Víte, kolik peněz se na Jižním Městě v minulém roce investovalo do oprav, bytového fondu, škol a velkých projektů? Kolik se vybralo na nájmech? Kolik se nám podařilo uzavřít smluv, nových nájmů a podobně? Dostal jsem od svých kolegů z odborů pro majetek, investice, podporu podnikání a majetkoprávního, které mám na starosti, souhrn těchto čísel a tak mě napadalo, že se s vámi jen tak pro zajímavost o tuto statistiku podělím.

  • Celých 111,7 mil. Kč do oprav a rozšíření kapacit škol na území Prahy 11.
  • Celkem 53,4 mil. Kč do oprav a rozšíření bytového fondu.
  • Největší projekty minulého roku byla Sandra (34,3 mil. Kč), přístavba sportovního areálu u ZŠ Campanus (20,4 mil. Kč) a dostavba ZŠ Květnového vítězství (37,4 mil. Kč).
  • Celkově bylo uzavřeno 440 smluv na majetkoprávním odboru, z toho 200 nájemních. To je více než 1 smlouva denně a to včetně víkendů a svátků!
  • Na nájmech (nejen bytů, ale i nebytových prostor a pozemků) se za celý rok vybralo přes 180 mil. Kč.

Často mluvím o tom, že je náš rozpočet vypjatý a že děláme všechno, co zmůžeme, abychom našli dostatek financí pro realizaci co nejvíce prospěšných projektů a dobrých nápadů pro naši městskou část. Na první pohled se u těchto čísel může zdát, že přeháním, že Praha 11 ve skutečnosti disponuje velkou pokladnou, ale musím tu podotknout, že by se nám kolikrát nepodařilo mnoho projektů uskutečnit bez finanční výpomoci hlavního města, Evropské unie, obchodních partnerů a tak podobně.

Nemovitý majetek naší MČ přinášející peníze z nájmů je navíc velmi chudý v porovnání s 90. lety, kdy byly městské byty, pozemky, budovy se supermarkety a jiné klíčové nemovitosti zbytečně rozprodány, a ačkoli se částka vybíraná na nájmu může zdát vysoká, pro tak velikou oblast jako Jižní Město tomu tak není – jen rekonstrukce ubytovny Sandry (bydlení pro 194 rodin) vychází na více než 300 mil. Kč. Navíc chceme stavět parkovací domy a takový parkovací dům pro 300 aut nepostavíte dnes levněji než za 60-70 mil. Kč.

Každopádně velké díky patří všem mým kolegům, kteří se podílejí nejen na zmíněných projektech ale i dalších, pomáhají dávat věci do pohybu, připravují materiály, zkoumají možnosti a hledají řešení všemožných výzev, které se nám na úřadě mnohdy objevují. Jsem vděčný, že mám k dispozici tak skvělý tým!