Praha ještě letos uvolní 470 bytů k pronájmu, z toho 210 radnice plánuje pro učitele, hasiče, policisty a další podporované profese 🧑‍🏫👨‍🎓👮. Konečně jednou také pozitivní zpráva. Vím, že jsem zatím ve svých pravidelných bytových komentářích vždy jen kritizoval, co se nedaří. Bylo mi z toho už opravdu smutno, tak jsem to dnes chtěl napravit.

Některé věci se opravdu přece jen hýbou kupředu. Praha zrychlila opravy městských bytů, ještě letos tak bude moci uvolnit k pronájmu až 470 bytových jednotek. 45 procent z nich, tj. přibližně 210 bytů, radnice plánuje obsadit nájemníky z podporovaných profesí, jako jsou učitelé, hasiči nebo policisté. Za tohle patří dík radnímu hl. m. Prahy pro bydlení Adam Zábranský – pražský radní.

To jsou bezesporu skvělé zprávy a radnici za to patří dík. Nutno ale i tak dodat, že ani toto rozšíření bytového fondu zdaleka nestačí.😕

Podívejme se například na situaci učitelů, o kterých jsem psal již dříve… (Odkaz na tento článek najdete v komentáři pod tímto článkem). V Česku dnes chybí 6000 pedagogů, v metropoli pak, vycházím-li z pouhého přepočtu na obyvatele, přibližně 740 učitelů. (Ve skutečnosti je ale v Praze jejich deficit ještě vyšší, právě z důvodu těžce dostupného bydlení). Pokud bychom jim vyhradili plnou třetinu nově opravených bytů, znamenalo by to, že bychom chybějící kapacitu naplnili ani ne z jedné desetiny.

Opět mi z toho vyplývá jediné. Počet městských bytů musíme navyšovat i dalšími způsoby, včetně výstavby. Dostupné bydlení pro strategické profese je ve výsledku investicí do našeho bezpečí i vzdělání další generace.

Máte obavy, že se nedostatek učitelů podepíše na kvalitě vzdělání vašich dětí? Nebo se jako ředitelé škol sami potýkáte s nedostatkem kvalifikovaných učitelů? Podělte se o své názory a zkušenosti do komentářů.