Milí sousedé,
v sobotu na Mikuláše jsme se synem zůstali na Jižním Městě a odpoledne šli na procházku kolem našeho bytu. Poznáte, kde jsme se fotili s koněm? Člověk by nevěřil, že je tohle nádherné místo v dochozí vzdálenosti na metro a na Praze 11. Jižní Město je prostě úžasné místo k životu! Co jste dělali na Mikuláše vy?
Minulý týden byl jinak perný jako obvykle…
V pondělí jsme měli poradu vedení i radu. Je toho teď před koncem roku hodně. Největší debata byla ohledně prodloužení lékařské služby první pohotovosti, kterou můžete najít už více než 10 let v pohotovosti Šustova. Tento rok v březnu právě vypršela tato desetiletá smlouva a začal boj o zachování pohotovosti na území Prahy 11. Hnutí ANO je od začátku pro zachování, avšak není to vůbec jednoduché. Služba stojí přes 6 milionů za rok a náš rozpočet je hodně napnutý. Hlavně proto byli někteří kolegové z rady v pondělí proti prodlužování pohotovosti. Argumentovali tím, že jsme poslední velká městská část, která má ještě svojí pohotovost. Co naplat, zase tu nemáme nemocnici. Nejbližší je v Krči a to je pro lidi bez aut prostě daleko! V pondělí jsme se rozešli bez dohody, kdy náš klub hnutí ANO tvrdě trval na prodloužení. Dohodli jsme se, že definitivní rozhodnutí uděláme ve středu na koaličním jednání.
Taky jsme konečně schválili změnové listy u rekonstrukce varny ZŠ Mendelova. Konečně jsme se shodli na tom, že v rámci velké stavební zakázky vyměníme i světla a dveře, o které jsme se skoro měsíc hádali. Teda já to chtěl do zakázky zahrnout s paní ředitelkou hned, ale kolegové zas chtěli šetřit. Podle mě na nesprávném místě. Zdravý rozum nakonec zvítězil a nová světla a dveře budou!
Dále jsem kolegům představil rozpracovaný projekt na zateplení ubytovny Sandra. V tuto chvíli je potřeba vyřešit barvu pláště. Magistrát uvažuje o sousedním objektu v bílo-šedých barvách. Bylo nám doporučeno jít podobným odstínem. Mně se to moc nelíbí. Vypadá to jako nemocnice. Tak jsem poprosil kolegy o názor. Výsledkem diskuse bylo, že svoláme pracovní skupinu i s paní vedoucího územního rozvoje, přeci jen je to architektka a kolektivně to rozhodneme. Jakou barvu byste u nové Sandry zvolili vy?
Na Radě odpoledne jsme schválili novou směrnici na obsazování bytů. Nově je možné, pokud už žijete v obecním bytě na Praze 11 více než 5 let, řádně platíte nájem a neděláte neplechu, můžete si požádat o další prodloužení až na 4 roky. Můžete tak mít větší jistotu bydlení a udělat si v bytě třeba i větší investice. Hodně mě přemlouváte, ať začneme znovu dávat byty na dobu neurčitou, ale o to mi prosím nepište. Nebudeme to dělat. Bytů máme málo a dáváme je jen těm, kteří je opravdu potřebují. V momentě, kdy pomine důvod dotovaného obecního bytu (třeba učitel přestane učit na Praze 11, nebo si zdravotní sestra vezme za muže bohatého podnikatele, je fér byt nabídnout znovu někomu jinému, kdo ho potřebuje víc). Věřím, že i toto mnoha lidem pomůže.

Dále jsem spolu s Jakub Lepš navrhl, aby kolegyně radní pro školství Zuzana Ujhelyiová, radní Prahy 11 zpracovala mimořádné prémie pro vedení našich škol za letošní výjimečný rok s COVID, kdy museli několikrát uzavírat a otevírat školy mimo běžné termíny. Myslím si, že si to opravdu zaslouží.

