Milí sousedé,
dnes je neděle 12. 12. 2021. Takové skoro magické datum. Posílám vám na prosinec trošku netradiční pozdrav z teplých krajin, kam jsme odjeli se ženou na už třikrát (!!!) přeložený zájezd kvůli pandemii. Teď to konečně vyšlo, a to i díky tomu, že jsme plně očkovaní a poctivě se testujeme, i když nemusíme.
Dovolená jako vždy strašně utekla, ale stihl jsem přečíst dvě knížky. Jednu z nich bych vám určitě doporučil. Klidně jako dárek pro někoho pod stromeček. Přečetl jsem ji, jak se říká, na jeden zátah. Jmenuje se Civilizace a pojednává o tom, jaké by to možná bylo, kdyby kdysi Španělé neobjevili Ameriku, ale kdyby silnější a lépe vybavení Inkové objevili Španělsko.
Kvůli dovolené jsem tentokrát poprvé za tři roky sledoval zastupitelstvo jen přes kamery a mikrofony. Nemůže za to nikdo jiný než starosta Jiří Dohnal, který místo toho, aby svolal zastupitelstvo v listopadu (jak všichni očekávali), tak ho nechal až před Vánoce. Přímo na termín mé dlouho plánované dovolené. Nicméně i přes mou fyzickou nepřítomnost jsem samozřejmě bedlivě sledoval sled událostí za poslední týden a všechno vám to zase jako vždy sepíšu!
Začnu výjimečně tím, že trošku přeskočím a vytáhnu pro mě tu nejdůležitější událost týdne, která se odehrála ve čtvrtek. Je na ní jasně vidět, že občanská společnost, petice a hlas lidu má význam a váhu! Jde o nástavbu kotelny Zdiměřická, o které jsem vám mnohokrát psal a točil video. Desítky lidí mi psalo, ať v této situaci pomůžu a zasáhnu, o což jsem se také maximálně snažil.
Společně s opozičním Hnutím pro Prahu 11 jsme nyní úspěšně prosadili usnesení, které jasně říká developerovi, že stavbu v této podobě městská část v místě nechce a ukládá radě využít všech zákonných možností výstavbě zabránit. Osobně to vidím jaké velké vítězství nás všech, kteří jsme poslední týdny vyvinuli intenzivní tlak na Radu, aby se ve věci projektu Zdiměřická jednoznačně postavila na stranu občanů. Obzvlášť bych tu chtěl poděkovat paní doktorce Šárce Zdeňkové za výborně připravené usnesení.
Co je však absurdní a co si nemohu odpustit a musím zmínit, jsou nechutné lži, které začali šířit zástupci Pirátů na Praze 11 o mně a kolegovi Břízovi. Tvrdí, že jsme údajně tuto výstavbu v roce 2017 podpořili! Rád bych se důrazně proti těmto lžím ohradil. V roce 2017 jsme skutečně tento záměr na komisi s kolegou Břízou projednávali, to je pravda, avšak tehdy nám byl představen bez jakýchkoliv výkresů, vizualizací a velmi nekonkrétně. Jediné, na čem jsme se tehdy tedy usnesli, bylo, aby investor studii dodělal ve všech parametrech, které jsme mu uložili, a přinese ji znovu ukázat! Jinými slovy jsme stavbu, kterou se nyní podařilo zastavit, neodsouhlasili a čekali jsme, až nám investor ukáže, oč mu opravdu jde.
Je naprosto absurdní, že tyto lži vypouští lidé jako Martin Muzikant (předseda Pirátů na Praze 11), kteří jako jediní NEBYLI pro usnesení, aby se rada postavila za lidi ve věci Zdiměřická. Do komentářů vám dávám odkaz ohledně hlasování o Zdiměřické. Tam jasně vidíte, že s usnesením nesouhlasil:
❌ Jiří Dohnal (Piráti)
❌ Jan Mejsnar (Piráti)
❌ Martin Muzikant (Piráti)
❌ Radka Soukupová (STAN)
❌ Tomáš Jileček (TOP09)
Tak těchto 5 jmen si dobře zapamatujte. A hlavně strany, ze kterých jsou. To jsou lidé, kterým nástavba kotelny Zdiměřická nevadí a chtěli potopit usnesení, které ukládá radě, aby proti výstavbě použila veškeré nástroje, které má k dispozici!!!! To jen, až zas někde budete o někom číst, že je “betonář”, tady to máte černé na bílém.
