Milí Pražané,
ve čtvrtek jsem s napětím očekával, jak dopadne rozhodování České národní banky o případném zvýšení základní úrokové sazby. Výsledek nakonec předčil má nejčernější očekávání👎a už nyní je jasné, že důsledky razantního navýšení pocítí také realitní🏠trh.
👉Zásah, kterým ČNB reaguje na inflaci způsobenou pandemií, se mimo jiné promítne do cen hypotečních úvěrů, a sen o vlastním bydlení 🏠 si tak bude moci splnit ještě méně rodin než doposud.
👉Zvýšení základní úrokové sazby ale bolestně pocítí i lidé žijící v komerčních nájmech. Finanční zátěž spojenou s vyššími splátkami, ale také skokovým zdražením energií, totiž pronajímatelé s největší pravděpodobností přenesou právě na ně.
⏱Je možné tento pád do ještě hlubší krize zastavit? Bohužel nikoli. Lze jej ale přinejmenším zpomalit. Například neprotahováním odkladu účinnosti nového stavebního zákona, který může přinést obrat k lepšímu, mimo jiné v oblasti efektivity schvalování stavebních procesů. Dostupnost bydlení tak má nastupující vláda do jisté míry ve svých rukou.
Myslíte si, že krok ČNB byl správný❓
Dotkne se zdražování hypoték i vás ❓
Těším se na vaše příspěvky do diskuse, sem👇👇👇
dolu pod příspěvek, jako obvykle.
Článek, na který reaguji najdete zde: