Milí sousedé,
máme za sebou další prodloužený víkend. Jak jste si ho užili? My s přítelkyní vyrazili poprvé letos na kole. Musím přiznat, že po té zimě a karanténě to šlo docela ztuha.

V pátek jsme všichni oslavili Den vítězství, tedy připomínku konce nejhorší války novodobých dějin. Neměli bychom zapomínat na to, že Evropa byla po několik tisíciletí jako sud se střelným prachem a za to, že jsme desítky let nezažili žádný podobný konflikt vděčíme mimo jiné i Evropské unii. Je smutné, že se na tento hlavní základní kámen evropského společenství zapomíná. Zapomíná se na výhody volného trhu a blahobyt, který přinesl.

Navíc nyní díky koronaviru se evropské země více uzavírají sami do sebe a hlavní myšlenka EU se potichu vytrácí v těch nekonečných byrokratických nařízeních a někdy skoro až hloupostech, které z Bruselu proudí. Je mi z toho smutno a doufám, že se naši europoslanci chytnou za nos a začnou EU reformovat zpět směrem k tomu, k čemu byla určena. Doufám, že se opravdu aktivně zapojí do boje proti začínající ekonomické krizi a že všechny země EU zase řádně spojí v jeden funkční celek. Trošku mě to zavírání hranic, nesystémová opatření, kdy každý stát postupuje proti koronaviru jinak a nespolupracuje se svými sousedy, prostě děsí. Ale to jsem odbočil, jen jsem vám chtěl předat myšlenku, kterou jsem měl v hlavě celý páteční den. Pojďme na Prahu 11.

V pondělí jsme na radě schválili předzahrádky na tři měsíce zdarma. Navázali jsme tak na magistrát, který odpustil poplatek za zábor veřejných prostranství. My jsme šli ještě dál a odpustili jsme i nájemné. Všichni, kdo provozují nebo si nově otevřou zahrádky u svých podniků, je budou mít od MČ Praha 11 na měsíce květen, červen a červenec zdarma. Chceme tím podpořit nejvíce postižené podnikatele, kterými jsou bezesporu restaurace, kavárny a podobné provozy.

Na té samé radě jsme rovnou schválili pro dva provozovatele právě nově otevřené zahrádky. Těšit se na ně můžete už od zítra, tj. od pondělí 11.5.2020, bude asi zima, ale i tak věřím, že to bude pro podikatele aspoň trošku pomoc.

Na radě jsme schválili dále program na zastupitelstvo. Po několika měsících, kdy jsme jej nesvolali, se nahromadilo několik důležitých věcí, které začínají ohrožovat chod radnice. Jde o přijetí velkých částek peněz z magistrátu a dotací, které se nám podařilo dojednat a které nutně potřebujeme k zahájení dalších investic. Takže se zase sejdeme všichni i s opozicí ve čtvrtek 14.5. a budeme diskutovat. Já jsem na zastupitelstvo připravil souhrnný tisk se všemi informacemi o opatřeních a pomocných balíčcích, které jsem udělal od vypuknutí koronavirové krize. Tak si to můžete také přečíst – program a tisky jsou veřejné na webu městské části.

Taky jsem kolegy na radě informoval o tom, že se povedlo vyhrát soud o vyklizení Sandry. Možná to nevíte, ale původní pronajímatel Sandry, nějaká firma Mobilnet, se s námi soudila několik let o to, že nevyklidí některé kanceláře v objektu. Tento soud zdržoval a dělal problémy při aktuálně probíhající rekonstrukci. Minulé vedení na tento soudní spor vybralo advokátní kancelář, která s případem ani za víc jak rok nedokázala pohnout. Já jsem v průběhu minulého roku právní kancelář vyměnil a dnes máme výsledek. Sandra je vyklizená a můžeme bez problému zrekonstruovat i dříve zamčené a zapečetěné prostory. Uf.

Ještě jsem na radu předkládal tisk o družstevní výstavbě, abych s tím konečně mohl začít. Nicméně díky svátkům se to nestihlo udělat včas a jelikož to kolegové neměli přes víkend k prostudování a je to navíc hodně obsáhlý materiál, domluvili jsme se, že to probereme až na další radě. Na to se fakt těším a brzy vás s tím seznámím. Chtěl bych, aby Praha 11 byla jeden z pionýrů novodobé družstevní výstavby. Hodně na tom spolupracujeme s lidmi z magistrátu a s paní radní @Hana Marvanová. Na tom je hezky vidět, že když jde o dobrou věc a jsou u ní normální lidi, nezáleží na straně a může spolupracovat klidně taky místostarosta z ANO společně s radní z úplně jiné partaje.

