Milí sousedé,
dnes posílám fotku od probíhající přestavby křižovatky Opatovská x Chilská. Asi si vybavujete ten šílený průplet, když se sjíždí od Průhonic z D1 na Háje, jak tam je ta složitá situace, kde jsou často dopravní nehody. Toto se konečně změní, protože se po neuvěřitelných 15 letech, kdy se o tom jen mluvilo, podařilo přesvědčit magistrát a přibude tak jedno rameno z dálnice, aby tento nebezpečný průplet nebyl potřeba. Níže naleznete obrázek. Přestavba této křižovatky byla jedna z mých priorit, když jsem vstupoval do politiky na Jižním Městě, a bylo pro mě naprosto šokující zjistit, že nápad na rekonstrukci už existuje mnoho let, ale vlastně se jen válí v šuplíku, protože s ním nikdo nic nedělá.
Proto jsme i s kolegyní Marta Šorfová v roce 2019 se záměrem tuto přestavbu konečně realizovat založili pracovní skupinu a přednesli své požadavky Technické správě a věc tímto po asi 12 letech nečinnosti konečně “odšpuntovali”. Článek z roku 2019, který jsem o tom psal, vám sdílím níže pod reportem. Od té doby jsem pravidelně každý měsíc psal odpovědným lidem na magistrátu a úpěnlivě se jich vyptával na stav projektu. Jsem velice rád, že se celá rekonstrukce chýlí k závěru a do konce letošního roku by tak mělo být hotovo. Co na to říkáte vy? Jste také rádi, že se po takové době situace změní?
Jinak se toho poslední týden zase událo hodně, takže pojďme na to..
✅ Pondělí
V pondělí jsem byl jako obvykle na radě hl. m. Prahy jako zástupce opozice. Nebylo tam tentokrát nic extra zajímavého. Rozšiřují zóny placeného stání o další ulice na Praze 5 a 6 a propouštějí některé úředníky v souladu s úsporami, které primátor ohlásil. Teda takhle.. Ono je to spíš o tom, že zruší neobsazená místa, na která stejně dlouhodobě nemohou nikoho najít, a budou to vydávat za to, že ušetřili. Klasická pirátská polopravda.
Za to u nás na Praze 11 se konečně dohodli na poradě na postupu ohledně další rekonstrukce ubytovny Sandra tak, že budou předělávat projekt a zadání, které jsem připravil už v létě. MČ tím ztratí spoustu času a bohužel i financí. Nikoho to asi už nepřekvapuje.
Dále naštěstí už rozhodli o renovaci schodiště u výstupu z metra na pochozí zóně! O tuto opravu mi píšete dlouhodobě. Kompletně jsem ji v minulosti připravil, jen na ni chyběly finance. Tak snad to co nejdřív dotáhnou.
Večer jsme pak měli ještě klub zastupitelů na Praze 11, kde jsme primárně probírali přípravu na zastupitelstvo. Kromě jiného jsme taky prodiskutovali návrh z pera bývalých kolegů TOP09-STAN, který mluví o tom, že do konce volebního období už nikoho neodvoláme a že já nesmím psát na internet a do médií reálné informace o situaci na radnici. Bereme to jako neskutečnou drzost a pochopitelně jsme to kompletně odmítli.
✅ Úterý
V úterý jsem měl schůzky s občany nad jejich podněty a problémy. Pak jsem točil video o aktuálním stavu Sandry a o tom, že se nám konečně povedlo vybojovat úpravu křižovatky Opatovská x Chilská, jak už jsem psal výše. Právě tento úsek je častým místem dopravních nehod, a proto zde dojde k úpravám v podobě modernizace semaforů a zásadní změny nájezdu, a to od D1 směrem na Opatov. Stávajícímu nebezpečnému a již nevyhovujícímu křížení bude konec, a nově se tak bude jezdit druhým výjezdem a dále pak na semaforech doleva. Tato akce se bohužel táhla několik volebních období a skutečně jí rozjet se podařilo díky Adrianě Krnáčové, tehdejší primátorce hl. m. Prahy, která na základě mé žádosti a aktivní iniciativě rozhýbala několik let stojící projektovou dokumentaci, a posunula tak realizaci této akce kupředu! Dle plánu by práce měly probíhat maximálně do letošních vánoc.
Jestli jste neviděli, pusťte si video. Odkaz dávám do komentářů.
Odpoledne jsem pak měl ještě jednání SMART City komise na hl. M. Praze. Bohužel musím konstatovat, že tam řeší sice pěkné ale pro celé město poměrně nevýznamné projekty. A nepřijdou mi ani nějak revolučně chytré. Toto úterý nám byl představen třeba projekt na měření hladiny CO2 ve vzduchu ve třídách ve škole. Říkám projekt dobrý, ale co je na něm převratného, to úplně nevím.
