Milí sousedé,
jak jste možná zaznamenali v médiích, v uplynulém týdnu jsem byl zvolen krajským předsedou hnutí ANO v Praze. Chtěl bych vám všem poděkovat za nekonečné množství gratulací a slov podpory, které mi od té chvíle stále chodí, a zároveň ujistit vás, že se pro mě novou funkcí nic nemění. Nadále budu s vámi denně komunikovat a řešit vaše problémy ať už na Praze 11, tak i v celém našem hlavním městě.
Díky tomu mám za sebou i dost náročný týden, tak se omlouvám, ale dnes žádná inspirativní fotka z víkendu, pouze takto pracovní z týdne. Většinu víkendu jsem totiž strávil pracovně doděláváním mnoha úkolů nebo odpovídáním na vaše e-maily a vzkazy.
Tak pojďme na to, co se zase za ten týden podstatného událo!
✅ Pondělí
Od pondělí jste mohli objevit ve schránce naše nové noviny Jižní Město ŽIJE! Pokud jste je nedostali, napište mi prosím do komentáře adresu a my to budeme reklamovat. Můžete si je také stáhnout on-line, do komentářů pod článek vám dávám odkaz. Byla by škoda, kdyby vám utekly, protože je v nich křížovka s možností soutěžit o poukázky na nákupy do LIDL!
V pondělí na Praze 11 byla porada vedení i Rada. Radní na moji výzvu z předminulého týdne projednali seznam aktuálně připravených investičních akcí, prošli si pasport toho, co vše bylo za mě v roce 2021 připraveno a co by letos tedy měli realizovat, a je toho opravdu hodně! Já se pokusím radním pomoct, aby se to udělalo, ale mám dost obavy z přístupu pirátů na radnici, že se toho asi moc nepovede. 🙁 Budu to sledovat a dám vám vědět, kdybych býval byl na radnici a Piráti mě neodvolali, tak bych se letos snažil zrealizovat všechny tyto akce. Ty jsou totiž už od mého odchodu z rady kompletně připravené a není jich málo. Mrkněte se:
👉 DOMOV PRO SENIORY, PROVOZ SOCIÁLNÍ SLUŽBY VEJVANOVSKÉHO VEJVANOVSKÉHO 1610/1, 149 00 PRAHA 11- CHODOV
👉 Rekonstrukce elektroinstalace – Láskova 1803, Praha 4
👉 NOVÁ PĚŠÍ LÁVKA OPATOVSKÁ (Náhrada za sbouranou lávku mezi OC A poliklinikou)
👉 MŠ Hroncova 1882 – rekonstrukce vzduchotechniky
👉 Přístavba administrativního bloku ÚMČ Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha
👉 Výměna stávajících výtahů v objektech Petýrkova 1950 a 1952 za evakuační výtahy
👉 Sandra – Energeticky úsporná opatření a staveb. úpravy multifukčního obj. Nad Opatovem 2140
👉 SŠ Michael – nová výměníková stanice
👉 Zateplení městského úřadu Ocelíkova 672/1, Praha 4 – Pavilon „D“
👉 Vnitroblok č. 37: Regenerace veřejného prostranství Hviezdoslavova, Podjavorinské
👉 Výstavba zázemí sportoviště Schulhoffova, Praha 4 Háje
👉 Zateplení částí fasád a výměna oken ZŠ Ke Kateřinkám – 2. etapa
👉 ZŠ Květnového vítězství 57 – oplocení areálu
👉 ZŠ Mikulova 1594 – rekonstrukce WC – dokončení zbytku
👉 Regenerace vnitrobloku lokalita 45 – Bachova, Hviezdoslavova – regenerace 3 menších
👉 Regenerace sportovní plochy hřiště Hrudičkova
👉 Rekonstrukce objektu KC Zahrada
👉 Rekonstrukce a rozšíření varny ZŠ Campanus, Jírovcovo náměstí 1782, Praha 4
👉 Zastřešení sportoviště – přetlaková hala ZŠ K Milíčovu 674, Praha 4
👉 Chodovský hřbitov, ul. Lečkova – nový objekt a WC
