Milí sousedé,
na posledním zastupitelstvu naše děvčata z organizačního nenapadlo nic lepšího než nás během dne nacpat bagetami a knedlíky.🙈 Tak jsem včera koupil pstruhy a brokolici a udělal aspoň jednou něco zdravějšího. Hezky postaru na másle jen s trochu mouky, solí a kmínem a hlavně na opravdovém ohni na peci. V týdnu na vaření nemám čas, ale o víkendu si to užívám! Co jste vařili vy? Pošlete klidně taky fotku! 😋
Jinak jsem celý týden zase strávil především schůzemi..
✅Pondělí
V pondělí na poradě vedení radní probírali už asi počtvrté projekt „Rozvoj demokratické kultury do škol“. Fascinuje mě, kolik této věci věnují prostoru a pak jim utíkají důležité projekty – např. Sandra nebo Aréna ledových sportů, ze kterých se díky této nečinnosti stávají průšvihy.
Zabývali se také Participativním rozpočtem 2019 – návrhy č. 22, 34 a 36. Opět jsem fascinovaný, jak pirátský radní Duška není schopen za 4 roky svého fungování zrealizovat několik málo občanských projektů. Když mě napíše občan zprávu, že je někde něco potřeba uklidit, opravit nebo udělat, většinou to zařídím nebo sám udělám do pár dnů. Mimochodem, budu o tom dělat pravidelný seriál na svém profilu. Každý týden zveřejním jednu z mnoha věcí, kterou jsem zařídil na Jižním Městě na váš podnět!
Dále se zabývali OBŘÍM PRŮŠVIHEM, a tím je technický dozor stavby a koordinátor BOZP na rekonstruovaném objektu bývalé ubytovny Sandra. V říjnu minulého roku po mém odvolání jsem jim dával v předávacím protokolu jasně vědět, že je třeba tyto smlouvy prodloužit. Měli to černé na bílém. Co myslíte? Pirátský starosta Jiří Dohnal se na to vyprdnul.
Smlouvy po novém roce vypršely a teď prodloužit nejdou kvůli rozpočtovému provizoriu, kdy Dohnal není schopen připravit rozpočet, který by mu zastupitelé schválili. Tedy na Sandře dochází k porušení bezpečnosti práce, kdy nemáme partnera na BOZP ani stavební dozor. Kolegové na radě se dohodli, že se domluví s firmami, které to doteď dodávaly, tak, že to budou dělat na dobré slovo bezesmluvně dál a že to pak, až se jednou schválí rozpočet, nějak “zhojí”. Přijde vám to v pohodě?
Další věc, která mě překvapila, je bod, kde radní Prahy 11 projednali záměr odsvěření bezbariérových domů v Petýrkově ulici, a to ve prospěch Magistrátu hl. m. Prahy. Vždyť Piráti nejsou schopni roky opravit ani evakuační výtah v těchto domech. Přitom, když jsem byl místostarostou, tak jsem zakázku kompletně připravil a rovněž na ní sehnal finance. Radní Prahy 11 se však rozhodli, že bude lepší se těch domů úplně zbavit. Pražští radní Milena Johnová a Adam Zábranský tuto myšlenku podporují a nyní ochotně vyčkávají, zda o to MČ Praha 11 sama požádá! Ano, má to svá pro a proti. Konec konců tady bydlí celá řada handicapovaných občanů nejen z Prahy 11 (objekt v sobě skrývá cca 100 bezbariérových bytů a byl vybudován pro handicapované občany v produktivním věku). Tedy jistou logiku, aby dům provozoval Magistrát, to má. Je to ale opravdu dobře? Zde by mě zajímal váš názor!
V pondělí jsem byl také na Radě hl. m. Prahy. Tam schválili dobudování Centrálního Parku, za což magistrátu děkuji. Nainvestuje se za 2 roky skoro 80 milionů Kč do toho, abychom měli v Centrálním parku nová WC, kavárnu, podium třeba pro letní dětské divadlo a taky zajistí výsadbu mnoha stromů a dalších rostlin. Podrobně jsem vám o tom natočil video, dávám odkaz do komentářů.
