Milí sousedé,
máme za sebou volby! Nejprve mi dovolte ohromně poděkovat všem z vás, kteří hlasovali pro hnutí ANO. Velice si vašeho hlasu vážíme! Hodně pro mě osobně také znamená fakt, že Jižní Město dalo našemu hnutí největší podporu z celé Prahy. Děkuji vám za to. Spolehněte se, že za vás budeme bojovat i nadále. My jsme se ženou spojili volby s během, na který jsme se vzápětí vydali. Udržovat kondici je třeba!
Chtěl bych zároveň pogratulovat všem vítězným stranám. Byl to těžký boj. Co se týče Pirátů, myslím, že pro naplnění svého slibu o ochraně klimatu udělali opravdu maximum. Jejich poslanecký klub teď bude moci jezdit do práce jedním autem.😁 Obávám se, že jejich výsledek je také odrazem toho, jak se voliči dívají na Prahu a jejího pirátského šéfa Zdeněk Hřib – primátor Prahy . Jeho kauzy (IT zakázky pro kámoše, trafiky atd) společně s dopravním kolapsem jasně předvedly, že Piráti prostě Prahu řídit neumí, natož stát. Věřím, že pan primátor z výsledku voleb vyvodí odpovědnost!
Jinak mám za sebou první pracovní týden v pozici řadového zastupitele Prahy 11 a musím se s vámi podělit nejen o můj pracovní program, ale i o nové pocity. Samozřejmě, že jsem zklamaný z křivárny, kterou mi a hlavně nám všem na Jižním Městě bývalí kolegové udělali, když mě odvolali, aniž by řekli na mikrofon jediný důvod. Štve mě to hlavně kvůli Jižňáku, kvůli rozjetým projektům, u kterých se obávám, že je ti, kteří je po mě teď převezmou, nedotáhnou. Potřebujeme postavit novou lávku přes Opatovskou k poliklinice, dodělat a zprovoznit Sandru, opravit přestárlé výměníkové stanice ve školách, mnohde už jiskřící a zanedbanou elektroinstalaci…no je toho hodně, co jsem připravil a co by bylo potřeba letos a příští rok udělat. Nicméně na druhou stranu je skvělý pocit, že teď už mi nemají, co vzít. Nemají mi čím vyhrožovat, když budu mluvit o jejich lumpárnách, a to je pro mě mnohem lepší pocit než mít funkci místostarosty. Do práce a dodělání klíčových projektů, které jsem na radnici připravil před mým odvoláním, se ostatní pokusím dokopat a samozřejmě, když budou chtít, nabízím pomocnou ruku a zkušenosti.
Ale teď se pojďme už jako vždy chronologicky podívat na poslední týden.
✅ Pondělí
V pondělí vyšel velký rozhovor v deníku Metro k mému odvolání. Pokud vás minul, doporučuju přečíst. Dozvíte se v něm, jak to celé bylo. Odkaz vám dávám do komentářů.
Jinak jsem měl pondělí překvapivě klidné. Poprvé po mnoha letech jsem se nemusel nervovat celý den v zasedačce na poradě a na radě a věnoval jsem se za mě smysluplnější práci.
Dal jsem si výstupní poradu s mými bývalými odbory. Dohodl jsem se na předání agendy a na struktuře a podobě výstupních předávacích protokolů, které do konce týdne dokončím a předám starostovi.
Pak jsem byl z titulu předsedy zastupitelského klubu magistrátu na Radě hl.m. Prahy. Je vtipné poslouchat, jak se tam jednotliví radní hádají a házejí si klacky pod nohy místo, aby táhli za jeden provaz ve prospěch Prahy. Ale o tom zas jindy. Události na Praze 11 jsou podstatnější.