✅ Středa
Ráno jsem vám jako vždy komentoval vývoj situace s bydlením v hl.m.Praze.
⬇⬇⬇
Pořekadlo o zlaté střední cestě patří k těm nejuniverzálnějším, a platí i v případě přispívání developerů na opravy a rozvoj občanské vybavenosti. Přehnané nároky ze strany magistrátu nebo městské části totiž mohou nadělat víc škody než užitku.
Právě takového scénáře se obávám v případě plánované výstavby nové bytové 🏠 čtvrti u Nákladového nádraží Žižkov. Ta by městu přinést nejen občanskou vybavenost v ceně 1,5 miliardy korun, ale také určité procento sociálních bytů.
To, co primátor Zdeněk Hřib a radní Adam Zábranský prezentují jako obrovský úspěch, ale má taky svou negativní stránku. Až příliš štědrý příspěvek developera totiž nebude zadarmo.
👉Náklady, které přesahují obvyklý rámec kontribuce, investor s největší pravděpodobností kompenzuje zvýšením cen bytových jednotek určených k prodeji. Za přemrštěné požadavky města tak nakonec zaplatí jejich budoucí majitelé.
👉Myšlenka kontribucí je bezesporu správná a mnohé městské části ji už roky úspěšně realizují. Stejně tak je legitimní příspěvek v podobě poskytnutí části postavených bytových jednotek městu, například formou prodeje za pořizovací cenu. Je ale vždy třeba dodržet jemně nastavenou rovnováhu mezi všemi zúčastněnými stranami.
👉A pokud bychom z výstavby chtěli pro samosprávy vytěžit ještě více, měli bychom se vydat cestou změny rozpočtového určení daní. Toto téma stojí v poslední době poněkud stranou, věřím ale, že se k němu ve veřejných debatách brzy vrátíme. Systémové řešení, které zároveň nezatíží zájemce o bydlení, bych nejen Praze moc přál.
Který způsob financování oprav a staveb škol, školek, hřišť nebo třeba domovů pro seniory považujete za vhodnější vy, a proč❓
Těším se na vaše názory, napište mi je prosím zase dolů pod příspěvek do komentářů 👇👇👇.
⬆⬆⬆
Pak jsem měl velmi podnětnou schůzku s naší bývalou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Zhodnotili jsme výsledky celostátních voleb a jejich možné dopady na Prahu. Adrianu jsem dlouho neviděl a jsem za to setkání moc rád.
Zbytek dne jsem měl návštěvy občanů a vyřizování agendy a taky jsem se připravoval na čtvrtek na zastupitelstvo.
✅ Čtvrtek
Ve čtvrtek proběhlo zastupitelstvo na Praze 11. Respektive otázka je zda se dá vůbec říct, že proběhlo. Níže vám kopíruji své vyjádření..
⬇⬇⬇
Pirátský starosta Jiří Dohnal – starosta Prahy 11 vyhodil 200 tisíc z okna a zmařil 10 hodin času zastupitelů a úředníků.
Tak by se v kostce dalo zhodnotit říjnové zastupitelstvo Prahy 11. Šlo o bezprecedentní selhání starosty, který svolal pokračování mimořádného zastupitelstva přerušeného 1. října v rozporu se zákonem. Zákon o hl.m.Praze jasně říká, že přerušené zastupitelstvo musí být svoláno do 15 dnů. Na opakovaný dotaz, proč porušil zákon a nesvolal jej dřív, odpověděl lží, ze které byl následně usvědčen. A to, že to bylo na žádost předsedů politických klubů. Jak se ukázalo, ani jeden předseda klubu ho o to nepožádal. Požádal ho o to pouze kolega z rady, který předsedou klubu není. A to samo o sobě rozhodně jakkoli neobhajuje porušení zákona!
Minulé zastupitelstvo bylo přerušeno v bodě odtajnění interního auditu na kácení topolů u MŠ Hrudičkova. Tenhle bod zařadili Piráti po mém odvolání, aby asi citováním částí auditu mohli odůvodnit moje nepochopitelné a neodůvodněné odvolání. Těšil jsem se tedy, že se konečně po 3 týdnech dočkám nějakého důvodu odvolání. K mému překvapení po několika hodinách diskuse tento bod sami Piráti stáhli a odtajnění auditu zablokovali! Tedy ani tentokrát nezazněl jediný důvod, proč jsem vlastně byl odvolán. Vtipné, že?
