Milí Pražané,
vlna solidarity 🇺🇦, která se v naší zemi zvedla v souvislosti s napadením Ukrajiny, je ohromující, a Praha samozřejmě nestojí stranou. Město se připravuje na přijetí až 5 tisíc žen, dětí a seniorů, kteří opustili své domovy a prchají do bezpečí před hrůzami války.
🇺🇦V současné chvíli je v hotelích, ubytovnách a dalších zařízeních, která jsou vhodná pro přijetí uprchlíků, připraveno necelých 2500 lůžek, další kapacity se hledají. Co by mohlo pomoci s jejich uvolněním?
🇺🇦Jednou z možností je apelovat na majitele prázdných bytů, kterých je v hlavním městě okolo 45 tisíc, aby své nemovitosti přechodně poskytli k humanitárním účelům. Klíčové ale bude zároveň zrychlit proces pronajímání městských bytů rodinám žijícím v ubytovnách, které na bydlení v obecním mnohdy čekají už několik let.
🇺🇦Podle údajů z roku 2019 spravuje Praha celkem 1 300 prázdných bytů. Jedná se o bytové jednotky, které jsou nyní v nevyhovujícím technickém stavu, a tedy zcela nevhodné k bydlení.
🇺🇦Zároveň ale město disponuje Fondem dostupného bydlení, na jehož účtu se nachází prostředky ve výši 458 milionů korun. Pokud se tyto finance podaří ve zrychleném režimu využít k nezbytným opravám prázdných obecních bytů, mohli bychom podstatnou část chybějících lůžek pro uprchlíky zajistit na ubytovnách v řádu několika měsíců.
Věřím, že v tomto s radním Adam Zábranský – pražský radní nalezneme shodu.
Co myslíte, podaří se městu do rekonstrukce obecních bytů pořádně opřít, a pomoci tak čekatelům na bydlení i lidem z Ukrajiny, která se během několika dnů ocitla na prahu humanitární katastrofy❓
👉 napište mi své názory do komentářů pod tento příspěvek.