Milí Pražané,
obrovský převis poptávky po bytech🏠 nad jejich nabídkou je nejen jednou z příčin stále stoupajících cen bytů, ale vede také ke vzniku dalších negativních jevů, které realitní trh ještě více křiví.
Nedávno se kupříkladu objevila zpráva o tom, že přibližně čtvrtina nově postavených bytů se do nabídky pro nejširší veřejnost vůbec nedostane – od developerů je totiž ještě dřív odkoupí investoři.
Nežádoucí novinkou na trhu s nemovitostmi jsou také aukce, ve kterých zájemci o byt o ceně licitují s dalšími kupci. Osobně tento jev vnímám jako zneužívání už tak žalostné situace, kdy se dostupnost bydlení mílovými kroky vzdaluje drtivé většině lidí. Prozatím se jedná o spíše okrajový fenomén, pokud by se ale stal převažující praktikou, tak jako tomu bylo například na přelomu tisíciletí ve Švédsku, vedlo by to k dalšímu razantnímu zvýšení cen.
Vím, že s výstavbou to v současné době není jednoduché. Narušení dodavatelských řetězců vede k nepravidelným dodávkám stavebních materiálů, jejich zdražování a také ke zpomalení stavebních procesů, které ceny novostaveb dále navyšuje. Jinou možnost, než se pořádně opřít do budování nových bytů ale nemáme. Pokud nechceme skončit stejně jako Berlín u extrémních řešení, o kterých jsem tu psal už dříve. A já věřím, že nechceme.
Měli byste zájem kupovat byt v aukci❓
Nebo je pro vás taková představa nepřijatelná❓
Napište mi své odpovědi sem dolu, pod příspěvek 👇👇👇.
Přeju krásný zbytek léta a těším se na vaše odpovědi.
Pokud vás zajímá článek, na který reaguji, najdete ho zde: