Milí sousedé,
při diskusích o nutnosti další výstavby🏠 v Praze se často setkávám s námitkou, že tu už není kde stavět. Tyto obavy jsou naštěstí zbytečné. Developerská společnost Passerinvest Group dokonce před několika lety spočítala, že na nevyužívané pozemky vnitřní Prahy se vejde celé Brno.
Velký potenciál v tomto směru představují tzv. brownfieldy, tedy bývalé továrny, sklady a další areály, které ztratily svou původní funkci. Jejich využití k výstavbě má nicméně i svá „ale“.
Byť nespornou výhodou většiny brownfieldů je jejich dobrá dopravní dostupnost a napojení na inženýrské sítě, tedy rozvody elektřiny, plynu, vody a připojení ke kanalizaci, tak naopak velkými překážkami pro rychlou realizaci stavebních projektů jsou mnohdy spletité majetkové vztahy nebo nutnost pozemek nejdříve sanovat či dekontaminovat. To s sebou pochopitelně nese také zvýšené náklady na výstavbu.
Překonat tyto obtíže se přesto vyplatí a těší mě, že na revitalizaci těchto pozemků pomýšlí i

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

. 11 pražských brownfieldů, s jejichž využitím do budoucna počítá, bude moci přinést bydlení až 154 tisícům lidí.👍

Hyzdí vaše okolí rozpadající se továrna nebo jiný podnik? Přitahuje místo další problémy❓ Napište mi sem pod příspěvek do komentářů a klidně pošlete i fotky. 👇👇👇