Minulý týden, rada Prahy 11 schválila ZACHOVÁNÍ LÉKAŘSKÉ POHOTOVOSTI a pohotovostní lékárny i v dalších letech.☺️
Mrzí mě ale, že se celý uplynulý víkend na internetu šířily dezinformace a nepravdy o tom, kdo co zařídil, nebo kdo koho ovlivnil, kdo lže a kdo mluví pravdu. Důležitý je přece výsledek a kolegové z koalice i opozice by konečně měli pochopit, že by nám mělo jít o blaho občanů. Nikoho nezajímají neustále útoky a kampaň. Jsem rád, že se Pohotovost povedlo vybojovat a přestaňme se už dohadovat čí to je zásluha. Důležitý je výsledek, který na tom získají občané Jižního Města. To je podstatné. A jak to tedy vlastně celé bylo?👇👇👇
O tématu zachování pohotovosti jsem vám psal začátkem roku. Snažil jsem se zároveň zjistit váš názor na její zachování a jednoznačně jste hlasovali PRO. I já jsem od začátku pro prodloužení pohotovosti na Jižňáku, i když vím, že má spoustu PROTI. Nicméně naše MČ nemá jiné podobné zařízení na svém území a proto si myslím, že byť je provoz nákladný, speciálně pro starší občany je zachování pohotovosti dobré prodloužit.
V první fázi jsme prodloužili provoz pohotovosti do konce roku 2020 a v lednu jsme již zahrnuli její provoz do rozpočtu MČ. Udělali jsme v prodloužení provozu kompromis směrem ke koaličním partnerům, a prodloužení je na kratší dobu, ne rovnou na 10 let jako minule, kdy to stálo 60 milionů. Nyní je prodloužení jen na cca 3 roky s tím, že další rada, která vzejde z voleb v roce 2022 rozhodne, co dál s poliklinikou bude.
Takže mé názory i pana Jiravy jsou konzistentní a o zachování lékařské pohotovosti usilujeme již od samého začátku, Petr Jirava k tomu dodává:
„Jsem rád, že můj návrh podpořila většina rady. Jak ukázaly poslední měsíce, dostupnost lékařských služeb, akutní případy nevyjímaje, je jednou z klíčových oblastí, které je v naší zemi nutné rozvíjet. O dalším provozu pohotovosti a pohotovostní lékárny bude rozhodnuto na základě výsledku zadávacího řízení, které nyní připravujeme.“

Nyní náš čeká ještě relativně dost práce na výběrovém řízení, které musíme správně vypsat a vyhodnotit do konce roku.