V úterý proběhla výběrová komise na nového vedoucího mého odboru správy majetku. Jak už jsem vám psal, Kvído Boublík odchází po 17 letech z úřadu a během listopadu probíhalo transparentní otevřené výběrové řízení. Do toho se přihlásilo pět kandidátů, ze kterých dva nesplňovali kvalifikační kritéria. Z tří, které jsme pozvali na pohovor, komise téměř jednohlasně vybrala jednoho kandidáta, který byl po všech stránkách nejlepší. Jedná se o člověka s dlouholetou praxí na pozici správy majetku v jiné městské části, který posledních 11 let působil v soukromé společnosti. Vzhledem k tomu, že vedoucího odboru musí jmenovat Rada a ta bude až 14.12., nebudu zatím konkrétní jméno prozrazovat. To vám sdělím po jmenováním Rady, až to bude veřejná informace. Dobrá zpráva je, že se podařilo najít kvalitního pracovníka a že se investice v roce 2021 na Praze 11 nezastaví!
Odpoledne jsem pak měl s paní radní Ujhelyivou ještě schůzku na rozvoj počítačových sítí ve školách a školkách. Dohodli jsme další postup zlepšování konektivity našich školských objektů.
Ve středu jsem vám jako každý týden napsal další bytové okénko. Komentoval jsem pořad ČT o problémech bydlení mladých. Dokument s názvem Reality mimo realitu, který minulý týden odvysílala Česká televize, potvrzuje smutnou skutečnost. Pro nejmladší generaci dospělých je bydlení🏠v Praze v podstatě nedostupné👎. A to nejen v podobě vlastního bytu, únosnou mez překročily i ceny komerčních nájmů.
Režisérka dokumentu Barbora Chalupová si z natáčení odnesla jednoznačný závěr: „Z bydlení se stala investiční komodita, je málo politické vůle k výstavbě sociálního bydlení.”
Jakkoli je současná situace bezútěšná, dovolím si s tímto názorem nesouhlasit. V diskusích s politiky na všech úrovních vnímám ochotu a chuť se problémem nedostupného bydlení intenzivně zabývat.
Cenově příznivé bydlení samozřejmě nepostavíme přes noc. Pevně ale věřím, se nám s pokračujícím úsilím podaří v dohledném čase vybudovat takový počet městských nájemních bytů, aby byly k dispozici nejen osobám s handicapem nebo ve strategických profesích, ale také pro absolventy nebo rodiny s malými dětmi. Tento nešťastný trend zkrátka musíme zvrátit.
Máte vy nebo vaše děti potíže s pořízením cenově dostupného bydlení❓Jakým způsobem tuto situaci řešíte❓
Své odpovědi mi prosím napište do komentářů pod příspěvek 👇👇👇
Celé středeční dopoledne jsme pak měli koaliční jednání. Kolegy jsem seznámil s aktuálním stavem mých odborů. Koaličním zastupitelům, kteří nejsou tolik v obraze, jsem představil osobu vybranou na post vedoucí správy majetku.
Pak jsme diskutovali poslední verzi rozpočtu a shodli jsme se na posledních úpravách, abychom ho mohli poslat do projednávání do výborů a komisí.
Piráti nás informovali, že po 2 letech končí jako zastupitelka Zuzana Boemová. Tímto bych jí chtěl poděkovat za ty dva roky práce ve výboru pro otevřenou radnici a za všechny další činnosti, které pro koalici a Jižní Město udělala. Její odchod bude pro koalici ztráta. Novému zastupiteli panu Minaříkovi, kterého zatím tolik neznám, přeji hodně štěstí a sil!
Na konec jsme probrali znovu lékařskou pohotovost. K tomu musím napsat jediné:
👍 Plníme sliby: pohotovost v Praze 11 zůstane! 👍
Letošní rok naplno ukázal, že zdraví je opravdu to nejcennější, co máme. Chceme, aby se nám na Jižním Městě společně dobře žilo, a k tomu patří pocit bezpečí – jistoty, že když budete mít problém, dostane se vám pomoci. Před rokem jsme se proto pustili do boje za zachování lékařské a lékárenské pohotovosti na Praze 11. A byla to cesta plná překážek.
Protože je rozpočet městské části dost napnutý, museli jsme nejprve zajistit dostatek financí na další provoz pohotovosti. A to se nakonec povedlo! Tím ale náš boj neskončil. Čekala nás několikaměsíční jednání s koaličními partnery, kteří chtěli původně pohotovost zrušit. I ty jsme ale přesvědčili a dnes tak můžeme potvrdit, že pohotovostní lékařská služba i lékárna v Praze 11 zůstanou!