Jinak pojďme na celý týden..
✅ Pondělí
V pondělí jsem vám zveřejnil pozitivní video z našeho bytového objektu Zahrady Opatov, který se opravdu povedl. Pokud jste neviděli, mrkněte do komentářů, dávám vám tam ještě jednou odkaz.
Na poradě vedení na Praze 11 radní schválili pokračování školského projektu MAP III, na čemž by nebylo zas tak až moc zajímavého, kdyby součástí toho nebylo znovu schválení už dříve zrušených pirátských trafik. Kromě Pirátských trafik se dostalo i na trafiku pro TOP09-STAN:
👉 Manažer projektu (DPČ – 17 hod./měsíc) a PR specialista (DPP – 40 hod./měsíc): Mgr. Magdalena Boukhemisová (byla manažerkou i PR specialistkou v projektu MAP II). Paní Boukhemisová je napojena na stranu TOP09, především pak na místního šéfa Jakuba Lepše, který si uplácením skrze trafiky drží svou pozici ve straně. Díky MAP III takto může posílat paní Boukhemisové znovu peníze i přes zrušení poradenských smluv zastupitelststvem.
👉 Metodik projektu (DPČ – 60 hod./měsíc): Ing. Kornelia Gottmannová (byla manažerkou v projektu MAP II). Paní Gottmanová je supertrafikantka pirátské strany. Brala desítky tisíc třeba v Pražském inovačním institutu řízeným piráty, smlouvu měla nebo ještě má s Prahou 9, nebo také působí za královskou odměnu v dozorčí radě pražské společnosti. Zde díky MAP III bude mít velmi pěknou odměnu i přes zrušení poradenských smluv zastupitelstvem.
Za hodinu práce v MAP III si tyto dámy budou účtovat nádhernou nadstandardní odměnu. Uvidíme, co za výsledky práce přinesou. Já to budu rozhodně sledovat. Hnutí ANO bylo od začátku pro zrušení trafik a poradenských smluv. Žádné trafiky nevyužíváme a poradenské smlouvy na radnici neobcházíme na rozdíl od Pirátů a TOP09-STAN.
Dále porada vedení projednala návrh dalšího postupu ve věci regenerace vnitrobloku Brechtova, Matúškova, Dubnova – tzv. Blankyt. Milí sousedé, shrnu vám to. Místostarosta pro životní prostředí Jakub Lepš (TOP09) za 3 roky pro toto místo neudělal prakticky nic. Výsledkem veřejného projednání s pouze cca 50 lidmi😤 (v okolí Blankytu bydlí několik tísíc lidí!!!) je totální fiasko. Lidem se návrh nelíbí. Studie, kterou teď konečně projednal s padesáti lidmi (z několika tisíc), byla dokončena v roce 2017! Co proboha dělal ty 4 roky?! Výsledkem je, že se studie má přepracovat a lidé si přejí víceméně jen opravu současného stavu, ne žádné nové kreace. To se mohl Lepš zeptat mě. Bydlím kousek od Blankytu v Brechtově ulici. Achjo!
Co bych pochválil je, že rada konečně odsouhlasila alespoň dílčí opravy a úpravy pochozí zóny Háje.
Úpravy navrhujeme následující:
➡ Odstranění sestavy bývalých úředních desek před vstupem do metra Háje (odříznutí, zaplnění děr v betonovém kotvícím pásu).
➡ Provést nátěr sloupů kolem tzv. „atria“ ve stejném odstínu jako okolní sloupy, které jsou součástí OC Háje.
➡ Obnovit zašlý podklad informačních vitrín v čele objektu s pekařstvím (před vstupem do metra).
➡ K úvaze odstranění celého květníku před výstupem z metra Háje směrem k tzv. Otíkově lávce (maximální varianta), příp. úplné odstranění vegetace a nahrazení násypem z kačírku (minimální varianta).“
➡ „Odstranění neudržované převážně náletové vegetace v dalších květnících v centrální části pochozí zóny (tj. kolem OC Háje), v exponované části nová výsadba (např. levandulemi), ostatní násypem z kačírku.
Doufám, že to zvládnou co nejdřív! S tímhle rád pomůžu.
