Milí sousedé,
jak jste letos strávili čarodějnice a první máj? My jsme byli na chalupě, pekli buřty a došlo i na polibek pod rozkvetlým stromem. Konečně je tu opravdové jaro plné květů a všude spousta odstínů zelené. Jaro mám rád. Je takové nadějeplné a to všichni v této době potřebujeme.

A co se dělo tento týden na Jižňáku?

V pondělí jsme na poradě vedení s kolegy řešili možnosti družstevní výstavby bytů na Praze 11. Jdeme ruku v ruce s připravovanou metodikou magistrátu a máme vytipovaných několik lokalit, kde bychom jako město mohli postavit nové bytové domy. Jejich stavba formou družstevního bydlení přinese úsporu v konečné ceně bytu a umožní dosáhnout na vlastní bydlení i těm rodinám, které od banky z různých důvodů nedostanou hypotéku. S kolegy jsme si zodpověděli ještě pár dotazů a připomínek k celkové koncepci této výstavby a jakmile je zapracujeme, seznámím vás s celým projektem. Letos bych rád začal s projektováním tak, abychom do dvou let začali stavět první družstevní bytový dům.

Taky jsme řešili další možnosti podpory živnostníků a drobných podnikatelů. Kromě dokončení již otevřeného podnikatelského centra, o kterém jsem vám už několikrát psal, provádíme také úpravu katalogu podnikatelů na Praze 11 a zvažujeme další rozšíření možností podpory nejen na našem webu ale i na dalších kanálech.

Celé úterý jsem strávil s poradami s mými úředníky, procházeli jsme jednotlivé letos realizované projekty, přípravu nových projektů a priority na další roky. Ve středu jsme pak konečně slavnostně otevřeli poradenské centrum pro podnikatele a živnostníky. Pokud jste tuto novinku ještě nezaznamenali, pak určitě mrkněte na https://grantthornton.eu/pomoc-praze-11/. V podstatě se jedná o bezplatné poradenské služby na podporu všem drobným podnikatelům, kteří byli zasaženi pandemií. Ve spolupráci se společností Grant Thornton Advisory vám centrum pomůže ohledně různých forem podpory, na které můžete jako podnikatel dosáhnout, a to jak po stránce informací a zodpovězení dotazů, tak také po praktické stránce s podáním žádostí a podobně. Kontaktovat centrum můžete na webu, tel. 607 055 573, emailu covid@cz.gt.com nebo osobně na Opatovské 874.

Ve čtvrtek jsme měli zatím poslední krizový štáb, kde jsme vyřizovali objednávky zdravotních pomůcek pro školy, školky, domovy seniorů a podobně a související organizaci a distribuci. Odpoledne jsem pak strávil odpovídáním na vaše zprávy a e-maily. Hodně řešíte například zhoršenou kvalitu chodníků v některých lokalitách nebo přerostlou zeleň a křoví. Většinou jde bohužel o pozemky mimo naši správu, ale i tak existuje řešení, se kterým vám rád pomůžu, takže mi klidně pište dál o čemkoli, co potřebujete.

Od pátku jsem si pak dal prodloužený víkend a nabral trošku sil. Doufám, že jste si také odpočinuli. Teď se jdu už ale chystat do práce. Zítra máme kromě porady i radu a potřebuji si nastudovat ještě nějaké materiály, které mi nejsou úplně jasné. Buďte prosím ještě opatrní, dodržujte dále nařízení vlády a všechna doporučení. Vím, že roušky, nepodávání si ruky, držení si odstupu, dezinfekce a to vše další je už otrava. Taky mě to štve, ale musíme ještě vydržet. Hlavně kvůli našim starším spoluobčanům. Přeji vám, ať zítra vstanete do nového týdne pravou nohou a hlavně ať jste zdraví!!!

 

Pro více informací, nejen z Jižního Města, nezapomeňte sledovat můj Facebook 😉

📍 https://www.facebook.com/IngOndrejProkop/