Milí sousedé,
tak zde máme už 4. adventní neděli! Těšíte se na Štědrý den? Já rozhodně ano, ale přiznám se, že letos to byl opravdu fičák – zvládnout přípravy na Vánoce a zároveň odbavit všechny pracovní povinnosti, kterých bylo opravdu neskutečně.

Tenhle víkend po náročném týdnu trávím na chalupě. Mám posledních 11 dní na dočtení knížky, kterou vidíte na fotce, abych naplnil moje letošní předsevzetí. Tedy přečíst aspoň 6 knih za rok, jednu za dva měsíce. Vlastně, když to teď počítám, tak ho nesplním úplně přesně, protože jednu už jsem měl rozečtenou na přelomu roku, ale skoro to dám. Kolik knih přečtěte za rok vy?

V posledním celém týdnu před Vánoci jsem se toho snažil stihnout co nejvíce, takže tento report je asi nejdelší v tomto roce. Proto si prosím ideálně uvařte kafe, svařák nebo čaj a klidně se usaďte. Všechny události, které zmiňuji na řádcích níže, byly podstatné. Vzhledem k délce jsem se pokusil čtení zjednodušit alespoň tím, že jsem nadepsal jednotlivé dny vč. důležitých bodů.

Pondělí – zateplení ubytovny Sandra, projekt Výhledy Milínská, odměny ředitelům škol a pohotovost na Praze 11

Na poradě vedení jsme v pondělí projednali celou řadu bodů. Prošli jsme si třeba projekt na zateplení ubytovny Sandra. Před časem jsem vám psal, že jsme vysoutěžili firmu skoro o polovinu levněji, než jsme očekávali. Díky tomu jsme si mohli dovolit odsouhlasit drobné navýšení původně vysoutěžené ceny o vícepráce spočívající v podrobnějším měření a technologických průzkumech. Díky tomu by se nám měly vyhnout v budoucnu podstatně dražší vícepráce vyplývající třeba ze špatného zaměření nebo objevení azbestu tam, kde ho nikdo nečekal.

Taky jsme si prošli aktuálně uvolněné byty, podívali jsme se na ty, které se aktuálně rekonstruují a připravují pro nové nájemce a které nabízíme veřejnou soutěží za první nájemné. O tom jsem vám nedávno psal a dávám vám znovu odkaz na soutěž do komentářů.

Taky jsme odmítli na můj návrh zřízení Z-BOXU za pronájem za 1 korunu. Jde o výdej a podání zásilek společnosti Zásilkovna s.r.o. Firmě nabídneme za umístění jejich boxu standardní nájemné.

Projednali jsme petici proti připravovanému záměru výstavby objektu „Rezidence Výhledy Milínská“ a odpověď na ní. Více viz dále.

Odměny ředitelům škol

Na radě odpoledne jsme schválili odměny ředitelům našich ZŠ a MŠ za letošní covidový rok. Ředitelé to měli letos neskutečně těžké. Kromě toho, že nový školní rok díky vládním opatřením fakticky zahajovali 2x, tak se museli také vypořádat se spoustou složitostí v podobě vzdáleného systému výuky, řešit nákupy a distribuci zdravotních a hygienických pomůcek a mnoho dalších problémů.

Co se týče projektu Výhledy Milínská, schválili jsme to odpoledne precizně zpracované odvolání proti.

A co se nám na projektu Výhledy Milínská nelíbí? 👉

1. Návrh je je z hlediska objemu hmoty i urbanistického pojetí neakceptovatelný a nezapadá do stávající struktury zde stojících obytných domů, které jsou všechny ve tvaru hranolů (včetně nového domu na počátku ulice Milínská, v současné době dokončovaného). Objekt od společnosti Nodom má 3 části a celkem tvoří jakési písmeno V. Rovněž jeho výška neodpovídá okolní stávající zástavbě a terénu a značně jí přesahuje.