Poměrně zajímavě se diskutovalo o projektu Arény ledových sportů, kde se mě zastupitelé ptali, kdo mi nabízel politický obchod, že když nechám tento projekt být, Piráti mi pomohou s dokončením a financováním Sandry. Vzhledem k tomu, že na místě dotyčný osobně byl, rozhodl jsem se, že půjdu s celou pravdou ven.. Řekl jsem, že to byl poradce primátora Hřiba Petr Přenosil. Ten mě požádal o podivnou schůzku bez mobilních telefonů mimo radnici, v parku, kde mi tento podivný politický obchod nabídl. Samozřejmě jsem to odmítl. Nenechám se vtáhnout do špinavých kšeftů pražských Pirátů. Čekal jsem, že Petr Přenosil bude na místě kontrovat a vysvětlí, že jsem třeba jeho slova a nabídku špatně pochopil. K mému překvapení vůbec nepopřel nic z toho, co jsem říkal a naopak mi poradil, ať podám trestní oznámení. Zde je tedy zjevné potvrzení pravého důvodu, proč jsem musel být odvolán. Strkal jsem prsty do těchto pochybných kšeftů pražských Pirátů. Není tajemstvím, že Arénu ledových sportů tlačí sám primátor Zdeněk Hřib – primátor Prahy a jeho radní Vít Šimral – pražský radní, kteří ve společnosti mají právě na špinavou práci poradce primátora Petra Přenosila.
Nicméně nejabsurdnější na celé té situaci je to, že Piráti celý tento týden psali na sociálních sítích, jak jsou konstruktivní, jak otočili a jak chtějí konečně projekt vyřešit v souladu s vůlí zastupitelstva. Krmili nás tím, jak starosta zpracoval celou řadu materiálů a usnesení. Byl to jen podvod na lidi, protože usnesení připravená starostou Dohnalem, byla řešením jen na oko a šlo o divadlo. Nic z toho na zastupitelstvu neprošlo, protože se Piráti zjevně dohodli s klubem TOP 09-STAN a ten hlasování potopil.
Projekt tak kvůli Pirátům a klubu TOP-STAN spěje do totálního průšvihu. Do průšvihu pro 2. akcionáře, tedy partnera MČ. Nevím, zda si to uvědomuje a obzvlášť, zda si to uvědomuje úvěrující PPF Banka, ale 1. 1. 2022 (už za necelé 3 měsíce) v souladu se smluvním ujednáním o právu stavby spadne rozestavěná stavba do náruče Městské části Prahy 11. Právo stavby skončí a my získáme rozestavěnou stavbu do našeho majetku a druhý akcionář o ni přijde. Tomu pak nezbyde patrně nic jiného, než se s naší MČ soudit o vynaloženou investici. Otázka je, zda soud nějaké odškodnění druhému akcionáři přiřkne, protože na toto riziko byl několikrát i písemně upozorněn. Osobně budu nejradši, když to tak dopadne a MČ stavbu celou získá pro sebe, ale nepřijde mi to fér vůči druhému akcionáři.
Jediné, co se povedlo a na to jsem hrdý, že se na můj návrh obnovil prodej bytové jednotky pro jednu naši jihoměstskou rodinu. Jde o případ, kdy rodina zaslala prokazatelně žádost o odkup bytové jednotky ještě před schválením ukončení privatizace. Bohužel vinou České pošty nebo našeho úřadu se dopis někde zatoulal a byl k nám doručen až po ukončení prodejů. Skoro dva roky trvalo, než se našel důkaz, kterým je razítko podací pošty na obálce. To jasně prokazuje, že žádost byla poslána ještě před schválením usnesení, které prodeje zrušilo. Povedlo se mi přesvědčit zastupitelstvo nejen k zařazení bodu na program, ale i pro usnesení, aby se zahájil proces prodeje tohoto bytu. Zde jasně vidíte, že není marné se mi ozvat s vašimi problémy a dotazy. Snažím se vždy pomoct každému občanu. Je fér zde zmínit to, že finální usnesení mi pomohla naformulovat Šárka Zdeňková z Hnutí pro Prahu 11, která se případu také věnovala a podpořila mě.
Tím bohužel to konstruktivní a pozitivní končí. Zastupitelstvo jinak neschválilo prakticky nic a šlo o přehlídku ztraceného času a peněz daňových poplatníků. Protože to, co následovalo, je už opravdu k neuvěření.
Pirátský zastupitel pan Mejsnar během dne podal několikrát návrh na ukončení diskuse k bodům, kde diskuse ještě ani nezačala! Hned po jejich zahájení se přihlásil a dal hlasovat o tom, aby nemohla proběhnout žádná demokratická diskuse. Nasadil tomu korunu, když už několikáté hlasování o skončení diskuse uvedl slovy “tak jako obvykle navrhuji ukončení diskuse”. Jen to potvrzuje to, o čem vám dlouhodobě píšu, že Piráti nejsou vůbec demokratickou stranou. Snaží se cenzurovat, ukončovat demokratickou diskusi a postupy. Minule na zastupitelstvu hl.m.Prahy se na mě Pirátka paní Horáková ohradila, že jsem přehnal výrok, že jsou neomarxistickou stranou, ale jak jinak nazvat to, že systémově chtějí zabránit demokratické diskusi? Kdo nevěří, ať si pustí záznam.
