Po přestavbě věžáku na Opatově vznikne do dvou let 174 nových bytů. Později by jich v sousedství mohlo přibýt dalších 250.

Cvičili zde hasiči i zásahová jednotka URNA. Jinak jsou ale dva obří dvacetipodlažní panelové domy na Opatově už roky prázdné. Přitom je na pováženou, že v současné době, kdy ceny za bydlení kvůli jeho nedostatku strmě stoupají, hned vedle stanice metra zůstává několik stovek volných bytů. Teprve nyní se situace začíná postupně měnit.
Koncem letošního června totiž začala dlouho očekávaná přestavba prvního z „dvojčat“, bývalé ubytovny Sandra. Dříve v ní bydleli zejména zahraniční dělníci a měla špatnou pověst. Podle lidí z okolí zde byla vyšší kriminalita i nepořádek. Dnes už ale patří tamní radnici Prahy 11. „Rekonstrukce bude trvat dva roky, podle smlouvy by tedy mělo být hotovo v polovině roku 2021,“ slibuje místostarosta Prahy 11 pro majetek Ondřej Prokop (ANO).
Součástí projektu bude kompletní obnova sítí a především se budou měnit vnitřní dispozice. V bývalé ubytovně totiž původně bylo na 400 malých jednotek, z nichž mnohé měly společné toalety nebo kuchyňku. Nyní se naopak jejich celkový počet sníží, kdy vznikne „jen“ 174 bytů velikosti od 2+kk do 4+kk. Celkový rozpočet je 330 milionů korun. Zatím se ale bude jednat pouze o obnovu vnitřních částí, nový plášť získá objekt až v rámci druhé etapy.
Po dokončení oprav plánuje radnice pronajímat byty obyvatelům různých věkových skupin. Ty větší obsadí rodiny s dětmi, další budou určeny jako startovací pro mladé nebo třeba pro seniory, kteří už nedokážou platit nájem ve svém stávajícím velkém bytě. „Rádi bychom byty nabídli také učitelům, policistům a strážníkům, které je v současnosti složité najít na trhu práce,“ podotýká Prokop.
Přesný klíč rozdělování bytů však radnice zatím nemá, jasno by mělo být během roku, aby bylo následně možné nájemníky začít vybírat. Opravené byty bude Praha 11 pronajímat na dobu určitou. Nejprve s novými obyvateli podepíše smlouvu pouze na jeden rok, a pokud splní všechny své povinnosti, bude se jim automaticky dál prodlužovat.

Místo pro jednání politiků

Součástí záměru je také obnova nebytových prostor v přízemní části. Vznikne zde především jednací sál, kde bude pravidelně zasedat zastupitelstvo městské části. To v současnosti stále zůstává v provizoriu v Kulturním centru Zahrada na Chodově. Navíc zde kvůli tomu, že se jednání nezřídka výrazně protahují, politici blokují další kulturní program pro veřejnost. Nový sál v Sandře má ale také sloužit pro kulturní akce. Kromě sálu se zde otevře restaurace a bude místo i pro další menší služby. Uvažuje se i o vybudování nové mateřské školy.
Kromě samotných stavebních prací čeká Sandru ještě jeden nezbytný krok – změna územního plánu, která umožní, že už objekt nebude veden jako ubytovna a bude zkolaudován pro standardní byty.

Budoucí podoba hotelu nejasná

Dlouhodobě existuje i projekt přestavby druhého z dvojice téměř 70 metrů vysokých domů, bývalého hotelu Opatov, který je pro změnu v majetku magistrátu. Jenže tady staré plány počítaly se stavbou zhruba 350 malých jednotek, proti čemuž se Praha 11 postavila a prosazuje, obdobně jako v případě bývalé ubytovny, vytvoření maximálně 250 bytů s většími rozměry. Proto je rekonstrukce stále ve fázi příprav a mohla by začít zhruba s ročním zpožděním.
Po dokončení všech prací by oba domy dohromady mohly pojmout až tisícovku nových obyvatel, avšak možnost parkování by měl jen zlomek z nich. Proto je součástí záměru také výstavba nového parkovacího domu pro 350 až 500 aut. Ten však nevznikne dříve než za pět let, neboť je stále ve fázi projektové přípravy. Navíc bude nutné ještě před zahájením budování vykoupit dva menší pozemky od restituentů. O náklady za jeho výstavbu se pravděpodobně podělí magistrát s radnicí Prahy 11.

 

 

 

zdroj: MF Dnes