Co se mi naopak nelíbí je, že nakonec schválili znovuvybudování umělého kluziště, které bylo občany tolik kritizováno. Stát to má bezmála 300 000 Kč. Kdyby ty peníze raději použili lépe!
Kromě Prahy 11 jsem samozřejmě byl i na radě hl.m.Prahy.
Tam Hřibovi navzdory katastrofálnímu stavu odpadků v ulicích koalice odsouhlasila výrazné zdražení odpadů všem Pražanům. Naštěstí vyhláška musí ještě na zastupitelstvo, kde proti tomu budu maximálně bojovat. Není možné jen tak Pražanům vše zdražovat!!! Kromě toho Hřibova vláda zvýšila vyhláškou třeba poplatek za ubytování v Praze. Z 21 Kč na noc na 50 Kč! To asi moc nepomůže krachujícímu turismu po pandemii, co myslíte? Více o tom, co zas vymýšlel Hřib na Radě v pondělí, vám dávám do odkazů do komentářů.
✅ Úterý
V úterý se uskutečnila prohlídka ubytovny Sandra pro zastupitele. Pro autenticitu vám zde dávám přepis tohoto zážitku od kolegy Tomáše Břízy:
“Na dnešní den Starosta MČ P11 Jiří Dohnal domluvil pro zájemce z řad zastupitelů prohlídku rekonstruovaného objektu Sandra, největší investiční akce Prahy 11 za dlouhé roky. Očekával jsem jeho přítomnost, no nepřekvapil, nepřišel. Přitom majetek je již několik měsíců gesce Starosty po té, co se spolupodílel na zbytečném a nijak neodůvodněném odvolání radního pro majetek Ondřej Prokop (údajně za tristní vedení gesce) a hned druhá gesce Starosty jsou finance. Oboje se týká Sandry.
Na úvod je potřeba říci, že původní projekt někdy z roku 2014 není zrovna dokonalý a zdaleka neobsahoval všechny náležitosti nezbytné ke zdařilé generální rekonstrukci. Leč s tím už nelze mnoho dělat, vše ostatní, co není v původním projektu se řeší za pochodu. Prohlídku jsme tedy bez Starosty, pouze za přítomnosti pracovníků zhotovitele společnosti Hochtief začali v 16 patře. Zde jsou k vidění vzorové byty různých dispozic.
Nejvíce nás zaujaly byty 2+kk a 3+kk, což jsou byty, které jsou vhodné pro menší, či větší rodiny, ne pro singl. Byty jsou na první pohled velmi hezké, vezmeme-li v potaz, že se jedná původně o hotel, kde byly pouze malé jednotky 1+kk a 1+1. Vybouráním některých příček, doplnění nezbytných stoupaček do nových kuchyní vznikly velice solidní ubytovací jednotky, kterým nechybí i poměrně velkorysé „šatny“, to žádné panelové byty VVU ETA z dob minulých vůbec nemají, sám s rodinou bydlím ve 3+1/L a o prostoru na šatnu cca 8m2 si mohu nechat jen zdát.
Na druhý, poněkud podrobnější pohled zarazí například vedení elektroinstalace „v lištách“, což sice mohlo být řešeno „zasekáním“ do panelu, ale neznám statické výpočty, každý řez do panelu může mít na statiku vliv a pak dílem je to samozřejmě otázkou ceny a časové náročnosti. Co je naopak pozitivní, že je v každém obývacím pokoji připravena datová zásuvka (klasický drátový ethernet), připojení k internetu či IPTV je tak dílem okamžiku, stačí dole v suterénu v serverovně zapojit patřičný kabel. To také dodnes není běžnou součástí klasického paneláku.
Dalším dobrým počinem jsou panelové LED svítidla ve všech prostorech, na chodbách neutrální bílá 4000K a v ubytovacích jednotkách je všude teplá bílá 3200K, světlo podobné žárovkám a velmi příjemné na oči.
V nejvyšším podlaží jsou dva velmi pěkné, byty 3+1/L ze kterých je nádherný výhled na jih. Tyto byty jsou vybaveny klimatizací ve všech obytných místnostech a mají stropy vysoké více jak 4m. Následně jsme si prohlédli střechy, ty jsou v poměrně zoufalém stavu a nic než generální rekonstrukci si prostě nezaslouží. Zde by bylo vhodné do projektu doplnit i další technické místnosti pro mobilní operátory či ISP poskytovatele, stožárů a antén by se na střechu vešlo mnohem více a mohly by tak za tržní nájemné generovat další příjem pro MČ.