Dále schválili Velkou Opatovskou směnu, kterou nám poslali k projednání na zastupitelstvo. O tom budu psát dál “pod čtvrtkem”.
Velké emoce na Radě hl. m. Prahy vzbudila diskuse o pracovní skupině pro záchranu Fiakru (koňských povozů) v Praze! To jsem si vynutil já na lednovém Zastupitelstvu. Stala se z toho fraška. Do pracovní skupiny místo odborníků dali zase zaujaté lidi z neziskovek a pak aktivisty, které nikdo nezná. Předsedou pracovní skupiny má být pirát Adam Zábranský, který od počátku za zákazem povozů a koní v Praze stojí. Toto téma budeme intenzivně sledovat a budu vás informovat!
✅Úterý
V úterý jsem strávil celé dopoledne u kolegů na Praze 5. Především s kolegou Petrem Lachnitem, který je náš tamní místostarosta pro sociální věci. Právě u něj jsme se v Praze 11 inspirovali třeba u služby Senior taxi, které jsme po vzoru Petra a Prahy 5 rozjeli i na Jižňáku. Dělá skvělou práci a jsem rád, že je mi v tomto ohledu inspirací. Pokud jste z Prahy 5, určitě si Petra najděte na sítích.
Odpoledne jsem měl rozhovor u pana Luboše Xavera Veselého v jeho XTV. Bavili jsme se o Praze, jejích problémech i o tom, zda bych chtěl být příští primátor. Xaver dává dost otázky na tělo, ale i tak si myslím, že jde o hezký rozhovor a doporučuji vám ho poslechnout. Odkaz dávám zase do komentářů.
Večer jsem přijal pozvánku na TV Barrandov do Arény Jaromíra Soukupa. Zde jsme diskutovali hlavně celostátní témata zdražování energií, inflaci a neschopnost vlády efektivně pomáhat obyčejným lidem. Opět záznam máte v komentářích.
✅Středa
Jako vždy i tentokrát jsem ve středu psal komentář k bytové situaci..
⬇⬇⬇
Milí Pražané,
inflace roste a úrokové sazby stoupají. Finanční poučky říkají, že v takové chvíli je třeba chránit volné peněžní prostředky před znehodnocením, a naopak pořízení půjčky je krajně nerozumný nápad. A jak na situaci reaguje Praha? Ano, přesně naopak.
Počátkem února proběhla médii zpráva, že se město chystá vzít si půjčku na nové obecní byty🏠. Adam Zábranský – pražský radní se dokonce nechal slyšet, že Praha k tomuto kroku “musí” přistoupit kvůli nedostatku financí. Opravdu k drahé půjčce neexistuje alternativa? Pojďme se na to společně podívat.
👉Hlavní město Praha má aktuálně na svých účtech úhrnem 70-90 miliard korun. Velká část financí je už alokovaná na velké investice, například do dostavby městského okruhu nebo budování nové trasy metra, a současné vedení města je proto považuje za nedotknutelné. A to je jedna z (mnoha) věcí, ve kterých se s vedením města rozcházím.
Rozhodně netvrdím, že bychom uložené prostředky měli využít beze zbytku. Vzhledem k tomu, že se pro financování chystaných dopravních projektů budou uvolňovat postupně, v horizontu příštích 5-10 let, bychom ale alespoň malý zlomek z nich mohli použít právě na nákup obecních bytů.
👉Pokud bychom do rozšíření obecního bytového fondu investovali pouhá dvě procenta rozpočtu pro letošní rok, což je přibližně 1,8 miliardy korun, mohli bychom za ně pořídit nejméně 300 středně velkých bytů, a ještě více v případě, že bychom místo nakupování po jednotkách bytů odkoupili část developerského rezidenčního projektu nebo se zaměřili na jejich získávání v dražbách. To vše bez vysokého úroku, bez odkladu návratnosti a s vědomím, že pokud bude město dobře hospodařit, vynaložené prostředky dokáže snadno v řádu let nahradit.