👉 Bourací práce – komín u domu č. p. 1531, Křejpského 6, Praha – Chodov
👉 Rekonstrukce jídelny na dvě učebny ZŠ Schulhoffova 844/2, Háje, 149 00 Praha 4
👉 Regenerace vnitrobloku – lokalita č. 1 Matúškova, Schulhoffova, Brechtova
👉 Regenerace vnitrobloku lokalita č. 9 Chalupkova, Hněvkovského, Květnového vítězství
👉 Regenerace vnitrobloku lokalita č. 40 Jurkovičova, Jažlovická
👉 Regenerace vnitrobloku lokalita č. 43 Hlavatého, Mejstříkova, Borošova
👉 Nástavba šaten sportovní haly Květnového vítězství 2233
👉 ZŠ Schullhofova – výměníková stanice
👉 Úprava vstupu do ZŠ Ke Kateřinkám 1400
👉 Parkovací dům Brandlova
👉 Nafukovací hala ZŠ Milíčov
Všechny výše uvedené akce jsem kompletně nachystal pro realizaci v roce 2022. Jsou na ně hotové projektové dokumentace, rozpočty a připravené podklady pro výběrová řízení. Na většinu akcí jsem i zajistil nebo zajišťoval financování, a to jak z národních dotačních programů, tak z těch evropských. K seznamu se budeme postupně v průběhu roku vracet a říkat si, co Piráti na radnici z toho udělali.
Kromě toho existuje celá řada dalších projektů oprav a nebo taky plány na ekologické a úsporné opatření, jako jsou zelené střechy na školách. Tam je třeba zajistit financování a následně se dá také realizovat. Zajímavé je, že to třeba starosta Dohnal v jeho pasportu ani neměl.
Budu se na to každopádně ptát na nejbližším zastupitelstvu.
Na radě odpoledne naši radní rozhodli, že v lednu nesvolají zastupitelstvo!!! Pirátský starosta Jiří Dohnal nezvládá řízení městské části, ani své gesce financí a stále nemá připravený rozpočet pro rok 2022. Proto se rozhodl nesvolat lednové Zastupitelstvo a naše MČ tak bude týdny, možná měsíce, v rozpočtovém provizoriu, ve kterém Jižní Město bude ochromeno a bude se moci platit jen základní chod a provoz. V provizoriu se nesmí podepisovat žádné nové smlouvy ani objednávky, ale třeba ani vyplácet odměny úředníkům. Přitom z radnice mám mnoho stížností o nespokojenosti celé řady pracovníků, kteří zvažují odchod jinam. Hrozí tak další destabilizace úřadu Prahy 11 vinou Pirátů. Podrobněji jsem o tom psal v týdnu, do komentářů vám dávám odkaz.
Jako velké vítězství hnutí ANO a kolegů beru to, že na náš nátlak radní definitivně zamítli záměr projektu bytového domu v Tatarkově ulici. Určitě si vzpomenete, že jsem proti tomu dlouhodobě bojoval na obranu místních občanů.
Radní dále projednali možné další postupy ve věci výstavby Arény ledových sportů, upřímně vám řeknu – není to růžové, ať uděláme cokoli. Piráti tím Praze 11 vytvořili pořádný průšvih a jsem opravdu zvědav, jak to vyřeší. Mám trošku strach, že nijak a že to budou chtít odsunout až do dalšího volebního období.
Poslední, co bych asi zmínil, je zamítnutí dopravního hřiště na zpevněné ploše mezi ulicemi Klírova a Jarníkova. Dopravní hřiště na místě magistrát roky plánoval. Po tom, co to projednali radní na místě se sousedy a zjistili odpor místních, bylo hřiště zamítnuto. Mně to přijde osobně škoda, na Jižním Městě by bylo potřeba, ale pokud si to opravdu většina občanů přeje, nedá se nic dělat a je třeba hledat jiné místo! Myslíte, že se tím budou naši radní zabývat?