Jedná se dále o stabilizované území OB, kde Pražské stavební předpisy připouští „novou výstavbu, pokud ale tato výstavba nepřekračuje stanovené limity, kterými se rozumí zachování a dotvoření stávající urbanistické struktury bez možnosti rozsáhlé stavební činnosti či zásadních změn stávajícího charakteru, významu a způsobu užití území. Přípustné řešení se stanoví s přihlédnutím ke stávající urbanistické struktuře a stávajícím hodnotám výškové hladiny“. Toto vše záměr Nodomu nerespektuje.

2. Nový objekt je umístěn na konci slepé ulice Milínská, která má v současnosti šíři 6 metru, tj. pouze podle normy 2 jízdní pruhy bez možnosti jakýchkoliv parkovacích pásů (ty jsou min. 2 m), které jsou ale v této lokalitě nutné Současný stav je totiž takový, že zde po celé délce jedné strany ulice parkují osobní vozidla, tj. že současná šířka je cca 4 m, tj. pro projetí pouze jednoho vozidla. Komunikace je tam prakticky jednosměrná. Jedná se tak o řešení budoucího nezbytného umístění parkování stávajících rezidentů ve výši cca 100 vozidel. zamezení parkování umístěním značek zákazu stání nic neřeší. Zásadní problém dále vidím zejména v řešení staveništní dopravy. Celá zóna Milínské je totiž klidová.

3. Jedná se o naprosto jasné zhoršení životních podmínek stávajících obyvatel z hlediska počtu obyvatel, hluku a emisí, které se již nyní pohybují na hraně norem. Nehledě na to, že v okolí Klapálkovy/Milínské jsou plánovány další stavby. Central Group a jeho obytný soubor Blažimská pod Kulatým Chodovcem, který bude mít jedinou přístupovou komunikaci přes ulici Klapálkova a dále výstavba nového Globusu pod Archivem HMP. Dále i Nodom, respektive společnost Energoprojekt, ve které je také Muzaev zainteresován, hodlá stavět další výškový dům hned při vjezdu do ulice Milínská (na stávajícím hřišti). Zde již proběhlo kácení zeleně a co nejdříve čekáme, kdy podají záměr na Odbor výstavby.

4. Všechny tyto nové stavby (Regard, Nodom, Energoprojekt) by měly mít zázemí pro nové obyvatele (školky, obchod, atd.) a nikoliv parazitovat na stávající infrastruktuře.

5. Nelíbí se nám (byť to asi není protiprávní), že stavebník obchází městskou část a neprojednává záměr v jejích komisích, výborech a Radě. Stejným způsobem to udělala spřízněná ruská společnost Regard, která staví nový bytový dům v Milínské. Nodom se je asi rozhodl napodobit, čemuž by se do budoucna měla udělat přítrž a jasně jim dát najevo jaká jsou v ČR pravidla. 👈

Zachování pohotovosti na Praze 11.

Co je opravdu podstatné, tak po této radě mohu definitivně potvrdit, že pohotovost v Praze 11 zůstane.👍 Plníme naše sliby!

Letošní rok naplno ukázal, že zdraví je opravdu to nejcennější, co máme. Chceme, aby se nám na Jižním Městě společně dobře žilo, a k tomu patří pocit bezpečí – jistoty, že když budete mít problém, dostane se vám pomoci. Před rokem jsme se proto pustili do boje za zachování lékařské a lékárenské pohotovosti na Praze 11 a včera na radě jsme konečně schválili výběr provozovatele včetně zajištění financování. Celé to byla to cesta plná překážek…

Protože je rozpočet městské části dost napnutý. Ve spolupráci s kolegy z TOP09 – STAN jsme museli najít úspory ve svých rozpočtech. A to se nakonec povedlo! Tím ale náš boj neskončil, čekala nás několikaměsíční jednání s koaličními partnery, kteří chtěli původně pohotovost zrušit. I ty jsme ale přesvědčili a dnes tak můžeme potvrdit, že pohotovostní lékařská služba i lékárna v Praze 11 zůstanou! 👍

Pohotovost zůstane na Jižním Městě minimálně do konce roku 2023. Potom bude již na rozhodnutí budoucího vedení městské části, zda se rozhodne další provoz pohotovosti podpořit nebo ne.