Ve druhém patře jsme si prohlédli opravené kanceláře, následně vstup, recepci, lobby a prostory pro sál a restauraci. Bohužel jsme nahlédli i na balkony, ty jsou v tristním stavu a z mého pohledu pouhá oprava spár vůbec nic neřeší, zde pomůže pouze kontaktní zateplovací systém minimálně síly 14cm a samozřejmě v celém objektu pak nová plastová okna. Na úplný konec prohlídky jsme si nechali suterén, kde je umístěna nová výměníková stanice, dále záložní generátory z let dávno minulých se stejně starým řídícím systémem, který opět bohužel nelze odpovědně dále provozovat.
Jinak je suterén prakticky prázdný a skýtá tak mnoho možností na jeho využítí, ať již prostory pro fitness, sušárnu, kolárnu, ruzné skladovací prostory nebo sklepní kóje pro ubytovací jednotky. Z mého pohledu je na zatím realizované části odvedeno mnoho velmi dobré práce, myslím že Ondřej Prokop se nemá za co stydět, bohužel však po jeho odvolání se dál už nic moc zásadního neděje a gesce připadla Starostovi…
Zástupcům zhotovitele jsem položil pár otázek:
❓ Je pravda, že od prosince Hochtief už nemá moc práce?
Odpověď ➡ Ano nyní provádíme jen drobné práce, čeká se na MČ P11 co bude dál.
❓ Jak to bude MČ P11 řešit? Kolik bude stát zakonzervování stavby? Slyšeli jsme, že cca 800t měsíčně?
Odpověď ➡ Možná statisíce, nevíme co bude, vedení firmy s MČ P11 jedná.
❓ Pokud by Hochtief vypověděl smlouvu, co to bude MČ P11 stát, co se zárukou?
Odpověď ➡ Nikdo zatím nic nepotvrdil.
❓ Kdy vypíše MČP 11 zakázku na další práce?
Odpověď ➡ Zatím nikdo nic neví.
❓ Jak to vypadá s parkovácím domem?
Odpověď ➡ Parkovací dům vůbec není věc zhotovitele.
Co říci závěrem? Původní nápad opozice na zbourání Sandry místo rekonstrukce nepovažuji za ekonomicky proveditelný. Už jen účetní odpis pořízeného majetku (budova za 366 mil. Kč) není jednoduše proveditelný, ba co víc i bych řekl, že je velmi lehce žalovatelný. Nákup budovy stál 366 mil. Kč, zbourání by stálo cca 900 mil. Kč, nehledě na hluk, prach a ježdění nákladních vozidel. Pozemek pod a okolo Sandry je asi 5000m2, takže 1m2 by nás vyšel na cca 92 tisíc Kč / m2. Plus samozřejmě cena nové stavby. Rekonstrukce tak je dle mého pohledu jediná možnost, byť minimálně s problematickým projektem. Nezbývá než zatnout zuby, projekt dokončit, i když celková cena díla může být i přes 800 mil. Kč.
Ostatně není to tak dávno, co MHMP schválil rekonstrukci sousedního dvojčete, bývalého hotelu Opatov, za cca 850 mil. Kč bez DPH. Cenově je to tedy více než srovnatelné a nelze říci, že jde o vyhazování finančních prostředků. Spíše bych řekl, že rekonstrukce tohoto rozsahu je zcela mimo běžný rámec finančních možností MČ, která na rozdíl od centra Prahy nemá takové příjmy do rozpočtu – například z pronajatých nebytových prostor.”
Zajímavostí úterka bylo i to, že starosta zrušil plánované jednání se zhotovitelem Hochtief. Asi nemá co říct? Bojí se dalšího postupu a jednání?
✅ Středa
Jako vždy ráno jsem publikoval bytové okénko:
⬇⬇⬇
Milí Pražané,
jedním z důležitých předpokladů úspěšného řešení bytové krize je podpora stavebního sektoru ze strany státu. Jak ale ukazuje průzkum společnosti CEEC Research, očekávání, která v tomto ohledu mají stavitelé vůči vznikající vládě, nejsou příliš velká, a to hned z několika důvodů.