Dává tedy půjčka na obecní byty smysl❓
Z mého pohledu rozhodně ne. Co myslíte vy❓
Těším se na vaše komentáře, opět zde 👇👇👇 pod příspěvkem.
⬆⬆⬆
Zbytek dne jsem měl schůzky s našimi členy ANO z Prahy a občany. Taky jsem si dělal přípravu na čtvrteční zastupitelstvo, kde jsem navrhoval několik bodů.
✅ Čtvrtek
Jak jsem psal výše, ve čtvrtek byl svátek demokracie na Praze 11. Bylo svoláno Zastupitelstvo Prahy 11 hlavně pro projednání rozpočtu na rok 2022. Paradoxem pirátského řízení městské části je, že právě na rozpočet, o kterém zastupitelstvo mělo být, se vůbec nedostalo. Vůbec se ani nezačal projednávat a nedostal se na program. Vedení Prahy 11 pod pirátským starostou Jiřím Dohnalem začíná připomínat absolutní frašku a osobně nechápu, že mu to nevadí. Na jeho místě bych okamžitě rezignoval. Ale pojďme postupně.
Do programu jsem navrhoval projednat křivdu, které se patrně Praha 11 dopustila na rodině Formánkových. S žádostí o vyřešení dlouhotrvajícího problému se na zastupitelstvo už po několikáté obrátila paní Formánková, která řeší odkup bytu, ve kterém s rodinou už více než 13 let žije.
Nutno říct, že radnice v jejím případě pochybila, když neuznala žádost paní Formánkové z důvodu pozdního dodání, přestože podací razítko z pošty se lišilo o více než měsíc s datem na razítku z podatelny Prahy 11, což rodina paní Formánkové prokázala a radnice svou chybu uznala. Žádost o odkup se tak znovu dostala k projednání bytové komise, avšak ta prodej bytu nedoporučila kvůli údajnému dluhu, který však ale vznikl víceméně nedopatřením a nájemníci projevili jasnou vůli situaci řešit, což dokázali i během jednání s Jihoměstskou majetkovou a.s.
Paní Formánková tak nyní požádala zastupitelstvo, aby prodej jejího bytu znovu projednalo, přičemž se místo pomocné ruky či vysvětlení postojů radnice dočkala neuvěřitelně arogantní emailové odpovědi Piráta Mgr. Jana Mejsnara, ve které ji ubezpečil, že koalice její návrh pravděpodobně nepodpoří, že na opozici také nelze spoléhat a že Praha 11 pravděpodobně do konce volebního období byty prodávat nebude a v tom dalším možná, ale za tržní nájemné. Na závěr ještě dodal ve zkratce to, že ji z bytu přece nikdo nevyhání, tak co řeší.
To vše korunovali jeho straničtí i bývalí koaliční kolegové, kteří ani nepřipustili zařazení tohoto bodu na program zastupitelstva.
Případ rodiny paní Formánkové dlouhodobě sleduji a dovolím si říct, že v tomto případě by radnice takzvaně měla „stáhnout krovky“ a situaci konstruktivně a rychle vést k prodeji již zmíněného bytu. Alfou i omegou je fakt, že si zájemci o odkup bytu včas a řádně zažádali a v době žádosti splnili vše, co dle schválených zásad měli.
Není tak důvod ničemu bránit. Budu se dál snažit o to, aby se na Praze 11 začali radní a pirátský starosta chovat k lidem férově! Pokud případ nevyřeší do příštího jednání zastupitelstva, znovu jej budu navrhovat na program.
Dále jsem navrhl bod, aby se prošetřila možná způsobená škoda u nerozhodování a správě investičního projektu rekonstrukce ubytovny Sandra. Mám silné podezření, že současní radní pod vedením pirátského starosty způsobili svým (ne)konáním výraznou újmu, škodu Praze 11.
