Milí Pražané,
počátek roku přímo vybízí k odhadům a predikcím všeho druhu. Své první bytové🏠 okénko v letošním roce proto věnuji krátkému zamyšlení nad tím, jaký vývoj můžeme očekávat v oblasti bydlení v roce 2022.
👉Především je třeba počítat s tím, že ceny bytů i nadále porostou, byť možná ne tak rychlým tempem jako doposud. S růstem úrokových sazeb a brzkým zpřísněním limitů pro poskytování hypoték lze předpokládat pokles poptávky po nových bytech ze strany individuálních zájemců o bydlení, což by vzestup cen mohlo trošku přibrzdit.
👉Byty, které budou k mání, se ale na realitním trhu příliš neohřejí. Stále větší zájem o ně totiž projevují velcí investoři, kteří je skupují za účelem pronajímání. Dalším faktorem, který zdražování nemovitostí podpoří, je zvyšující se inflace. Výsledné tempo, jakým ceny bytů porostou, lze vzhledem k těmto protichůdným vlivům jen těžko odhadovat.
Velkou nejistotu do rozvoje bytového fondu vnesla vláda, která koncem roku schválila návrh na odložení účinnosti nového stavebního zákona.
👉Finální rozhodnutí o odkladu padne 11. ledna, kdy o něm bude hlasovat poslanecká sněmovna. Zde bych rád opět apeloval na vážené poslance, aby si tento krok opravdu dobře promysleli.
👉Nový stavební zákon slibuje zjednodušení a zrychlení schvalovacích procesů, které jsou v současnosti snad nejslabším článkem v realizaci nové výstavby. S odložením jeho účinnosti přitom hrozí nejen další průtahy již připravených projektů; vzhledem k tomu, že pětikoalice nedokáže najít shodu ani na tom, v jakém rozsahu by se nový stavební zákon měl změnit, natož jak by tyto změny měly vypadat, se snadno může stát, že se za rok budeme nacházet ve stejné situaci jako nyní. Z mého pohledu by proto dávalo smysl zachovat původní termín pro vstup zákona v platnost a následně pracovat na jeho novelizaci.
👉Co se týká městské nájemní výstavby, pracuje Pražská developerská společnost na přípravě devíti stavebních projektů, jejichž cílem je vznik okolo 4500 bytových jednotek do roku 2030. O kolik bytů se městský bytový fond ale ve výsledku rozroste, zůstává otázkou. V důsledku dobíhajících privatizací bytů, které již nebylo možné zastavit, se za poslední dva roky počet bytových jednotek patřících městu dokonce o dva tisíce snížil.
Pražská developerská společnost má nicméně v plánu rozběhnout ještě další projekty, a já proto věřím, že se vbrzku dočkáme pozitivního obratu. Určitou naději ve mně vzbuzuje i skutečnost, že o nutnosti intenzivnější výstavby, především na městských brownfieldech, mluví i kolega Adam Zábranský.
Podtrženo sečteno nejsou vyhlídky nijak růžové, důvody k optimismu ale přece jen vidím. Na podzim nás čekají komunální volby a věřím, že pokud přijde na radnici rozumná změna bez Pirátů a aktivistů, bude možné na střípkách toho dobrého (kupříkladu toho, co připravuje právě zmíněná Pražská developerská společnost ), začít budovat opravdovou novou bytovou politiku Prahy.
A jak jste na tom vy❓
Převládají u vás obavy z dalšího vývoje, nebo naopak doufáte, že se konečně podaří začít bytovou krizi pořádně řešit❓
Jako vždy se těším na vaše názory v komentářích pod tímto příspěvkem 👇👇👇.