Milí čtenáři,
dnes se ještě jednou vrátím k nedávno schválené strategii pro rozvoj bydlení 🏠 v Praze. Neambicióznost v oblasti výstavby obecních bytů, kterou jsem dokumentu opakovaně vytýkal, totiž obzvlášť vynikne ve srovnání s projekty realizovanými v dalších českých městech.

V Plzni například vzniká celá nová obytná čtvrť se 190 městskými nájemními byty. K dispozici budou těm, kdo na bydlení v komerčním nájmu dosáhnou jen s obtížemi – lidem se zdravotním postižením, seniorům, ale také třeba mladým rodinám.

Výstavba potrvá celkem dva roky, za jeden rok tedy město průměrně postaví 95 bytových jednotek. V absolutních číslech se to může zdát málo, nikoli však v poměru k počtu obyvatel. Aby Praha dosáhla stejné efektivity, musela by ročně vybudovat přibližně 723 obecních bytů ⚠️, tedy téměř o polovinu více, než se ve své strategii zavázala.

Realita je ovšem taková, že navzdory připraveným projektům pro Černý Most nebo hotel Opatov se v metropoli v současnosti rozbíhá výstavba pouhých 28 obecních bytů👎.

👉Je pravda, že Praha trpí nedostatkem volných městských pozemků. Stále je tu ale možnost dohod s developery, které by umožňovaly odkup malého procenta postavených bytů za pořizovací náklady. Uznávám, že nastavení takových smluv není jednoduchou záležitostí. Tím bychom se ale neměli nechat odradit.

Má podle vás smysl vydat se touto cestou
Těším se na vaše názory, napište mi je prosím dolu👇👇👇do komentářů.

Článek, na který reaguji:
https://www.idnes.cz/…/socialni-byty-vystavba-zatisi-senior…