Přesun financí z rekonstrukce varny ZŠ Mendelova

Dále jsem připravil rozpočtové opatření, kterými jsem převedl finanční přebytky zbylé po akci rekonstrukce varny ZŠ Mendelova. Zakázka se mi povedla zrealizovat za méně financí, než jsem předpokládal, a tak zbylo několik milionů ještě na další akce. Převedl jsem finance například na realizaci lávky u polikliniky přes Opatovskou (kterou jsme loni zbourali) nebo na nové cyklotrasy.

Nová vedoucí OSM

V dalším tisku jsme jmenovali novou vedoucí Odboru správy majetku. Je jí Mgr. Dagmar Šwarzová, která dříve pracovala na pozici vedení majetku na Praze 1 nebo také ve správní firmě CENTRA. Je vystudovanou právničkou a správu majetku zná jak ze strany městské části, tak i ze strany soukromé společnosti. Bude tak umět dobře nastavit spolupráci mezi Městskou částí a naší akciovkou Jihoměstská majetková. Je to dovršení úkolu, který mi dali koaliční partneři – restrukturalizovat odbor správy majetku.

V neposlední řadě jsme schválili nákup několika dalších defibrilátorů do celé řady objektů na Praze 11. Jejich umístění bude vloženo do aplikace Záchranka.

Úterý – přístavba radnice, JMM a rozvoj Roztyl

V úterý ráno jsme otevírali nabídky na realizaci dostavby přístavby radnice v Ocelíkově ulici. V té bude sedět nový odbor správy dopravy, který si po dohodě v koalici zakládá kolega radní Martin Duška.

Několik hodin jsem pak strávil na Jihoměstské majetkové poradou nad investičními akcemi a rozpočtem na příští rok. Opravdu to budeme mít hodně složité, ale nějak se s tím poperem!

Odpoledne jsme pak měli poradu na magistrátu ohledně rozvoje Roztyl. Znovu jsme apelovali na vedení magistrátu, že studie, kterou Praha nakreslila, se nám v mnoha ohledech nelíbí. Jak asi víte, jsem rozený Roztylák, takže mi další budoucnost této lokality není lhostejná. Na výboru pro územní rozvoj budu hájit zájmy občanů, aby nedošlo k dalšímu zmenšování Krčského lesa a zhoršení životního prostředí současných občanů. Kdybychom postupovali přesně podle studie, je toto vše teoreticky v ohrožení. Je skvělé, že pana náměstka Hlaváčka i tak pro něj vzdálená lokalita jako Roztyly zajímá a že jejich budoucnost řeší!

Středa – zrekonstruovaná stanice Opatov a představenstvo JMM

Ve středu jsem vás informoval v bytovém okénku o družstevním bydlení, ale o to až dále, podrobně se totiž řešilo na Zastupitelstvu Prahy.

Od rána jsme měli koaliční jednání, kde jsme zase řešili rozpočet. Ukázalo se, že jeho prosazení bude ještě docela oříšek. Protože ani s 8. verzí návrhu rozpočtu někteří kolegové nesouhlasí.

Nová stanice metra Opatov

Před polednem jsme pak slavnostně otevřeli zrekonstruovanou stanici Metra Opatov. Ta se konečně stala bezbariérovou a přitom dostala i novou podobu a celou řadu vylepšení! 👍

Je to rok, co se začala stanice metra Opatov rekonstruovat. Dnes jsme svědky toho, že se konečně Jižní Město mění k lepšímu a začíná znovu ožívat. Mnoho let odkládaná rekonstrukce stanice metra Opatov se nám spolu s Dopravním podnikem podařila dotáhnout do finále. Víte, vždycky, když se podaří taková věc, mám velkou radost, protože přesně takové změny jsou v první řadě pro vás, pro lidi, kteří Opatovem denně procházíte. Pamatuji si za poslední roky desítky, možná stovky rozhovorů, dopisů, e-mailů a zpráv s vámi občany, kde jste mě žádali o výtah pro kočárky či vozíčkáře. Pro mnoho z vás bylo zdolání výškových rozdílů na Opatově ještě do letošního roka neřešitelný problém. Opatov od teď patří mezi 45 plně bezbariérových stanici metra v Praze. Praha 11 tak má od letoška všechny své stanice metra bezbariérové! Kromě výtahů, na stanici vznikly akustické majáčky, nejmodernější 5G signál mobilních operátorů a premiéru v pražském metru má díky Opatovu i nové úsporné LED osvětlení.