Dle mých informací došlo totiž k prodražení nutné další opravy z důvodu nečinnosti a nekonání vlivem zdražení stavebního materiálu na trhu minimálně o 43 milionů Kč! Když jsem seděl v radě, připravil jsem zhruba před rokem soutěž na zhotovitele druhé etapy. Tím se měla opravit střecha, plášť a okna. Avšak Piráti a TOP09STAN vypsání zakázky tehdy zablokovali. A došlo to tak daleko, že i kvůli tomu jsem musel být na podzim odvolán. Od té doby nevyřešili vůbec nic a problém se jen nabaluje a tlačí ho před sebou. Kdyby neblokovali mnou připravený (nejlepší) postup, dnes se by se realizovaly zbylé práce a brzy by se do objektu mohli stěhovat první nájemníci, ale oni si řekli ne. Z jejich rozhodnutí bude dnes oprava minimálně o 43 mil. Kč dražší!!!
Navíc dnes projednávají schválení nákladů na vyrovnání pro firmu Hochtief, která celkem oprávněně požaduje za nicnedělání ze strany Prahy 11 kompenzace. A nejde o drobné! Tohle už je skutečná způsobená škoda Jižnímu Městu ze strany Pirátské radnice za jejich nicnedělání!
Zde vypichuji ty nejzásadnější položky, které firma Hochtief chce po Praze 11 zaplatit:
1⃣ NÁKLADY ZHOTOVITELE SPOJENÉ S PRODLOUŽENÍM DOBY PLNĚNÍ … 7,2 mil Kč
2⃣ NÁKLADY ZHOTOVITELE SPOJENÉ S POZASTAVENÍM PRACÍ … 6,5 mil Kč
3⃣ NÁKLADY ZHOTOVITELE SPOJENÉ S OBNOVENÍM PROVÁDĚNÍ PRACÍ … 420tis Kč
(jsou to náklady vynaloženy jednorázově po KAŽDÉM obnovení pozastavení prací na díle)
4⃣ NÁKLADY NA KONZERVACI DOKONČENÝCH ČÁSTÍ DÍLA A ZVÝŠENÍ CENY NEDOKONČENÝCH ČÁSTÍ DÍLA A NÁKLADY PO DOBU PŘERUŠENÍ VÝSTAVBY … cca 5 mil Kč
(měsíční náklady po odpadnutí překážky od 1.1.2022 … 70 tis Kč + zhruba stejná částka za Jihoměstskou majetkovou za správu budovy a ostrahu)
Kromě toho Piráti Prahu 11 obrali minimálně o rok (možná i roky) finančního výnosu z objektu, který mohl být 20-30 mil. Kč / ročně.
Zbytečně objednali projekční práce na rozdělení zakázky, kterou stejně nesoutěží.
To je podle prostých počtů za rok 2022 způsobená škoda Praze zhruba 80 milionů Kč jen tím, že radní nic nedělají a nechávají zakázku Sandry tzv. v šuplíku. Za 80 milionů bychom mohli opravit třeba všechny kuchyně v našich mateřinkách a ZŠ nebo zrekonstruovat veškeré vnitrobloky a parky, které máme aktuálně zprojektované. Piráti pak brečí na zastupitelstvu a v médiích, že Praha 11 nemá peníze na to či ono. Ruší plavání pro děti, zvyšují daň z nemovitosti a přitom nechali vyletět oknem svou leností a liknavostí 80 milionů Kč!!!
Nechali vypršet a propadnout smlouvy na Technický dozor investora a bezpečnost práce. Přitom 7.10.2021 jsem písemně předal protokol, kde jsem na to všechno včas upozornil a napsal, co je třeba do konce roku udělat!
Z výše uvedených důvodů jsem navrhl na zastupitelstvu zřídit vyšetřovací komisi, kde by seděl vždy 1 zástupce za každý politický klub. Aby se tito lidé seznámili s vážností situace a vyhodnotili, zda není nutné podat na současnou radu trestní oznámení za způsobenou škodu Praze 11.
