. Kam bychom chtěli sestěhovat všechny úředníky ze všech, teď již čtyřech budov, tak aby občané měli jen jedno kontaktní místo pro všechny agendy. Z těchto důvodů mi přišlo nevhodné investovat další prostředky (které notabene nemáme) do naší staré budovy.

Dále jsme na pondělní radě projednali navýšení finančních prostředků směrem k údržbě komunikací. Jde primárně o přípravu na zimu, kde bychom rádi zvýšili četnost a posílili celkově kapacity na chvíle, kdy nás postihne ledovka nebo bude hustě sněžit. S tím souvisí bohužel i negativní zpráva, že jednáme s magistrátem o možnosti po 10ti letech navýšit daň z nemovitosti. S touto sazbou se více než 10 let nehnulo a dnešní ceny za úklid, sekání a odklízení sněhu jsou bohužel úplně někde jinde než v roce 2009. Je tedy možné, že v tomto směru dojde v budoucnu k určitému navýšení, které bychom zcela využili právě na posílení těchto služeb, aby na Jižním Městě byl opět větší pořádek jako dřív! Finální slovo ve vyhlášce o dani z nemovitosti bude mít nakonec magistrát, tedy koalice pod panem Zdeněk Hřib – primátor Prahy.

V úterý jsme se pak s některými z vás sešli na veřejném projednávání vnitrobloku u ZŠ Mendelova. Byl jsem nadšený ze skoro 2 hodinové diskuse architekta, zástupců radnice a občanů, ze které vzešly desítky podnětů, které teď kolegové z odboru územního rozvoje budou zpracovávat.

Ve středu jsme měli odpoledne bezpečnostní radu, která se schází jednou za půl roku. Mimo jiné jsme projednávali závažný dokument popisující postupy v případě velké přírodní katastrofy nebo válečného konfliktu. Musím s příjemným překvapením říct, že Jižní Město je na tyto situace velmi dobře připraveno. Máme zde bezpečné kryty a zázemí pro většinu našich obyvatel. A hlavně tedy máme výborné vedení bezpečnostních složek, jsou to opravdu lidé na svých místech, zcela v obraze. Nemáme se tedy příliš čeho bát 😃

Ve středu večer jsem ještě pořádal sešlost pro všechny naše koaliční zastupitele, kde jsme si zhodnotili spolupráci za první 4 měsíce. Byl jsem až dojatý z toho, co vše už jsme za tak krátkou dobu stihli pro Jižní Město udělat. Neustále mě překvapuje, jak ta naše koalice funguje jako skvělý tým. Upřímně jsem tomu příliš nevěřil, jde přece jen o čtyři dost odlišné subjekty čítající 27 individuálních osobností, které na spoustu věcí mají hodně odlišné názory. Ale ve středu v hospodě, kde byla špatná akustika a hrozné vedro mi došla jedna věc. Jsme všichni jako jeden tým schopni trpělivě vyslechnout názor a pohled někoho jiného. Nakonec s ním třeba nesouhlasíme, ale jeho názor respektujeme a najdeme takové řešení, abychom se vzájemně nemuseli hádat. Je to pro mě opravdu milé překvapení a myslím si, že to je hodně dané i klidným a velmi pozitivním přístupem našeho starosty Jiří Dohnal, který se stal opravdu přirozeným a uznávaným šéfem naší koalice.

Ve čtvrtek jsem se na chvilku stavil na výboru pro územní rozvoj a životní prostředí, kam přišla spousta občanů. Na tom je vidět, že územní rozvoj je stále nejtřaskavější téma na Jižním Městě. A aby taky ne, jde o změny v našem okolí, bydlišti, kde trávíme volný čas. Zde jsem hrozně rád, že máme v týmu Marta Šorfová a Tomáš Bříza. Jsou to nejen odborníci na rozvoj, ale hlavně komunikativní a trpělivý politici, kteří dokáží naslouchat a následně navrhnout konsensuální usnesení, které vždy posune dál řešený problém. Po čtyřech měsících, kdy proběhlo už několik výborů pro územní rozvoj pod Martou Šorfovou si myslím, že už nikdo nemůže říct, že bychom byli koalice developerů a betonářů, jak nás ráda častuje opozice. Za prvé, když se projdete venku po Jižním Městě, tak se zatím nikde nic nestaví a za druhé, když si přečtete zápisy z výboru, které jsou veřejné, uvidíte, jak tvrdé podmínky investoři od našich poradních orgánů dostávají. Tak, jak jsme říkali už ve volbách – chceme rozvoj Jižního Města. Nechceme stavební uzávěru. Ale rozvoj nesmí být na úkor současných obyvatel a musí naopak Jižnímu Městu přinést pozitiva.

Ve čtvrtek večer jsem se pak ještě účastnil galavečera Zš Campanus, kde bylo na programu ocenění nejlepších žáků z ročníku a slavnostní loučení s deváťáky. Musím vám říct, že jsem z toho byl normálně na měkko. Paní ředitelka Derková je opravdu vzorem, jak by se měla řídit základní škola.

A to je milí sousedé pro dnešek vše. Já se teď na pár dnů přepnu do úsporného režimu. Asi to nevydržím a občas vám sem něco napíšu, ale bude toho méně. Pokud taky vyrážíte, nebo už jste někde na dovolené, u moře, na horách – užívejte sluníčka a pohody! A ne a musíte být v Praze, klidně mi napište. Vyřídím všechny vaše zprávy, slibuji 😍