V pondělí taky začalo to, čeho jsem se bál. Starostovi Jiřímu Dohnalovi za Piráty a Jakubovi Lepšovi za TOP09 nestačí likvidace Prokopa. Potřebují si dál asi něco dokazovat a začali doslova šikanovat některé úředníky, kteří ještě nedávno pracovali pro mě. Zcela iracionálně si nechali hned první den předložit třeba jejich docházkové listy, výkazy práce. Dělají si rozbory a audity jejich práce. Je to přízemní a musím říct, že v první řadě je mi líto úředníků, kteří to musí snášet, ale vlastně je mi líto i pánů Lepše, Stárka a Dohnala, že jsou takoví zoufalci, že mají tu potřebu se vozit po obyčejných pracovnících úřadu. Za to, že dělali pro mě nebo se mnou. Ukazuje to na jejich duševní a mentální (ne)vyzrálost a je to bohužel hlavně jejich vizitka. Já jen doufám, že na úřadě Prahy 11 ten rok do voleb ještě zůstanou nějací úředníci, kteří budou umět tvořit a realizovat projekty. Některým úředníkům, kteří za mnou v týdnu přišli s obavou, že je Piráti a TOPka vyhodí za to, že se mnou spolupracovali, jsem pochopitelně nabídl ochrannou ruku, že pokud budou mít zájem, že je rád zaměstnám ve svých firmách nebo jim najdu uplatnění jinde. Případně, že jim pomůžu s maximální právní ochranou, pokud by měli být vyhozeni protiprávně. Já se vždy chovám slušně a bojuju proti bezpráví a nespravedlnosti a stavím se na stranu obyčejných lidí. Není možné, aby poctiví lidé dopláceli na to, že s někým spolupracovali nebo za své názory. Od Pirátů s jejich neomarxistickými názory by to člověk i čekal, ale fakt, že se takto budou chovat lidé zvolení za TOP09, jako je Jakub Lepš, že on bude prosazovat čistky, které tu byly běžné za minulého režimu, to by mě ještě před pár týdny nenapadlo. Přitom si před lidmi hraje na havlistu a je jeho pravým opakem.
Ohledně porady vedení vám můžu napsat jen to, co vím, že bylo v podkladech, které jsem před odvoláním ještě dostal. Na jednání mě už nepustili.
Mí bývalí kolegové jednali na poradě o zřízení grilovacího místa. Je to takový sen starosty Dohnala, který má stát bezmála 700 tis Kč a spoustu dalších peněz za provoz každý rok.
Společnost Hochtief urgovala, co bude dál se Sandrou. Řeší to, že v listopadu už nebudou mít do čeho na Sandře píchnout a že budou městské části účtovat minimálně 800 tisíc Kč měsíčně za konzervaci stavby. Je to průšvih, na který já upozorňoval řadu měsíců. Ale Dohnal s Lepšem v rámci politikaření dělali, že to neslyší a řešení blokovali.
Na poradě taky byla k projednání stížnost od opozičního Hnutí pro Prahu 11 ohledně průběhu zastupitelstva, které je každé jednání více a více neúnosné. Končí v noci a starosta ho neumí řídit. Odnáší to nejen zastupitelé, kteří se ve 3 ráno nejsou schopni soustředit na to, co schvalují, ale hlavně úředníci. Porušuje se při takových jednáních zákon a starosta to neřeší.
Já na poradu ještě předkládal návrh na odměny nového představenstva a dozorčí rady Jihoměstské. Tento materiál jsem zpracoval ještě než mě odvolali.
Taky tam byl tisk o nutnosti vyměnit výměníkovou stanici ve škole Michael a ohledně záložních zdrojů v Nové Sandře.
Jak to vše dopadlo nevím, protože na poradu vedení mě Piráti a Topka už nepustili.