Můj návrh nebyl přijat. Budu jej navrhovat pochopitelně na dalším jednání, dokud mi někdo nevysvětlí, že současný postup je v pořádku.
Ale abych byl i trošku pozitivní, tak se na zastupitelstvu konečně podařil prosadit záměr prodeje našeho podílu v Aréně ledových sportů, který hnutí ANO konzistentně navrhuje už rok. Měli bychom tím získat minimálně 40 vložených milionů na opravy našich škol či parků. Šlo teprve o záměr prodeje a úkoly pro radní, že mají připravit odhady, soudní znalce a smlouvy a k tématu se vrátíme příště. Kolegové zastupitelé z Hnutí pro Prahu 11 u bodu informovali, že podali trestní oznámení na neprůhlednou správu veřejných financí ve společnosti AR Delta, která za výstavbou Arény ledových sportů stojí. Jsem za to moc rád, protože konečně někdo potvrdil moje slova, kdy já o tom píšu konstantně asi rok, že tyto podezření mám. Dokonce jsem i za to byl odvolán, že jsem začal různé Pirátské levárny a machinace v tomto projektu rozkrývat. Konečně to tedy prošetří i policie a bude jasno. Nabízím se rád v tomto ohledu jako svědek, protože informací, které k tomu mám, je opravdu hodně.
Co se povedlo a jsem za to opravdu rád, je Velká Opatovská směna. Ta napravuje desítky let neřešené chyby restitucí a navíc přinese potřebné finance Praze 11!
Na Praze 11 se na únorovém zastupitelstvu totiž podařilo schválit tzv. Velkou Opatovskou směnu pozemků. Touto akcí „kulový blesk“, kdy si vymění pozemky hl.m.Praha, Praha 11, rodiny restituentů a několik soukromých společností, se finálně udělá poslední tečka nejen za 12 lety trvajících soudních sporů ale i za křivdami a chybami, které ČR napáchala rodinám hospodařícím stovky let na území dnešního Jižního Města. Polnosti a hospodářská stavení jim nejprve sebrali v minulém režimu komunisti, aby jim je v 90. letech zpět politici vydali v rámci restitucí, ale tak špatně, že s nimi nemohli nic dělat. Mnoho těchto pozemků bylo pod stavbami, chodníky, silnicemi, parky nebo hřišti, které na nich vznikly za minulého režimu.
To vedlo k dlouhým a nákladným soudním sporům, které vyústily v povinnost Prahy platit vlastníkům nájemné. U Prahy 11 to dělá aktuálně 5,6 mil. Kč ročně. A to je náklad, který nyní naší MČ ročně odpadne. Budeme za to tak moct třeba opravit chodníky v části sídlišť nebo postupně zrekonstruovat kuchyně v našich mateřinkách a ZŠ, které jsou někde více než 40 let staré a na jejichž opravu bychom jinak jen velmi složitě hledali finance.
Kromě toho Praha 11 dostane jednorázově doplatek za směnu zhruba 52 milionů Kč, protože do směny vložila více pozemků než nakonec dostane. Za tyto peníze už lze třeba opravit celou pochozí zónu na Hájích, aby do ní neteklo a přestaly se uvolňovat dlaždice nebo za to můžeme opravit a zrekonstruovat asi 10 vnitrobloků s parky mezi paneláky nebo vybudovat asi 200 nových parkovacích míst pro občany Jižního Města.
Další nespornou výhodou a výhrou pro Jižní Město je fakt, že směnou si Praha zcelí vlastnictví parkovišť u ulice Hviezdoslavova. Tam pozemky v tuto chvíli patřily rodinám restituentů a soukromé společnosti FINEP. Hrozila tam nekontrolovaná, tzv. salámová výstavba přímo na parkovištích, kde dnes parkují lidé!
