Milí Pražané,
podle průzkumu veřejného mínění z roku 2020 se celých 56 % Pražanů shoduje na tom, že nejdůležitějším úkolem města v oblasti bytové🏠 politiky je výstavba vlastního obecního bydlení. A přestože o nutnosti rozšiřovat fond městských nájemních bytů mluví i řada zastupitelů, nemá jich město dnes k dispozici o nic víc, než před dvěma lety. Ba právě naopak.
🏠Podíváme-li se na analýzu obecního bytového fondu pro rok 2021, jejímž autorem je Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, zjistíme, že je naše metropole v porovnání s rokem 2019 chudší o více než 2 000 obecních bytů.
🏠Hlavním důvodem tohoto poklesu jsou pokračující bytové privatizace. Ano, tempo odprodeje obecních bytů se sice oproti předchozím letům snížilo, ovšem je na místě ptát se, zda alespoň část těchto privatizací skutečně nebylo možné pozastavit.
👉V souvislosti s procesem privatizace zde vyvstává několik dalších otázek, na které, zdá se, chybí odpověď:
– Bydlí v privatizovaných bytech opravdu ti, pro které bylo nájemní bydlení přednostně určeno, tedy například lidé z klíčových profesí, senioři, samoživitelé, lidé s handicapem nebo ti s podprůměrnými příjmy, nebo při získání nemovitosti hrály roli konexe?
– Komu slouží nadstandardně velké byty, které magistrát nebo městské části vlastní v centru města?
– A nebylo by vhodnější tyto byty prodat a za zisk koupit bytové jednotky, které budou odpovídat potřebě dotovaného nájemného?
👉A co v mezidobí řeší pražský radní pro bydlení Adam Zábranský – pražský radní
Třeba to, že Pražská městská nájemní agentura pronajala již 12 bytů domácnostem v nouzi a nyní hledá dalších 15 zájemců, kteří by byli ochotní svůj byt pronajmout. Místo šance zamezit privatizaci 2 000 a poskytnout domov více než 5 tisícům Pražanů tu tedy máme 12 pronajatých bytů, přičemž dosavadní realizace projektu už přišla na více než 5 milionů korun. Ubytovny mezitím dál praskají ve švech a děti z rodin, které čekají na důstojné bydlení, dočasně končí v dětských domovech…👎
👉Možná by opravdu stálo za to, aby se čerstvě dokončeným a probíhajícím privatizacím koukli na zoubek investigativní novináři.
Přinejmenším z důvodu transparentnosti, o které vedení města tak rádo mluví. Co si o tom myslíte vy❓
Napište mi do komentářů👇👇👇pod příspěvek svůj názor.
Všem slušně diskutujícím děkuji za jejich dosavadní příspěvky a těším se na další debatu👍.