✅ Úterý
Celé úterý jsem dělal na předávacích protokolech a taky mi oznámili, že do konce týdne musím odevzdat vyklizenou kancelář. Tak jsem si začal balit a připravovat si věci ke stěhování. Nevěřili byste, kolik se toho v tak malé kanceláři nakupí za necelé 3 roky intenzivní práce. A to jsem každé Vánoce dělal velký generální úklid, kdy jsem spoustu tisků a věcí vyhazoval…
V úterý starosta Jiří Dohnal zveřejnil článek, ve kterém “vysvětluje” proč zvedl ruku pro moje odvolání. Vtipné na tom je, že na mikrofon na zastupitelstvu od něj ani od nikoho dalšího nezazněl jediný důvod a trvalo mu několik dní, než si ty důvody vymyslel a sepsal. To, že staví moje odvolání třeba na “kauze”, že moje firma kdysi dodávala nějaké zboží do domova seniorů, mě definitivně utvrdilo v tom, že Piráti i TOP09-STAN jsou opravdoví zoufalci, kteří mě skutečně odvolali jen proto, že jsem jim přerostl přes hlavu. Za to, že mám za sebou výsledky, moje práce je vidět, lidi mě podporují a oni se mě bojí.
Jen pro zajímavost vysvětlím, starosta napsal něco o tom, že moje “IT” firma v minulosti dodávala nějaké zboží do domova seniorů a že to je skandál, který bych měl vysvětlit. Tak já bych chtěl panu starostovi a hlavně všem Pirátům, kteří se ohánějí tím, že rozumí IT tedy vysvětlit:
👉 Firma, o které mluví, není IT firma, nikdy IT firmou nebyla a mrzí mě, že právě Piráti ani nevědí, co to je IT firma. IT firma prodává počítače, počítačové programy nebo je programuje. Moje firma, kterou zmiňují, působí v marketingu, v oblasti IT nikdy nedělala.
👉 Kromě marketingové divize má také obchodní část, která asi k překvapení Pirátů dělá nákup a prodej různého zboží.
👉 Moje firmy dělají pro veřejný sektor opravdu minimum činností. Jde dlouhodobě o méně než 1% z obratu. Nicméně, pokud se na moje firmy některý veřejný zadavatel obrátí s výběrovým řízením, tak je logické, že se ho zaměstnanci zúčastní.
👉 A to se dostávám k tomu zásadnímu, že pan starosta se ve svém příspěvku neštítí otevřeně lhát. Píše tam, že dodávka zboží proběhla bez jakékoli soutěže. To samozřejmě není možné a není to pravda a moji kolegové z firmy mohou pochopitelně doložit, že odevzdávali nabídku do soutěže, kde následně byli vyhodnoceni jako nejvhodnější dodavatel. To naopak primátor Zdeněk Hřib za Piráty poslal desítky milionů za IT služby fiktivním firmám na virtuálních adresách bez zaměstnanců. Asi tedy starosta Dohnal psal dehonestující příspěvek o mě ve stylu “podle sebe soudím tebe”.
Také vzhledem k tomu, jaký zájem o příspěvek a tyto “senzace” projevila veřejnost, jsem usoudil, že jsem prostě Pirátům jen vadil, odvolali mě, i když neměli vysvětlitelný důvod pro občany a až expost se snaží usilovně vymyslet důvody, aby si tenhle nepochopitelný krok obhájili. Nicméně to se jim jen asi těžko podaří.
Já věřím, že uvědomělý občan si udělá názor sám a pozná, kde je pravda. Minimálně už podle toho, kdo komunikuje pravidelně, otevřeně a o všem každý týden, nebo toho, kdo píše jen účelové dehonestující a hlavně na půl smyšlené články ex-post, aby si obhájil své neobhajitelné jednání.
✅ Středa
Jako obvykle jsem také publikoval krátký článek na téma bydlení. Kopíruji níže…
⬇⬇⬇
víte, jak dlouho jsou lidé dnes ochotní dojíždět za prací do Prahy? Celých 75 minut, což představuje denně dvě a půl hodiny na cestě. Prodlužování dojezdové vzdálenosti, které je přímým důsledkem špatně dostupného bydlení🏠v hlavním městě, je trendem, který nám zadělává na další obrovské problémy.
