Musím se s vámi podělit o příběh zářijového jednání Zastupitelstva hl.m.Prahy.

Začalo to v toto úterý pozitivním testem jednoho ze zastupitelů z Prahy 11. Vzhledem k hygienickým opatřením jsem ihned začal řešit s Hygienou Prahy 4, která se přímo stará o našeho zastupitele, zda se mohu dnešního jednání Zastupitelstva účastnit nebo ne. Dostal jsem od hygieny písemné stanovisko, že mohu, že trasují jako rizikové kontakty až od pátku a že můj kontakt s nakaženým minulý čtvrtek není důvodem ke karanténě.

Pak se začaly dít velmi zvláštní věci. Během středy se rozhodl náš starosta Jiří Dohnal, starosta Prahy 11, že by bylo rozumné, aby karanténu podstoupili všichni zastupitelé, že i čtvrtek mohl být rizikový. Poslal nejprve během odpoledne všem zastupitelům e-mail o tom, že je nutná karanténa všech, kteří byli na jednání Zastupitelstva Prahy 11 minulý čtvrtek. Což bylo zcela v rozporu s písemným stanoviskem hygieny Prahy 4, které jsem měl k dispozici.

Včera pozdě večer pak přišlo e-mailem další písemné stanovisko Hygieny od jiného pracovníka než se kterým jsem komunikoval já o tom, že karanténu vyhlašují opravdu na všechny zastupitele, tedy kontakty ze čtvrtka. Já tak nyní mám 2 písemná stanoviska z jedné Hygienické stanice o tom, že NEJSEM V KARANTÉNĚ a že JSEM V KARANTÉNĚ. Kocourkov? Nebo záměr?

Velmi zvláštní na tom je, že našeho zastupitele, který je pozitivní do dnes nikdo z Hygieny ohledně kontaktů z jednání zastupitelstva Prahy 11 nekontaktoval. Řešili s ním pouze jeho kontakty od pátku dál. Tedy kde a proč Hygiena vzala kontakty na lidi se kterými se setkal ve ČT, když sám pozitivně testovaný zastupitel nebyl ani dotázán? Kde a od koho Hygiena dostala kontakty na všechny, kterým má nařídit karanténu, když sám nakažený jim nic neposkytl, protože se ho ani neptali?

V kontextu toho, že je mi od rána spolu s kolegou Martinem Sedeke (také zastupitel hl.m.Prahy a Prahy 11) znemožňováno vystupovat na Zastupitelstvu hl.m.Prahy to vzbuzuje otázky, zda to celé není náhodou nějaké zlomyslné zneužití dnešní Covidové doby proti opozici, s cílem znesnadnit ji demokratickou diskusi v rámci Zastupitelstva. Ačkoli jsme byli ujišťováni, že chodit na jednání z preventivních důvodu nemusíme, že nám od rána bude umožněn vzdálený přístup, tak od 8:30 do 10:00 nebyl zprovozněn. Údajně „problém se zvukem“. A to jsem se dnes chystal načíst 2 pro koalici nepříjemné tisky. Náhoda?

Musím říct, že jsem z toho opravdu rozčarován a rozhodně to budu chtít vysvětlit. Minimálně ten rozpor ve dvou různých stanoviscích toho samého pracoviště Hygieny. Vysvětlí mi to pan primátor Zdeněk Hřib – primátor Prahy?