Díky této směně si parkoviště ochráníme v majetku Prahy a nebude tak možné na nich nikdy postavit nic jiného, než si na radnici schválíme. Já osobně budu v této lokalitě na parkovištích pouze pro výstavbu parkovacího domu nebo jiné občanské vybavenosti, kterou místní lidé budou preferovat.
Zlí jazykové a opozice budou namítat, že součástí směny je také scelení pozemků v lokalitě Na Jelenách, kde se v budoucnu bude moci stavět. Já na to říkám, ano, zlí jazykové mají pravdu, protože kde jinde by se na Jižním Městě měly v budoucnu stavět byty, případně škola nebo školka než v lokalitě, kde to nebude mít nikdo ze současných občanů před okny? Komu vadí výstavba vedle valu u D1 daleko od sídliště? Mně tedy ne, Praha 11 se má rozvíjet a je to správně, nechceme z Jižního Města jen skanzen komunismu. Ale nesmí to být uvnitř sídlišť, jak mnozí prosazují. Vždy budu bojovat proti nástavbám kotelen a zastavování vnitrobloků! Nicméně s rozumnou výstavbou kolem stanic Metra Opatov, Roztyly nebo Na Jelenách nemám problém.
Je potřeba zmínit, že původně v lokalitě Na Jelenách je v územním plánu tzv. nerušící výstavba, což je třeba sklad Amazon, do kterého denně přijedou stovky, možná tisíce kamionů. I na to jsme mysleli a součástí dohod o směnách je změna územního plánu, která toto zakáže a naopak umožní v lokalitě výstavbu pouze bytů a veřejné vybavenosti (škola, školka, kultura, restaurace atp.).
Samozřejmě to vše musí být ve spolupráci a po diskusi s vámi, občany a sousedy z Jižního Města. Když budeme všichni táhnout za jeden provaz, máme páku investory přesvědčit o tom, co ve výstavbě chceme a potřebujeme prosadit.
Poslední bod, který se projednal, byla důvěra Radě Prahy 11. Pro důvěru radě nehlasoval nikdo, ani samotní radní. Tak se ptám, proč tam sedí? Proč nerezignují? Asi to chtějí nějak doklepat do voleb, že? Přeci jen těch 70-100 tis. Kč měsíčně, kde by našli, že? Ale to, že Praha 11 trpí, že Jižní Město chátrá, to je nezajímá.
No a to je, milí sousedé, vše! Na rozpočet, dotace pro kulturu nebo sociální věci ani nedošlo, protože pánové z TOP09 Jakub Stárek a Jakub Lepš prosadili, že se bude jednat jen do 22 hod. a pak chtěli jít domů. My jsme navrhovali jednat i přes noc, kde jsme byli připraveni projednat veškeré tisky, ale náš návrh neprošel, ať si o tom každý občan udělá názor sám.
✅ Pátek
V pátek jsem měl ráno pohovory s lidmi, kteří se nám hlásí do pražské organizace hnutí ANO. Po tom, co jsem se stal předsedou hnutí ANO v Praze, se s nimi roztrhl pytel. Píše mi mnoho z vás, zda mi můžete pomoct a připojit se k nám, a já jsem za to hrozně rád! Po letech jisté stagnace jde o impulz a skvělou zprávu, že nám věříte a že v hnutí ANO v Praze vidíte budoucnost. Tedy vyzývám i vás, přidejte se k nám, u nás dostanete uplatnění.
Zbytek dne jsem strávil s občany a vyřizováním vaší korespondence jako každý pátek. Zařídil jsem tento týden několik úklidů i opravu jednoho chodníku, řešíme taky znečištěný potok, do kterého někdo vypouští patrně fekálie. Je toho hodně, co mi posíláte, je vidět, že u svých radních nemáte příliš zastání, a jsem za tyto zprávy rád. Já to jen tak nenechám. Těším se na vaše vzkazy a e-maily!
Pro teď už jsme na konci a já děkuji za přečtení reportu. Sledujte nadále mé příspěvky, budu vás o všem informovat! Krásný zbytek víkendu.