👉Tím prvním je zhoršení už tak katastrofální dopravní situace na většině dopravních tepen v centru i na periferiích, které jsou v poslední době takřka neprůjezdné. K potížím ale zdánlivě paradoxně přispějí také ti, kteří se po vystěhování za Prahu rozhodnou najít práci v místě svého nového bydliště.
👉Proč? Je pravděpodobné, že zaměstnavatele změní především lidé, jejichž profese je poptávaná bez ohledu na lokalitu – tedy učitelé, zdravotní sestry, ošetřovatelé, hasiči nebo policisté, ale také uklízečky či techničtí pracovníci. To povede k dalšímu odlivu zaměstnanců v daných oborech, kterých je už dnes v metropoli nedostatek.
👉S masovým odchodem z hlavního města se také v přilehlých obcích zvýší tlak na další výstavbu, kterému padnou za oběť lány vysoce kvalitní zemědělské půdy. Faktické rozrůstání území města a rozrušování jeho hranic jde navíc proti současným pravidlům urbanistického rozvoje, která silně preferují budování města krátkých vzdáleností a vytěžování již existující infrastruktury.
Jsem proto přesvědčen, že dojíždění zdaleka zkrátka nepřinese nic dobrého. Ani Praze, ani jejímu okolí 👎.
A jak se trend dojíždění ze stále větších vzdáleností líbí vám❓
Kolik času byste na cestě za zaměstnáním byli denně byli ochotní strávit❓
Těším se na vaše odpovědi, které mi jako obvykle pište pod příspěvek sem do komentářů 👇👇👇.
⬆⬆⬆
Ve středu jsem měl taky poslední poradu na Jihoměstské, kde jsem předal poslední informace a agendu a nechal to dále na panu řediteli a předsedovi dozorčí rady. Jak jsem vás informoval v minulosti, z Jihoměstské majetkové jsem odešel a jejímu řízení se nadále nebudu věnovat.
✅ Čtvrtek
Ve čtvrtek ráno jsem si přestěhoval kancelář. Pokud si mysleli kolegové z Pirátské strany a TOP09, že mě vytrestali, že mi tak rychle sebrali zázemí a kancelář na radnici Prahy 11, tak je můžu uklidnit, že to je přesně naopak. Jako předseda klubu zastupitelů na hl.m.Praze mám nárok na kancelář, zasedačku a sekretariát na radnici magistrátu. Logicky jsem se tak přestěhoval tam a budu tak blíž primátorovi a jeho armádě poradců a zastupitelů, kterým budu moct každý den na výborech a jednotlivých jednáních koukat pod ruce. Budu to mít taky kousek na mé druhé pracoviště a tím je kontrolní výbor, kde budu nadále jednotlivé kauzy rozebírat.
Ve čtvrtek jsem také rezignoval na předsednictví pracovních skupin, které jsem postupně za ty 3 roky založil. Šlo o tyhle pracovní skupiny:
➡ PS Pro koordinaci rekonstrukce ubytovny Sandra a Hotelu Opatov
➡ PS pro likvidaci nadbytečných komínových těles
➡ PS nová radnice MČ Praha 11
➡ PS pro zpracování Studie využití budovy Nad Opatovem čp. 2140
➡ PS pro řešení následků koronavirové krize pro oblast majetku
➡ PS pro zpracování Bytové koncepce, harmonogramu a plán dalšího postupu
➡ PS pro tvorbu bytové koncepce Prahy 11
Věřím, že moji bývalí kolegové najdou za mě rychle náhradu a rozdělaná práce v těchto pracovních skupinách nebude stát. Určitě se na posun jednotlivých úkolů a kauz, které pracovní skupiny řeší, budu ptát na zastupitelstvu.