Na závěr chci ještě poděkovat panu náměstkovi Adam Scheinherr. Spolupráce s ním byla perfektní a ačkoliv jsme na magistrátu v opozici „proti sobě“ a často se neshodneme, je zde jasně vidět, že u dobrých projektů pro občany musí jít politikaření stranou a je třeba spolupracovat bez ohledu na politická loga na tričku. Už teď se těším na další spolupráci s panem náměstkem, která nás čeká u dalších stanic metra nebo u budování parkovacích domů. Jedny garáže společně aktuálně připravujeme u Sandry a Hotelu Opatov. 👍

Jihoměstská majetková a.s.

Odpoledne jsme měli představenstvo Jihoměstské majetkové. Vybrali jsme auditora pro letošní účetní uzávěrku a řešili jsme i finanční potíže společnosti. To celé v návaznosti na rozpočet městské části a také směrem k občanům a nájemcům, kteří se díky covidu dostali do potíží. Je to opravdu složité. Jinými slovy totiž každou pomocí občanovi nebo podnikateli potápíme naši společnost, zároveň však pokud zase nepomůžeme lidem a podnikatelům, přijdeme nejen o dlouholeté nájemce, ale vytvoříme celé řadě lidí obrovské životní problémy a starosti. Nikomu bych nepřál být letos v naší kůži.

Večer pak proběhlo společné jednání finančního výboru a finanční komise. Těchto jednání jsem se i přes pozvání nemohl zúčastnit, protože představenstvo se protáhlo. Tímto se ještě dodatečně všem zastupitelům a kolegům omlouvám.

Čtvrtek – Zastupitelstvo hl.m. Prahy: vyhláška o loteriích, rozpočet a pohřbení rekonstrukce Hotelu Opatov, přistávací a vzletová dráha, dostupné družstevní bydlení

Ve čtvrtek bylo poslední Zastupitelstvo hl.m. Prahy v tomto roce. Stálo to zase za to. Do programu jsem navrhoval zařadit k projednání vyhlášku o loteriích, protože paní radní Hana Kordová Marvanová nesplnila úkol, kdy měla před účinností obecně závazné vyhlášky projednat s ÚOHS obecně závaznou vyhlášku s tím, že ÚOHS zkonstatuje, zda obecně závazná vyhláška řeší stávající deliktní stav. Měla na to čas do 30.11.2020, ale podle všeho tento úkol nesplnila. Navrhl jsem tedy zařazení tohoto bodu, abychom mohli termín úkolu formálně prodloužit například o půl roku. K mému překvapení bod zařazen opět nebyl! Prostě pirátská koalice válcuje opozici a nechce řešit ani svoje vlastní nesplněné úkoly. Vše se zametá pod koberec a neřeší.

Pak se řešil rozpočet. Navrhl jsem více peněz do rozšíření a údržby kamerového systému Prahy. S kolegou Nepilem jsme navrhli dát peníze na projektování zahloubení ulice v Holešovičkách, která ničí celé okolí. Také jsme navrhovali obnovení prací a finance na zastřešení Spořilovské. Dále jsme navrhovali dát do rozpočtu zpět rekonstrukci bývalého Hotelu Opatov. Asi vás nepřekvapí, že koalice neschválila jediný návrh a protlačila si původně navržený rozpočet. Pro ten jsem nehlasoval. Znamená to hlavně v ohledu Hotelu Opatov velký problém pro naši Prahu 11. Proč?

