Milí sousedé,
jaký máte názor na krátkodobé pronájmy vy? Po nepříliš vydařeném návrhu na dostupnější bydlení přichází ČSSD s plánem regulovat služby krátkodobého ubytování. Sociální demokraté chtějí prosadit, aby je poskytovatelé směli provozovat nanejvýš třicet dní v roce.

Krátkodobé pronájmy v současnosti zákon nijak neupravuje a snahy o zaplnění tohoto právního vakua rozhodně vítám👍. Jsem ale toho názoru, že při stanovování pravidel bychom se měli odpíchnout od toho nejdůležitějšího faktu: Airbnb a podobné služby jsou ve své podstatě podnikatelskou aktivitou, a proto by pro ně především měla platit stejná pravidla jako pro ostatní ubytovací zařízení.

Zatímco majitel penzionu musí například odvádět daň a další poplatky a věnovat spoustu času administrativě, nemá poskytovatel krátkodobého ubytování vlastně žádné povinnosti. A nejde zdaleka jen o „úředničinu“, ve hře je také bezpečnosti těch, kdo krátkodobých pronájmů využívají. Nabízené byty totiž nejsou vázané žádnými hygienickými ani bezpečnostními normami⚠️.

Toto je první věc, kterou musíme napravit. Samotnou regulaci počtu dní bych navrhoval ponechat do větší míry v rukou jednotlivých obcí. Ty totiž ví nejlépe, jestli jsou pro ně krátkodobé pronájmy zátěží, nebo naopak pomáhají k potřebnému rozvoji turistického ruchu.

Služby krátkodobého ubytování tedy právní úpravu rozhodně potřebují, a to i přesto, že jsou nyní v důsledku koronavirové pandemie na ústupu – z přibližně šesti tisíc bytů jich v nabídce pražských krátkodobých pronájmů zůstala asi tisícovka.

Zároveň ale musíme mít na paměti, že hlavní město v oblasti bydlení pálí mnohem větší problémy.

Jak se na krátkodobé pronájmy díváte vy
Považujete je za regulérní podnikání
Byli byste při tvorbě zákona přísnější, nebo jste pro volnější pravidla
Budu rád za vaše komentáře pod příspěvkem 👇👇👇

To by bylo z dnešního pravidelného „bytového okénka“🏠 vše. Článek, na který reaguji, najdete pod příspěvkem.

 

Článek, na který reaguji 👉https://archiv.ihned.cz/c1-66815480-cssd-navrhuje-omezit…