Závěr zastupitelstva pak pro mě byl absolutní šok. Starosta a zbytek rady stáhli prakticky všechny body programu, kvůli kterému zastupitelstvo svolali!!! Největší údiv ve mě vzbudil radní pro sport Jan Stárek (TOP 09), který stáhl bod sportovních dotací. To znamená, že o rozdělení financí pro sportovní kluby se vůbec nejednalo ani nehlasovalo!!! Vlastně to znamená, že radní pro sport dal radši přednost tomu jít v 10 večer domů před tím, aby naše děti mohly sportovat. Snad si to občané zapamatují za rok u voleb.
Jsem z toho opravdu otrávený a smutný, starosta porušuje zákon a lže, radní stahují důležité body, aby mohli jít dřív domů a nikoho nezajímají občané Prahy 11, jak se nám tu žije a bude žít. Jsem rád, že já jsem si svůj bod pro rodinu domáhající se svých práv prosadil a vybojoval. Jen nevím, zda tento jeden jediný bod stál za 10 hodin zmařeného času všech zastupitelů, úředníků a cca 200 tisíc korun, kolik zhruba jednání zastupitelstva stojí.
Je mi z toho, jak se hospodaří na Praze 11, opravdu smutno.
✅ Pátek
V pátek jsem myslel, že ten příšerný zážitek ze zastupitelstva a ostuda pro občany je za mnou a můžeme jít dál, ale opak byl pravdou. Bývalí kolegové z TOP09-STAN Jakub Lepš a Radka Soukupová nám poslali veřejnou výzvu k Aréně ledových sportů. V té se píše, že máme říct, co s projektem chceme udělat. Tak já nevím, zda si bývalí kolegové sedí na uších, jsou naprosto hloupí a nebo to napsali jen jako provokaci, ale my dlouhodobě říkáme, že chceme, aby MČ z projektu vystoupila a získala zpět 40 milionů, které do tohoto velmi pochybně vedeného projektu vložila. A to dokud je ještě čas! A ten čas se hodně rychle krátí, to asi pochopili i bývalí kolegové z TOP09-STAN a mají strach, že odpovědnost za průšvih v tomto podniku, za chybějící finance a za to, že už je možná nikdy nedostaneme zpět, půjde za nimi. A tak se zoufale snaží vymyslet, jak z odpovědnosti utéct. Nicméně tímto dopisem to určitě nezvládnou. Lidé přeci nejsou hloupí a vidí, jak hlasovali na zastupitelstvu a že celou dobu v této věci jen městské části škodí a brání zájmy druhého akcionáře místo, aby hájili zájmy občanů.
Zbytek pátku jsem strávil vyřizováním zpráv, e-mailů a dopisů od vás občanů. Píšete mi mnoho slov podpory, ale i obav z toho, co teď bude s Jižním Městem. Tak pro všechny! Nekončím a Jižní Město rozhodně nepouštím ze zřetele, naopak mám víc času věnovat se vašim občanským podnětům. Viz třeba výše zmíněná nespravedlnost s prodejem bytu jedné rodině, kterou jsem předložil a prosadil na zastupitelstvu.
Jen budeme muset o to víc a to všichni zvýšit tlak na starostu a zbylé kolegy v radě, aby fakt mákli. Protože to zatím vypadá, že chod na úřadě se po mém odvolání nebezpečně zpomaluje, až zastavuje. V pondělí totiž kolegové mají na poradě vedení na programu jen 4 body!!! To se nikdy nestalo za celé 3 roky, kdy jsem tam seděl. Respektive nestalo se nikdy za celou dobu, že bych jenom já předkládal 4 nebo méně bodů. Je tam 7 radních a budou se v pondělí radit o 4 tématech. To znamená, že někteří z nich za celý týden nerozpracovali ani jeden tisk! Možná se řídí pořekadlem “kdo nic nedělá, nic nezkazí” a Prokop nás pak nemá za co kritizovat. Ale to se pletou. Mám trošku obavu o to, aby se Jižní Město ten poslední rok úplně nezastavilo, takže se na jejich práci více zaměřím.
A to je pro dnešek vše, přeji vám úspěšný start do kratšího svátečního týdne a pokud máte volno a jedete někam pryč, tak ať si odpočinete!