Také jsem si ve čtvrtek obešel vedoucí úředníky, se kterými se mi skvěle za ty necelé 3 roky skvěle spolupracovalo. Moc mě potěšilo, kolik z nich nich by si přálo, abych se brzy vrátil. A přitom si myslím, že jsem byl na ně pracovně spíš dost pes.
Ve čtvrtek pak ještě ulhaný místostarosta Jakub Lepš za TOP09 během dne zveřejnil pamflet plný lží a polopravd o tom, proč zvedl ruku pro moje odvolání. Je vtipné, že jim trvalo bez jednoho dne celý týden na to vykonstruovat důvody, proč mě vlastně odvolali. Na zastupitelstvu neřekli ani slovo a pak jim trvalo 6 dnů, než stvořili několik lživých příběhů, aby si obhájili tak nesmyslný a neobhajitelný krok, který kritizuje většina jihoměstské veřejnosti. Vzhledem k tomu, že lžím, které plodí Jakub Lepš a Honza Stárek za TOPku, podle mě už prakticky nikdo nevěnuje pozornost, nebudu ty jednotlivé pseudokauzy, které si na mě vymysleli, ani rozebírat. Pro mě je moje odvolání uzavřená věc a jdu dál. Nehodlám se v tom dál babrat.
Ve čtvrtek jsem mimochodem dával rozhovor pro rádio Z, kde jsem právě o tom mluvil, jak jsem byl bez udání důvodu odvolán z pozice místostarosty, ačkoliv mám za sebou neoddiskutovatelné výsledky (např. dostavbu Starochodovské školy, opravy dalších ZŠ, nové výdejny jídla nebo varny, revitalizované vnitrobloky a tak dále), poté, co jsem začal upozorňovat na podivné zakázky v Praze, i na Jižňáku.
Dále jsem také vysvětloval, proč si myslím, že je dobré i na úrovni komunální politiky být součástí silné parlamentní strany, a jak jsme díky tomu dokázali pomoci změnit zákon a konečně po desítkách let začít odstraňovat vraky aut, ale nejen to. Sdílel jsem také svůj názor na strukturální organizaci Prahy a proč věřím, že je hlavní město prakticky neříditelné. Především díky tomu, jak bylo nastaveno v devadesátkách.
Pokud jste ho neslyšeli, dávám odkaz níže.
✅ Pátek
V pátek jsem měl ráno poradu s mým komunikačním týmem. Tím, že se mi uvolnily ruce, tak budu potřebovat můj nejbližší tým posílit. Chci začít dělat osobní setkání s občany, spolky a také se zástupci SVJ a bytových domů. Chci využít ten rok “volna” do voleb k tomu, abych vás co nejvíc navštívil, osobně poznal, zjistil vaše potřeby a problémy a podle toho s kolegy sepsal takový volební program, který bude co nejvíce tvořen s vámi. Občany, sousedy z Jižního Města.
Pak jsem měl výstupní schůzky s vedoucími mých bývalých odborů a dodělal jsem předávací protokol. Sepsal jsem to nejdůležitější, co jsem měl ve dni mého odvolání rozpracované, tak, aby to mohl pan starosta Dohnal, který po mě agendy převzal, dodělat.
Jde o 11 poměrně komplikovaných majetkoprávních kauz, o kterých se tu nechci podrobněji rozepisovat kvůli ochraně osobních údajů, a pak o 45 jednotlivých akcí a projektů na odboru správy majetku. Za zmínku stojí to nejdůležitější, co bude muset v nejbližších týdnech pan starosta Dohnal a rada řešit:
➡ Samozřejmě Sandru a hrozící konzervace stavby a zbytečné mrhání veřejnými prostředky ve výši skoro 1 milionu Kč měsíčně, na což upozorňuji od začátku léta. Pokud to nastane, tak za toto mrhání financemi nesou přímou odpovědnost Jiří Dohnal za Piráty a Jakub Lepš s Honzou Stárkem za TOP09, kteří účelově blokovali další postup rekonstrukce ubytovna Sandra.
