Nejspíš už jste také slyšeli, že se dostavba Pražského okruhu z původně plánovaného konce roku 2021 opět posouvá a to nejspíše o půl roku🙈. Stalo se tak kvůli chybě stavebního úřadu v Uhříněvsi, který včas neobeslal všechny účastníky, kterých se toto územní řízení týká, před veřejným projednáním, které proběhlo v červenci tohoto roku. Díky tomu zde vzniká riziko, že by kdokoli z nich mohl právně napadnout odsouhlasený výsledek z léta. A co si budeme povídat, oprávněně. Celé stání se tak bude muset opakovat.

Je to hloupá chyba stavebního úřadu, ale na to už si stěžovalo mnoho politiků, nebudu to zbytečně znovu rozmazávat. Navíc od 1. srpna 2019 platí, že územní rozhodnutí budou nově vydávat krajské úřady, které jsou kapacitně větší a podobnou chybu snad do budoucna již nedopustí.🤔

A ano, souhlasím, že je jednoduché ukázat prstem na malý úřad na Praze 22 a hodit na ně vinu. Pravda je ale taková, že toto úřední nedopatření tvoří jen malou část celkového obrázku. Když mluvím o Pražském okruhu a o tom, jak se tato klíčová stavba, na kterou netrpělivě čeká tisíce a tisíce Pražanů, neuvěřitelně zpozdila, dostávám od spousty lidí hodně kritiky.

Často slyším námitku, že v době, kdy Praze vládlo hnutí ANO, se nic nedělo a jak si vůbec můžeme dovolit to teď komentovat. Minulý týden se do nás obula i koalice s tím, že je zpoždění Pražského okruhu především naše zodpovědnost, protože jsme to v minulém volebním období nebyli schopní dotáhnout.

Proti tomu se chci razantně ohradit, protože to, že se dostavba Pražského okruhu po 30 letech konečně někam hnula (), je zásluha právě lidí z minulé vlády, kteří na tom strávili stovky a tisíce hodin. Bývalá primátorka Adriana Krnáčová, hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová, bývalý ministr dopravy Dan Ťok a nespočet dalších lidí, kteří spolupracovali s cílem okruh dokončit, zvládli v rekordním čase projednat novou EIA (posudek vlivů stavby na životní prostředí), připravili celé řízení pro územní rozhodnutí a všechny důležité dohody, zpracovali návrhy na výkupy pozemků a další věci, bez kterých by se okruh stavět nemohl.

Po vítězství nynější koalice tak současná vláda hlavního města dostala do ruky v podstatě hotovou věc, kterou mohla jen dotáhnout. Stačilo si procesně ohlídat úředníky, aby připravený projekt úspěšně zrealizovali… Ironie samozřejmě je, že ani to se jim nepodařilo, viz případ na úřadě v Uhříněvsi. Hlavně, že obviňují nás z neschopnosti.