Pohřbení rekonstrukce Hotelu Opatov

Pražská koalice pohřbívá mnoho let plánovanou rekonstrukci bývalého Hotelu Opatov na Jižním Městě, do koše tak putuje kompletně připravená investiční akce, která mohla přinést bydlení pro bezmála 300 rodin.

Pražská koalice stále mlčí a přešlapuje na místě ohledně dlouho připravované investiční akce rekonstrukce bývalého Hotelu Opatov. Již více než 3 měsíce se jako opozice ptáme pražské koalice na vývoj ohledně této investiční akce a gesčně příslušný pirátský radní Mgr. Adam Zábranský stále mlčí. Kdeže je ta proklamovaná pirátská transparentnost?

Na dnešním jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy při projednávání rozpočtu pro rok 2021 jsme se dozvěděli, jen tak mimoděk, že investiční akce Dům Opatov „vypadla“ z návrhu rozpočtu a nadále již s ní není počítáno. Pražská koalice se bojí rozhodnout, a proto raději tuto investiční akci odložila s odůvodněním, že náklady jsou příliš vysoké, a proto ji znovu přesoutěží, avšak náklady budou v čase pouze růst. A budova bude dále chátrat a nebude sloužit občanům!

Zatímco budova bývalé ubytovny Sandra (jedná se o tzv. dvojče budovy bývalého Hotelu Opatov) je již v pokročilé fázi rekonstrukce, tak v případě Domu Opatov se absolutně nic neděje, a to i přesto, že nás pirátský radní Mgr. Adam Zábranský ujišťoval, že se vše akorát zdrželo kvůli vyloučení jednoho z účastníků, nicméně investiční akce bude v brzké době zahájena. Nyní se však dozvídáme, že s ní již není nadále počítáno, a vrátí se tak zpět na začátek. A to i přesto, že Dům Opatov chátrá již déle než 10 let a s tímto přístupem očividně ještě dlouho chátrat bude. O ročních ztrátách z nevybraného nájemného, které díky neřešení tohoto objektu hlavní město Praha přichází o 20 až 30 milionů Kč, snad ani nemůže být řeč. Takto se tedy rozhodně nechová řádný hospodář.

Tato investiční akce měla přinést nový domov pro téměř 300 rodin, nabídnout dětský klub nebo školku i pro sousední novou Sandru. Dále na dokončení Domu Opatov závisela i plánovaná výstavba parkovacího domu. Jak to bude s ním? Skutečně nepovažujeme tento krok a „rozhodnutí“ za šťastné, obzvláště v tak komplikované bytové situaci, ve které se nachází hlavní město Praha. Navíc se nejedná o jediný projekt k bydlení, který současná pražská koalice zastavila či pozastavila. Namátkou lze zmínit třeba již připravenou a odstartovanou bytovou výstavbu na Černém Mostě či připravovanou bytovou výstavbu v Dolních Počernicích, kdy obě tyto investiční akce připravila a odstartovala ještě předchozí pražská koalice.

Podle analýzy Central Group stouply jen za posledních 5 let z průměrných 56 tisíc za metr čtvereční na 110 tisíc za stejnou jednotku! Jedná se tedy o zvýšení o plných 96 %! Dokonce dle vyjádření Institutu plánování a rozvoje Prahy je již nyní pořízení vlastního bytu mimo příjmové možnosti běžně vydělávajících Pražanů. Naproti tomu dle vyjádření Českého statistického úřadu (dále jen „ČSÚ“) bylo v Praze v období od počátku ledna do konce srpna dokončeno pouze 3010 bytů, což je nejméně za 7 let! Je tedy jasné, že bytová krize se v Praze bude i nadále prohlubovat. A pražská koalice pod vedením primátora Hřiba svými kroky naopak ještě pomáhá problém prohlubovat.

Ohledně výstavby paralelní vzletové a přistávací dráhy

Největší diskuse se strhla k záměru výstavby paralelní vzletové a přistávací dráhy. Osobně musím říci, že mě mrzí veškeré aktivistické argumentace bez věcné podstaty, které tento bod doprovázely. Připravil jsem pro vás několik faktů, které je dobré k tomuto tématu vědět, poněvadž bez nich není zcela možné pochopit celou problematiku, která s tím úzce souvisí.

