Milí sousedé,
víte, ve kterém hlavním městě Visegrádské čtyřky jsou byty nejdražší? Pokud mé komentáře k bytové🏠politice sledujete pravidelně, odpověď jistě tušíte.

Smutné prvenství v nedostupnosti bydlení patří samozřejmě Praze👎, kde se ceny bytů už dávno přehouply přes 100 tisíc na metr čtvereční. Ke konci roku 2020 se pohybovaly okolo 107 tisíc za metr čtvereční, což je téměř dvakrát více, než za stejnou plochu zaplatíte při koupi bytu v Budapešti. Praha, z těchto čtyř metropolí, je na tom nejhůře i při porovnání cen bytů vůči výši platů.

Analýza, kterou vypracovala poradenská společnost JLL, sledovala také rychlost výstavby v jednotlivých hlavních městech. Zde bohužel Praha opět nepřekvapí. Bytových jednotek zde v roce 2020 vzniklo ve srovnání s Bratislavou, Budapeští a Varšavou nejméně.

Pomalá výstavba se tedy jeví jako jednoznačný faktor ovlivňující výši cen nemovitostí a dá se očekávat, že současný nedostatek stavebního materiálu její tempo přechodně ještě zpomalí, což se promítne do dalšího růstu cen.

👉Určitou naději na změnu mohl přinést nový stavební zákon i metodika pro kontribuci developerů. Přesto bych ale uvítal například vznik expertní skupiny, která by se zaměřila na to, jak stavbu nových bytů dále urychlit.

Co myslíte, že by v tomto ohledu Praze pomohlo nejvíce
Těším se na vaše názory a podněty pro další diskusi, napište mi je do komentářů👇👇👇pod tento příspěvek.

Článek, na který reaguji, najdete zde:
👉https://www.stavebni-forum.cz/cs/praha-rekordman-draheho-bydleni/