Večer, jak asi už jsem psal v úvodu, proběhl pražský sněm hnutí ANO, kde jsem se stal předsedou pražské organizace hnutí ANO. Dost z vás mi psalo, zda to bude mít nějaký negativní vliv na mou práci na Praze 11, tak nebojte, nebude! Naopak díky této pozici budu moci být více vidět v médiích a Praze 11 přinesu větší pozornost. Společně z Jižního Města uděláme zase živou, moderní městskou část, jakou byla při svém dostavění a jakou si ji pamatuji jako malý kluk! Jižňák je a bude pro mě vždy prioritou a srdcovou záležitostí.
Kdyby vás zajímal můj projev při volbě na předsedu, dávám vám odkaz do komentářů, ať neprodlužuji toto hlášení.
✅ Úterý
Celé dopoledne jsem komunikoval s novináři, kteří se zajímali o mé plány s hnutí ANO v Praze a co budu v příštích týdnech dělat. Odpoledne byl kontrolní výbor na hl.m.Prahy a to je, vám řeknu, pěkná síla. Celá řada peticí nespokojených občanů proti vedení Prahy. Třeba v Braníku je spousta lidí obtěžována nekonečným hlukem i v nočních hodinách a radní s tím nic nedělají. Zařídíme, že se problém projedná na příštím zastupitelstvu. Taky jsme řešili, jak je možné, že primátor Zdeněk Hřib dopustí vyhození střední školy, která řádně funguje mnoho let a vše platí, z městské budovy – a to v průběhu školního roku?!
✅ Středa
Ve středu jsem publikoval své bytové okénko..
⬇⬇⬇
Milí Pražané,
čerstvý ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš údajně zvažuje sáhnout v boji s bytovou krizí po “radikálním” řešení. A jakkoli se většinou názorově rozcházíme, má v tomto ohledu mou plnou podporu.
Předně je třeba říci, že návrh, se kterým ministr Bartoš přichází, není vlastně vůbec radikální. Model, kdy město získá v rámci oboustranně výhodných smluv s developery určité procento nově vybudovaných bytů, je prověřený desítkami let praxe a stojí za úspěšnou bytovou politikou Vídně.
Novinkou není ani myšlenka jednotného konceptu smluv mezi zainteresovanými stranami, kterou se ministr Bartoš chystá představit v následujících týdnech. O metodice kontribuce developerů, kterou za tímto účelem připravil Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, jsem psal například zde.
Snaha o systémové řešení je bezesporu krok správným směrem. Pokud by se ale pravidla pro spolupráci s developery měla promítnout do vzniku nové legislativy, což je podle mého logickým vyústěním tohoto úsilí, je nezbytné ji pojmout tak, aby brala v potaz specifičnost hlavního města. Bylo by nešťastné, kdybychom narazili na podobné potíže jako v případě dotačních programů, které Praha vzhledem k nepříznivému nastavení parametrů nemůže čerpat.
Přimlouval bych se proto, aby k práci na návrhu byli přizváni také pražští odborníci a zastupitelé, kteří mají do problematiky hluboký vhled a jsou připraveni podělit se o své zkušenosti.
Co myslíte, bude o tuto spolupráci ministr Ivan Bartoš stát?
Napište mi své názory do komentářů, pod tento příspěvek..
⬆⬆⬆
Dopoledne jsem se byl podívat na naše kolegy do parlamentu. Byl to vysilující zážitek, kdy se pořád dokola ptali na konkrétní otázky členů nově vznikající vlády, jenže ti na nic prakticky neodpovídali. Jeden poslanec jim odlétá do USA, přestože peníze a další požitky si ponechá, někteří ministři neumí ani anglicky a přitom mají za chvíli předsedat EU, STAN má celou řadu nevyjasněných střetů zájmů a podezřelých transakcí ve financování kampaně a tak dál. Smutné na tom je, že to vlastně nezajímá ani media. A tak o tom budeme s kolegy psát. A to každý den a týden. Pokud máte Twitter, najděte si mě na něm.
Zbytek dne jsem měl schůzky s našimi kolegy z pražského ANO a s občany a to až do pozdního večera.