Hned na úvod je však třeba podotknout, že s možností rozšíření dráhové systému se počítalo již při stavbě současné hlavní vzletové a přistávací dráhy v 60. letech 20. století. Již na začátku 70. let 20. století byla paralelní dráha zapracována do územně-plánovací dokumentace spolu s územním plánem hl. m. Prahy.

Paralelní dráhu skutečně nelze vnímat pouze optikou aktuální „covidové“ situace v letectví, a samozřejmě nejen v něm, je to projekt s přesahem a významem na mnoho následujících dekád. Právě kvůli tomu by bylo vskutku nešťastné, pokud by se tento aktuálně nejvýznamnější projekt v oblasti letecké dopravní infrastruktury, u níž existuje celospolečenský zájem na její výstavbě, měl stát pouhým nástrojem politických šarvátek. Proto ani nelze naslouchat hlasům zájmových skupin a developerů, kteří vlastní lukrativní pozemky v lokalitách přilehlých či do budoucna zasažených hlukem z provozu paralelní dráhy. Pojďme se tedy podívat blíže na tuto problematiku. Sepsal jsem k tomu podrobný článek, koho by zajímal najde ho v odkazech v diskusi níže.

Po mnoha hodinové diskusi zvítězil zdravý rozum a veřejný zájem ČR a těsnou většinou prošlo usnesení dovolující další přípravu realizace paralelní dráhy.

Dostupné družstevní bydlení

V půl čtvrté ráno v pátek přišlo na řadu dostupné družstevní bydlení. A povedlo se! Nakonec tedy Zastupitelstvo dopadlo dobře a konečně po dvou letech zmaru otevřelo novou cestu k dostupnému bydlení. Nutno dodat, že to bylo i díky mě, protože jsem před pár měsíci prosadil na Zastupitelstvu usnesení, které uložilo Radě tisk k družstevnímu bydlení přepracovat a znovu předložit do konce tohoto roku. A tak, jak jsem to koalici uložil, se i stalo. Za což děkuji.

Projekt Dostupného družstevního bydlení, který připravila radní Hana Kordová Marvanová a který Rada hlavního města Prahy málem nadobro smetla ze stolu, se konečně dočkal schválení👍.

Rok 2020 přinesl na cestě k dostupnějšímu bydlení spoustu překážek. Ceny bytů i pronájmů dál stoupaly a stavební výroba se propadala. Praha přesto učinila několik kroků, které do budoucna pomohou zajistit dostupné bydlení mnoha mladým rodinám či osobám vykonávajícím profese nezbytné pro chod města. Podařilo se opravit stovky městských bytů a díky zřízení městského developera by v budoucnu mohly rychle přibývat další.

Dostupné bydlení v Praze nemusí být nesplnitelným snem. Chceme-li se ale k němu dopracovat v horizontu několika let, bude tyto snahy třeba ještě zintenzivnit.

Pátek – schůzky s občany

Pak jsem si dal 2,5 hodiny spánku a šel na radnici, kde na mě už od 9 ráno čekali schůzky s občany. Řešili jsme přidělování bytů nebo problémy s placením nájemného v našich nebytovkách u několika podnikatelů

Tak a to by bylo vše, přátelé. Pokud jste to dočetli až sem, moc děkuji za váš čas i pozornost. No, jak jsem říkal, bylo toho tentokrát opravdu neskutečně moc. Ale všechno stálo za zmínku, protože každá z těchto jednotlivých věcí ovlivňuje nebo do budoucna výrazně ovlivní naše životy. Budu se i nadále snažit hájit zájmy vás všech a udělám, co budu moci, abych zajistil Praze i Jižnímu Městu co nejlepší budoucnost.

Mějte krásné svátky a užijte si Vánoce. Ať si co nejlépe odpočinete a jste s těmi, které máte rádi!