Milí sousedé,
dokázali byste si tipnout, jak velké procento domácností má nárok na příspěvek na bydlení?🏠Nebudu vás napínat. Podle Českého statistického úřadu splňuje podmínky pro jeho pobírání 19-21 % domácností, tedy až jeden milion domovů.
Nárok na příspěvek vzniká tehdy, kdy náklady na bydlení překračují únosnou míru. Tu česká legislativa stanovuje jako výdaj ve výši 30 % příjmů, s výjimkou Prahy, kde je tato hranice zvýšena na 35 %.

Vždycky jsem měl za to, že příspěvek na bydlení by měl být určený jen malému procentu lidí, kteří se ocitli ve vážných potížích. Pokud je ale k jeho pobírání oprávněna jedna pětina všech domácností, znamená to především velký systémový problém s dostupností bydlení, který může případná krize ještě prohloubit.

👉Můj recept na zvýšení dostupnosti bydlení zůstává stále stejný: je jím zrychlení stavebních procesů, efektivní a transparentní spolupráce samospráv s developery a hledání příležitostí pro realizaci projektů různého typu bydlení, od družstevního po byty v nájmu města. V opačném případě se z bydlení bude stávat luxus pro stále širší skupinu obyvatel. A to považuju za nepřípustné.

Platíte za bydlení více, než je podle českého práva únosné
A jak vysoké by náklady spojené s bydlením měly podle vás být
Těším se na vaše odpovědi a názory, napište mi je dolu pod příspěvek 👇👇👇.

Článek, na který reaguji:
https://www.statistikaamy.cz/2021/06/21/kdo-necerpa-prispevky-na-bydleni