Obavy panují například z dalších průtahů ohledně nabytí účinnosti nového stavebního zákona, od kterého si odborná veřejnost slibuje především zefektivnění schvalovacích procesů, což je nutná podmínka k urychlení výstavby.
Velké naděje nepanují ani ohledně navýšení investic do výstavby. Celých 70 % dotázaných je přesvědčeno, že příliv financí nebude o nic vyšší než doposud. Co se týká změn v dostupnosti bydlení, očekávají více než dvě třetiny z nich pouze malé, nebo dokonce nulové zlepšení. Právě dostupnější bydlení zároveň považuje za prioritu celých 41 % respondentů.
Do jaké míry jsou předpovědi developerů přesné, ukáže až čas. Stejně jako přes dvě třetiny tázaných odborníků bych si nicméně přál, aby nastupující vláda pokračovala alespoň v již započatých projektech.
Jaké změny v oblasti dostupnosti bydlení očekáváte v příštích letech vy?
A na co by se stát měl soustředit především?
Těším se na vaše názory, které mi pište sem dolu do komentářů .
⬆⬆⬆
Ve středu jsem taky podpořil strom splněných přání ve Westfield Chodov. Pokud budete mít cestu, přidejte se. Čas je až do 16. prosince! Stačí si u stromku u vchodu B vybrat z dosud nesplněných přání, koupit to, zabalit a pak odevzdat v Click & Services v 1. Podlaží. Všechny informace vám dávám dolu do komentářů.
✅ Čtvrtek
Kromě Zastupitelstva na Praze 11 proběhlo “slavnostní” otevření prvního přístřešku MHD panem Hřibem! Snaha „slavit“ instalaci první nové zastávky jen ilustruje obří problémy s výměnou městského mobiliáře, která měla v Praze fungovat už několik měsíců. Je nemístné, aby primátor Hřib slavil výměnu jedné zastávky, když jich ke dnešku mělo být 100. Budu o tom chtít mluvit ve čtvrtek na zastupitelstvu.
Zastupitelstvo na Praze 11 jinak ve čtvrtek trvalo neskutečných 17 hodin a to hlavně díky neschopnosti ho jakkoli řídit od pirátského starosty Jiřího Dohnala. Pro příště by se měl vážně zamyslet nad obsahem programu a raději udělat více jednání, než snažit se všechno nacpat do 17 hodin za sebou. Není to efektivní a lidem už to při únavě nemyslí.
Vybírám pro vás každopádně to nejpodstatnější. O úspěchu s kotelnou Zdiměřická jsem psal už v úvodu. Co mě naopak zarazilo, že na program neprošel bod Milostivé léto, což je unikátní projekt pro pomoc mnoha lidem v dluhové pasti z pera mimo jiných také mého dlouholetého kolegy z hnutí ANO Patrik Nacher. Je ostuda, že Piráti, kteří se všude chlubí podporou rodin v dluzích a podporou právě Milostivého léta, neinformovali o tomto projektu v Klíči! Ani na webu městské části. Přitom projekt běží už 2 měsíce! O to ostudnější je, že nepřipustili na zastupitelstvu k tomuto bodu ani rozpravu!
Pikantností byl záměr podpořit kasina na Hájích! No, že mě to nepřekvapuje, kromě našeho hnutí ANO a opozičního Hnutí pro Prahu 11 všichni přítomní zastupitelé podpořili odpuštění nájemného kasinu, respektivě herně na Hájích. Chápete to? Piráti v čele se starostou Jiřím Dohnalem (Piráti), Jakub Lepš (TOP09) nebo Radka Soukupová (STAN).. Ti všichni podporují na Praze 11 hazard! Chtěli odpustit nájemné, které zaplatil provozovatel herních automatů městské části! Přijde vám to absurdní? Podívejte se na výsledky hlasování! Naštěstí zvítězil zdravý rozum. O jediný hlas toto hlasování neprošlo a to hlavně díky hnutí ANO, ve kterém na Hájích, kde kolem denně chodí děti z metra, hernu fakt nechceme!!!! Snad to provozovatel konečně pochopí.