✅ Čtvrtek
Celé dopoledne jsem opět strávil s novináři a médii. Dělal jsem několik rozhovorů, které v dalších dnech vyjdou – nebojte, vše vám sem budu sdílet. Odpoledne jsem dodělával resty za poslední dva týdny. Nakupilo se toho dost.
Ve čtvrtek se také objevila první čísla z městská nájemní agentury, ta hospodařila v loňském roce s rozpočtem přes 5 milionů korun. Za tyhle peníze zprostředkovala pronájem 12 bytů na dva roky.
Za mě je to velmi neefektivní. Za stejnou částku mohl magistrát opravit přibližně 10 obecních bytů s možností pronájmu na mnohem delší dobu. Myšlenka to na začátku nebyla špatná, ale to provedení jako vždy tak trochu pirátsky pokulhává … Více info dávám do komentářů jako odkaz.
✅ Pátek
Ráno jsme měli jednání s předsedou výboru pro územní rozvoj Petrem Zemanem, příští týden bude zasedání výboru a bylo třeba si vyříkat některé kontroverzní body. Petr Zeman z Praha Sobě je jeden z mála členů v Praze vládnoucí koalici, který ke své práci přistupuje opravdu zodpovědně, věcně a slušně. Mnozí jeho kolegové s námi ani nekomunikují, tlačí si nějaké své názory a nápady silou a pak se často diví, že jim to neprojde. Protože pro ně nehlasují často ani jejich koaliční kolegové.
Co se v pátek jednoznačně povedlo a je třeba to vypíchnout, je odklad projednávání změn nového stavebního zákona. Našim poslancům se povedlo na schůzi prosadit, že se tím teď parlament vůbec nebude zabývat. Nejdříve v březnu. Tím se získá dost času na diskuse a debaty jak dál. A taky pirátský ministr Ivan Bartoš bude moct, v souladu s novým zákonem, připravovat konkrétní kroky pro zřízení nového úřadu. Výběrové řízení na jejího ředitele atd. Je to krok k tomu, abychom zkrotili bytovou krizi a začali konečně normálně stavět dálnice, železnice nebo třeba školy. Část těch stran, které dnes sedí ve vládě, se to snaží překazit. Protože jim nejspíš vyhovuje korupční potenciál starého zákona, kde starostové obcí mají velký vliv na výstavbu, ale já věřím, že zvítězí dobro a zdravý rozum a nový stavební zákon začne platit a třeba se jen lehce upraví podle toho, kde se ukáže, že opravdu upravit je třeba. Nicméně jeho roční odklad bez dalšího řešení, který se měl původně v pátek schválit, byla naprostá pitomost a je skvělé, že se to povedlo poslancům překazit! Vděčíme za to hlavně bývalé ministryni Kláře Dostálové! Díky!
Přes den jsem pak měl schůzky s několika občany a taky jsem strávil dost času na centrále hnutí ANO s naší krajskou manažerkou a právníky. Po několika měsících, kdy naše organizace neměla vedení, se nakupilo hodně papírů a úkolů. Legrační je, že novináře neustále každý den zajímá, kdo bude lídr kandidátky a jakou uděláme koalici v Praze. To jsou myšlenky, které teď teda vůbec nemám. Nejdřív musím s kolegy opravit naši organizaci, abychom o nějakých volbách vůbec mohli přemýšlet. 🙂 Čeká mě hodně práce, budu se tomu bohužel věnovat i o víkendu, takže proto vám tento týden neposílám ani žádnou fotku z přírody. Jsem zavřený v kanceláři a makám.
V pátek jsem taky ve zprávách TV Nova kritizoval chaos v přípravě nových zastávek MHD. Primátor Zdeněk Hřib nejenže dopustil trojnásobné předražení výroby zastávek, ale počítá kromě toho, že do tendru na reklamu znovu Praha pustí společnost JCDeux, která byla odsouzena za manipulaci s veřejnými zakázkami a korupci! Tomu říkám tedy “Pirátská transparentnost”.
Záznam reportáže vám dávám do komentářů níže. Pusťte si to! A tím bychom se dostali na závěr. Děkuji vám za váš čas a mějte se dobře! Budu vás i nadále informovat o všech novinkách.