Už jste viděli vítězné projekty z letošního hlasování v participativním rozpočtu?

Tento rok přišlo opravdu spoustu skvělých nápadů a rozhodování bylo pro všechny těžké. Zvítězil mezi jinými ovocný sad a višňové bludiště od autorky Hany Volfové, projekt „Dejme šanci přírodě“ Terezy Křečkové nebo květnatá louka podél ulic Machkova a Ženíškova od autora Tomáše Bříz a další. Z velkých návrhů pak například hřiště pro starší děti a prolézačka pro školáky od Ivany Hovorkové aj.

Celkem bylo vybráno 7 malých a 6 velkých návrhů, přičemž Rada MČ již dala pokyn k jejich realizaci. Jejich seznam můžete nalézt na oficiálním webu Prahy 11. Dávám odkaz do komentářů. Je skvělé, jak velký zájem o participativní rozpočet je!

Letos jsme měli již jeho 2. ročník a dostali jsme desítky návrhů a hlasování se účastnilo 800 obyvatel Jižňáku. Pokud jste nový projekt participativního rozpočtu, který běží od minulého roku, nezaznamenali, určitě se s námi příště zúčastněte.

Participativní rozpočet je podle mého názoru skvělý způsob, jak se obyvatelé mohou podílet na rozvoji města a zároveň rozhodování o městských penězích. Funguje to jednoduše. Město vyhradí část peněz, které mohou být využity k libovolným návrhům nebo nápadům. S těmi přichází samotní občané. Jaké návrhy městská část nakonec realizuje, to pak závisí také na nich a na tom, jak hlasují. Pro to, aby byl návrh realizován, musí získat alespoň 30 hlasů. Vyhrávají ty, které mají samozřejmě nejvíce hlasů.

Jsem rád, že jsme do toho jako MČ šli, protože jsem nikdy nepochopil, když městské části investují peníze do projektů, o které vlastně nikdo nemá žádný valný zájem. A že to není výjimečné.