Zajímavé bylo také hlasování ohledně kontroverzního projektu Arény ledových sportů. O tom jsem vám toho napsal už tolik, že je škoda to psát znovu. S kolegy máme dlouhodobě podezření na nekalé fungování uvnitř společnosti. Postupně z ní rezignovali všichni zástupci města. Kromě Petra Přenosila, který je jeden z hlavních poradců primátora Hřiba, velký trafikant a ten jediný ve společnosti zůstal, aby mohl vše podepisovat. Snad alespoň ví, co podepisuje a do jak velkého maléru se potápí. Projekt dostal historicky nejmenší důvěru, kdy pro zásadní usnesení hlasovalo kladně jen 12 lidí z 23 minimálně potřebných. Opravdu jsem zvědav, kdy starosta Jiří Dohnal (Piráti) konečně pochopí, že cesta k úspěchu projektu nevede v tlačením si svého názoru a cesty hlavou proti zdi.
Od 1.1.2022 společnost bude v rozporu se zákonem ohledně stanov společnosti. Nebyla schopna za celý rok prosadit změnu stanov!!! Od nového roku také definitivně končí všechny podmínky pro udělení práva stavby a bude možné smlouvy jednostranně ze strany městské části vypovědět. Tím by se mohla konečně Praha 11 dostat zpět k pozemku i rozestavěné stavbě a soukromého investora z celé investice vytlačit. To je cesta, kterou bych osobně preferoval. Ledová plocha pak bude sloužit skutečně jen lidem bez postranních úmyslů soukromého akcionáře.
Co se ještě povedlo a vypíchl bych, je memorandum o dalším nakládání s územím Trojmezí. Jde o obrovské území mezi Prahou 4, 10, 11 a 15, o které se roky vedou spory. Investoři by jej nejradši zastavěli, místní a aktivisté by z celého území nejradši udělali přírodní rezervaci a my umírnění politici říkáme, že je třeba hledat shodu všech. Praha projevila už kdysi vůli klíčové pozemky od investorů vykoupit tak, aby se stala hlavním hybatelem rozvoje v celém území. Na tom se pracuje a díky memorandu, které schválila teď i Praha 11, je k tomu otevřená cesta. Současně na výkupy pozemků bude zpracována komplexní studie na Institutu plánování a rozvoje, která určí zastavitelná a nikdy nezastavitelná území. Tvorba studie bude probíhat otevřeně a každá z městských částí do toho bude moci mluvit. Za mě bude hlavním cílem do participace vtáhnout i naše jedenáctkové spolky a občany.
Smutnou vizitkou zastupitelstva naopak bylo ukončení zastupitelstva až po 17 hodinách jednání. To bylo absolutně nedůstojné a ukazuje to na totální neschopnost vedení schůze starosty Jiřího Dohnala (Piráti). O zásadních problémech MČ se pak jedná hluboko v noci, kdy je v sále již minimum lidí a navíc jsou všichni značně unaveni.
Zastupitelstvo ještě schválilo tzv. přesun financí do fondu rezerv (FRR). To je opravdu smutnou vizitkou současné rady, která není schopna ani po několika letech po sobě třeba opravit střechu v KC zahrada nebo kamerový systém. Nicméně analýza toho, co zas nebyli schopni v roce 2021 dokončit a zcela zbytečně to přesouvají do dalšího roku, si vyžádá samostatný článek, tedy vrátím se k tomu v příštích týdnech v článku o rozpočtu na rok 2022. Kdyby vás to zajímalo dřív, najdete tisk v podkladech do zastupitelstva i s podrobným komentářem.
✅ Pátek
V pátek zase proběhl krizový štáb, který se začal znovu scházet na podnět hnutí ANO. V pátek 10. prosince proběhlo další jednání Krizového štábu MČ Prahy 11. Koordinovala se spolupráce se základními složkami IZS s ohledem na současnou situaci. Dnes byly ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Prahy 11 distribuovány další testy do školských zařízení. Za to patří kolegům v krizovém štábu pochvala a jsem rád, že jsem je mohl k tomu inspirovat mým konáním v minulosti. Další schůzka krizového štábu je naplánováno na 6. ledna 2022.
Tak tím bychom se dostali konečně na konec! Dnes to bylo dlouhé, tak děkuji za přečtení. Užijte si moc zbytek adventní neděle a celkově přeji hodně zdraví a radosti v tomto krásném atmosférou nabitém období. Mějte se pěkně!