S čím tedy můžete počítat? Pohotovost zůstane na Jižním Městě minimálně do konce roku 2023. Potom bude již na rozhodnutí budoucího vedení městské části, zda se rozhodne další provoz pohotovosti podpořit nebo ne.
Odpoledne jsme měli schůzku s vlastníky objektu v ulici Brandlova, kteří vlastní budovy, kde je dnes Tesco nebo JYSK. Přišli nám představit jejich záměr nové výstavby v lokalitě. Záměr je mimo územní plán a upřímně i mimo cokoliv, co si třeba já osobně v místě dovedu představit. Řekli jsme jim, ať nejprve jdou záměr prezentovat okolním SVJ a družstvům. Teprve pokud s nimi naleznou shodu, můžeme se na to potkat znovu. Opravdu jsem proti neúměrnému dalšímu zahušťování Jižního Města uprostřed sídlišť.

Ve čtvrtek jsme měli po čase zase zasedání. Jednali jsme na Zastupitelstvu od 9hod ráno do 23hod večer. Nejvíc času opět zabraly už tradiční obstrukce opozice, která se celé dopoledne a část odpoledne snažila zabránit možnosti připojit k jednání vzdáleně místostarostovi Jakub Lepš, který musel být ještě v izolaci z důvodu onemocnění COVID-19. Ze strany opozice to bylo dosti nesolidární, protože i jejich členové mohou v budoucnu být v podobné situaci. Nakonec se na podruhé podařilo jednací řád upravit a tak se bude moci v budoucnu připojit vzdáleně kdokoli, kdo bude muset být z hygienických důvodů v izolaci nebo karanténě.

Také jsme projednali přijetí 100 milionů půjčky a 73 milionů dotace na rekonstrukci ubytovny Sandra (www.bydleni-sandra.cz). Budeme díky tomu moci dokončit rekonstrukci nejen uvnitř objektu, ale udělat i opravu střechy a zateplení pláště. Na Sandru na Zastupitelstvu padalo hodně podrobných dotazů a bohužel i některé dezinformace. Rozhodl jsem se, že v následujících týdnech napíšu podrobný článek o tom, jak to aktuálně se Sandrou je a bude. Brzy se na něj tedy můžete těšít.
Na Zastupitelstvo jsem předkládal tentokrát pouze 4 body. Prodej spoluvlastnického podílu ve výši id. 418/125727 na pozemku (celkem devět pozemků označených v KN jako zastavěná plocha a nádvoří), na kterém je postavena budova čp. 1355, 1356 v ul. Tererova v Praze 4, k.ú. Chodov, paní M:K. za cenu v místě a čase obvyklou.
Žadatelce byl odsouhlasen prodej bytové jednotky č. 1355/33 v objektu Tererova 1355, který také částečně leží na devíti pozemcích, jež jsou vyjmenovány v usnesení. Protože pozemky byly v průběhu procesu prodeje bytové jednotky dodatečně svěřeny městské části, došlo k časovému nesouladu v osobě majitele těchto pozemků při odsouhlasení prodeje a při pokusu o zavkladování kupní smlouvy. Z tohoto důvodu katastr odmítl kupní smlouvu zavkladovat. Žadatelka proto zažádala o odkup spoluvlastnického podílu na dosvěřených devíti pozemcích. Prodejem podílu bude moci být dokončen i prodej bytové jednotky. Prosíme o schválení materiálu.
Tento tisk byl téměř jednohlasně schválen.
Další bod byly podstatné náležitosti kupní smlouvy na výkup pozemků parc. č. 2014/500 a 2682/2 v k.ú. Chodov od Dopravního podniku hl. m. Prahy.
Po časově náročném procesu vyjednávání s majitelem obou pozemků, Dopravním podnikem hl. m Prahy, dospěla městská část ke společnému koncensu ve věci majetkoprávního vypořádání. Na obou pozemcích stojí vjezdy do objektů ve svěřené správě městské části Praha 11. Vjezdy na obou pozemcích městská část využívá.
