Česká pirátská strana stihla za uplynulé dva roky přijít v Praze 11 už o 4 zastupitele z devíti, kteří byli v roce 2018 zvoleni. Na dnešním zasedání zastupitelstva městské části Praha 11 tak složila slib nová pirátská zastupitelka Ing. Michaela Al-Ali Poláková, po němž měla podepsat koaliční smlouvu a připojit se tím k programovému prohlášení stávající rady složené ze zástupců České pirátské strany, hnutí ANO 2011, TOP 09-STAN a ODS.
K překvapení všech koaličních zastupitelů se však i přes veškeré předchozí ujišťování starostou městské části Jiřího Dohnala nová zastupitelka odmítla ke koalici připojit. Zastupitelský klub hnutí ANO, který má v zastupitelstvu dlouhodobě 7 zástupců naplno pracujících jak ve výborech a komisích, tak v radě a zastupitelstvu se tímto cítí kolegy z řad České pirátské strany podveden, neboť její představitelé do poslední chvíle tvrdili, že nová zastupitelka koaliční smlouvu podepíše.
Z původních devíti pirátských koaličních zastupitelů navíc dnes zůstalo pouze sedm, což je stejný počet, jakým disponuje i hnutí ANO. V této souvislosti je přitom nutné dodat, že ani sedm zastupitelů není v případě Pirátů jistých, neboť pan zastupitel Michal Veselský (předseda Strany zelených kandidující v posledních komunálních volbách za Českou pirátskou stranu) často hlasuje v rozporu s koalicí. Česká pirátská strana má přitom v Praze 11 čtyři uvolněné zastupitele a post starosty, kteří stojí městskou část v součtu bezmála pět milionů korun ročně. Hnutí ANO má oproti tomu od počátku koaliční spolupráce jen dva uvolněné zastupitele.
Tento významný a neustále se stupňující početní rozpor bereme jako zásadní překážku v další koaliční spolupráci.
Do programu navíc Piráti ještě navrhli v rozporu s koaliční smlouvou mé odvolání z pozice místostarosty Prahy 11. Asi jako poslední zoufalý tah, kterým se pokusili přebít svoje vlastní problémy se svými zastupiteli, s řízením svých gescí.
Dnes jsme proto se všemi kolegy požádali o přerušení zasedání zastupitelstva, a to až do doby, než Piráti vzniklý problém v koalici vyřeší.