➡ Pak je to druhá etapa Sandry, kterou jsem měl připravenou a mohla dnes už začínat, kdyby mě do toho kolegové neházeli klacky a kdyby mě neodvolali.
➡ Co je podstatné na Sandře, tak je potřeba, než začne mrznout, zprovoznit topení! Na to dlouho upozorňuji a zde hrozí reálně buďto způsobení škody nebo další vícenáklady (přímotopy atd.)
➡ Na ZŠ Mikulova je potřeba zajistit zavedení nové výdejny do majetku a správně nastavit odpisy.
➡ ZŠ Chodov dokončení rekonstrukce oplocení a rekonstrukce sborovny ve staré budově, oboje jsem připravil. Tak je to potřeba dotáhnout.
➡ Zateplení Ke Kateřinkám – dodělat první etapu a hlavně zajistit financování a dořešit druhou etapu, aby to klaplo příští léto tak, jak jsem to nachystal.
➡ V KC Zahradě opravit střechu, což je kompletně ode mě připravené od loňského roku, než mi to odebrali pánové Jakub Lepš a Honza Stárek z TOP09. Od té doby to stojí.
➡ Začít s realizací domova seniorů Vejvanovského, tato akce je ode mě kompletně připravená a nachystaná.
➡ Dodělat projektovou dokumentaci na domov seniorů Janouchova, kde jsem vysoutěžil projektanta.
➡ Zbourat komín v Křejpského ulici, který ohrožuje své okolí a je na něj vyhlášen demoliční výměr. Akce je opět ode mě kompletně připravená.
➡ Dodělat atrium na ZŠ Schulhoffova, které jsem kompletně projektově připravil.
➡ Odvodnit ulici 7.května, po čemž touží zoufale všichni místní občané. Opět za mě kompletně projektově připraveno, stačí spustit realizaci.
➡ Postavit lávku přes Opatovskou mezi OC Opatov a Poliklinikou. Za mě kompletně připraveno včetně stavebního povolení a dotačního poradenství. Stačí vysoutěžit firmu a postavit.
➡ Dokončit zbytek WC na ZŠ Mikulova
➡ Opravit vzduchotechniku na řadě škol a školek dle projektových dokumentací, které jsem kompletně připravil.
➡ Zrekonstruovat varnu v ZŠ Campanus, které se to slibuje už řadu let. Mělo by proběhnout v létě 2022.
➡ Rekonstrukce výdejny školní jídelny v budově školy Květnového vítězství 1554.
➡ Vytvořit projekt dle studie na vybudování Kulturního domu Anežky Malé, za mě připraveno zadání na soutěž.
➡ Postavit Pavilon F na radnci Ocelíkova, za mě připraveno k realizaci.
➡ Opravit Pavilon D, aby tam neteklo a nebyla plíseň za mě připraveno k realizaci.
A dalších 45 menších akcí, které jsou v různé fázi rozpracovanosti. Pan starosta ode mě dostal v předávacím protokolu kromě názvů akcí i aktuální stav rozpracovanosti a další krok, co má udělat. Taktéž se nezříkám jakékoli pomoci a konzultaci, pokud bude mít zájem. Já budu za vás všechny občany Jižního Města nyní pilně sledovat, jak se jednotlivé rozpracované akce posouvají a budu vás o tom transparentně informovat.
Pak jsem šel odvolit. Můj hlas, jak už jsem vícekrát psal, dostal Patrik Nacher za hnutí ANO. Patrik dělá skvělou a poctivou práci pro obyčejné lidi a proto to nemohl být nikdo jiný.
Tím bychom se konečně dostali na závěr, přátelé. Omlouvám se, že to bylo tentokrát tak dlouhé, ale v posledních dnech se toho jednoduše událo ohromně moc. Děkuji všem, kteří mě stále čtou, a budu rád, když mě budete sledovat i nadále. Nevzdávám nic a budu nyní aktivnější než dříve!