Zastupitelé MČ Praha 11 na svém dnešním jednání schválili finanční dar ve výši 600 tisíc korun na pomoc válkou zasažené Ukrajině. Částku městská část nejpozději do konce měsíce zašle na konto České červeného kříže.

„Sice jen zřídkakdy s kroky pirátského starosty Dohnala souhlasím, většinou jsme spíš názorově na opačných stranách, ale v tomto případě neexistují stranické barvy, ani ideové střety. Jsem rád, že vedení Prahy 11 takto na válečnou krizi zareagovalo. Musíme Ukrajině pomoct a to co nejrychleji,“ uvedl předseda pražské organizace hnutí ANO a zastupitel Prahy 11 Ondřej Prokop.

Zároveň dodal, že Praha 11 by se také měla připravit na pomoc ukrajinským uprchlíkům na území své městské části. Je potřeba připravit místa ve školách pro ukrajinské děti, případně pomoct s nákupem školních pomůcek. Podporu by ale Praha 11 podle něj měla Ukrajincům poskytnout i v sociální oblasti či zdravotnictví. „Tento konflikt zřejmě neskončí ze dne na den a záběry, které vídáme v našich médiích jasně ukazují, že i po konci války bude mít Ukrajina plné ruce práce, než se její obyvatelé budou moct navrátit d svých domovů. Musíme být proto připraveni pomáhat průběžně a dlouhodobě,“ uvedl Prokop.

Praha 11 už v úterý zřídila sběrné místo pod pochozí zónou Háje (provozní doba: každý den od 08:00 do 20:00 hod.), kam mohou lidé přinášet vše, co je aktuálně potřeba a čeho se v humanitární pomoci nedostává.

Také jsme zřídili fond čítající finanční prostředky ve výši 2 miliony Kč na aktuální pomoc v rámci Prahy 11. Ta bude využita na ubytování, zařízení provizorního ubytování, tlumočníky a další nutné náklady spojené s aktuálním přílivem ukrajinských občanů na Prahu 11. 🇨🇿🇺🇦