I tento tisk mi zastupitelstvo schválilo.
Další bod byly podstatné náležitosti kupní smlouvy na prodej pozemků parc. č. 2439/2 a 2440/2 v k.ú.Chodov družstvu Jeřábkova 1458-1459, družstvo.
Jedná se o prodej dvou pozemků č 2439/2 a 2240/2 oba v k.ú. Chodov, zastavěná plocha a nádvoří o celkové výměře 203 m2. Bytové družstvo Jeřábkova 1458-1459 si dle platné budoucí kupní smlouvy, která byla uzavřena s městskou částí, požádalo o odkup těchto pozemků. Prodejem pozemků pod objektem patřícímu bytovému družstvu dojde k logickému sjednocení vlastníka pozemku i objektu. Obdobné materiály již byly v nedávné době na zastupitelstvu projednávány a schváleny.
Tento bod byl také schválen.
Posledním bodem byla žádost paní P.Š. o koupi bytu.
Žadatelka podala žádost téměř rok po ukončení prodeje bytů oprávněným nájemcům dle Zásad. Jedná se o nájemkyni, která má navíc byt pronajat pouze na dobu určitou. Materiál jsem předložil ve znění NESCHVALUJE.
Zastupitelé měli připomínky, že v tisku nebyla cena, MČ na můj pokyn zatím nevynakládala žádné finanční prostředky na odhad, protože zde dosud nebyl předpoklad prodeje. Pokud by zastupitelstvo prodej doporučilo, bude zpracován posudek a pak znovu schválen prodej jednotky s cenou. Ale to se nestalo. Tedy udělal jsme dobře, že jsem nevynakládal další prostředky a energii na ocenění bytu k prodeji.

Během zastupitelstva jsem měl ještě vzdáleně jednání s paní radní Hana Kordová Marvanová o dostupném družstevním bydlení. Dostala mým návrhem od Zastupitelstva Prahy do konce roku dopracovat a přepracovat metodiku výstavby družstevních bytů v Praze, už tedy nezbývá příliš času. Konference zprvu připomínala spíše hádku, ale nakonec se ubrala věcným směrem, za což vděčíme hlavně externím právníkům a paní ředitelce Javornické, která přislíbila osobní pomoc překlenutí znesvářených stran. Těším se, co z toho vznikne. Paní radní by nás měla informovat už 17.12. na Zastupitelstvu Prahy. Budu vás o tom informovat!

V pátek jsem měl celé dopoledne s občany. Nejprve jsem si vyslechl velmi složitý příběh jedné rodiny, která celý život žije na Jižním Městě, poctivě pracují a i přesto se dnes ne svojí vinou dostali do velmi složité bytové situace. Je to hrozné, jak málo bytů máme pro pomoc lidem, kteří to opravdu potřebují. Už aby byla dostavěná Sandra a měli jsme aspoň o těch 174 jednotek více!
Pak za mnou přišel majitel provozovny nehtového studia na pochozí zóně Háje. Také on se dostal do velmi svízelné situace kvůli dvěma nouzovým stavům, není schopen platit nájem a zároveň splácet půjčku na rekonstrukci a vybavení studia. I jemu se pokusím s pomocí kolegů na mém odboru a právní poradny pomoci.
Tento rok přináší mnoho těžkostí a obávám se, že to nejhorší v ekonomice nás teprve čeká. Rád bych vám řekl, že se mě nemusíte vůbec bát oslovit. Mám ve své gesci jak bytovou problematiku, tak podporu podnikání. Pokud jste se na Jižním Městě dostali do svízelné situace v jakékoli z oblastí, kterým se věnuji, ozvěte se mi. Napište mi zde na Facebooku nebo na e-mail prokopo@praha11.cz, každému odpovím a každému se pokusím pomoci.
Odpoledne jsem měl ještě nějaké pohovory na volné pozice v mých odborech a využil jsem prvního dne uvolňování opatření a vyrazil po dvou měsících do tělocvičny. To moje tělo zas po té odmlce vypadá. 🙈
A to je moji milí sousedé vše. Jdu si přečíst materiály na zítřejší poradu a pak si asi ještě chvilku vezmu do ruky knížku. Přeji příjemný zbytek druhé adventní neděle!