V úterý jsem měl jako každý týden pravidelné porady s odbory a na Jihoměstské majetkové. Odpoledne pak proběhla telekonference s radním Jan Chabr a zástupci restituentů ohledně připravovaných směn pozemků, které by konečně měly vyřešit největší křivdy komunismu na Praze 11. Rádi bychom do konce volebního období ucelili rodinám pozemky a my jako město se tak dostali k pozemkům pod parky, silnicemi a chodníky, které z nepochopitelných důvodů v restitucích dostaly tyto rodiny zpět. Chci zde poděkovat hlavně kolegovi Jan Stárek a Marta Šorfová, kteří na tomto projektu odpracovali strašně moc hodin a díky kterým jsme skoro ve finále podpisu několikastránkového memoranda, které celou věc definitivně uzavře.

Ve středu jsme měli pracovní skupinu řešící následky koronavirové krize, kterou jsem před časem založil a kterou vedu. Zhodnotili jsme současná vládní opatření. Rozhodnutí o odpouštění nebo snižování nájemného jsme zatím odložili až po tom, co bude finálně představen zákon, který aktuálně připravuje ministr Karel Havlíček na ministerstvu průmyslu. Diskutovali jsme první výstupy z našeho poradenského podnikatelského centra. Už řeší několik případů a sbírá spoustu zpětné vazby a podnětů. Dáváme v tuto chvíli dohromady seznam ohrožených podnikatelů a návrhy, jak jim pomůžeme krizi překlenout. Znovu se sejdeme zhruba za 14 dnů, kdy už snad bude na světě finální podoba zákona, od kterého se chceme odrazit.

Pak jsme si povídali o úpravě záměru tzv. kotelny Anežky Malé. Po delších diskusích jsme se shodli, že bychom v těchto prostorách chtěli vybudovat menší kulturní centrum, jako je na Jižním Městě II v podobě KC Zahrada. Na Jižním Městě I něco takového stále úplně chybí. Dohodli jsme se s kolegy, že necháme co nejrychleji zpracovat aktualizaci studie, která na úřadě pár let leží. Co si o tom myslíte? Líbilo by se vám mít na JM I něco jako KC Zahrada?

Ve čtvrtek jsem pak celý den strávil vyřizováním vašich dopisů, e-mailů a zpráv. Píšete mi toho čím dál tím víc, za což jsem hrozně rád, ale pomalu nestíhám všem odepisovat. Největší téma těchto dnů je zvýšení daně z nemovitosti. Osobně z toho radost nemám, psal jsme vám o tom, když se to zvyšovalo. Sám jsem pak finálně pro zvýšení daně na magistrátu nehlasoval. Nesouhlasil jsem s tím, i když jsme jako Rada na Praze 11 oficiálně dali magistrátu svoji podporu. Byla to tu v podstatě koaliční shoda a fakt je, že prostě naše městská část není tak bohatá jako jiné a bez těchto peněz bychom jen velmi těžko dokázali opravovat veřejný prostor tak, jak je to potřeba. Radost z toho nemám, daně by se zvyšovat neměly, ale když už se to stalo, tak vám můžu slíbit, že dodatečně vybrané peníze použijeme (a na tom budu trvat!) na zlepšení okolí vašeho bydliště. Budeme více investovat do chodníků, do laviček, do zeleně, vnitrobloků. Aktuálně zpracovávám projekt s mými dvěma kolegy s cílem zjistit, kde jsou nejvíce propadlé a poškozené chodníky. Dáváme to dohromady a to bude třeba jedna z věcí kam tyto peníze půjdou.

A to je zhruba vše podstatné. Do komentářů vám dám ještě pár odkazů na články a důležité informace z posledních dvou týdnů, aby to nezapadlo.

Od pátku jsem si pak dal prodloužený víkend a nabral trošku sil. Doufám, že jste si také odpočinuli. Buďte prosím ještě opatrní, dodržujte dále nařízení vlády a všechna doporučení. Vím, že roušky, nepodávání si ruky, držení si odstupu, dezinfekce a to vše další je už otrava. Ale nezapomeňte, že se zítra otevírá spousta dalších věcí, tak si to užijte! Přeji vám, ať zítra vstáváte do nového týdne pravou nohou a hlavně ať jste zdraví!!!

 

A nezapomeňte mě sledovat pro další aktuality i na mém Facebooku!

https://www.facebook.com/IngOndrejProkop/