Milí sousedé,
tento týden je stále hlavním pražským tématem ohromná uprchlická krize z Ukrajiny. Upřímně doufám, že se nám všem podaří pomoci co nejvíce lidem. Problém je tu ale v tom, že mi přijde, že naši politici kvůli tomu už neřeší vůbec nic jiného. Nikoho nezajímají osudy rodičů samoživitelů, nízkopříjmových rodin a dalších občanů v Praze, kteří by pomoci také potřebovali.
Tato témata ale nesmí usnout, proto jsme s mojí kolegyní Martou Gellovou nabídli paní radní Mileně Johnové (Praha Sobě) jménem našeho zastupitelského klubu hnutí ANO konstruktivní spolupráci na řešení pomoci chudobou ohroženým rodičům. V době neuvěřitelného zdražování, ať už toho z pera pražské koalice nebo toho způsobeného aktuální situací v Evropě, musíme mít ochranu pražských rodin jako jednu z největších priorit! Myslíte, že se tím za celý měsíc od posledního zastupitelstva někdo zabýval? Odpověď je smutná, celá magistrátní radnice se jen fotí s ukrajinskými a kyjevskými vlaječkami, s uprchlíky v tělocvičnách, kde s ukrajinskými dětmi naši radní hází míč na koš, ale Pražané je zcela přestali zajímat.
Je skvělé, že tak aktivně pomáhají ženám a dětem prchajícím z války. To je samozřejmě správné, ale není to tak trošku PR a pokrytectví od primátora Hřiba, který pak kromě toho posílá peníze i Putinovi na jeho válku z veřejných peněz Prahy? Třeba ze stavby metra D inkasuje 27 % ruský oligarcha Děripaska, který je pravou rukou Putina a Lavrova. Je to smutný pohled a my s tím rozhodně chceme něco dělat. Již příští čtvrtek bude pražské zastupitelstvo, kde přijdeme s celou řadou návrhů. Samozřejmě i s návrhy, jak lépe zvládnout uprchlickou vlnu, co chtít po vládě a státu, ale hlavně jak nezapomenout a pomoci našim lidem z Prahy. Nejde jen o matky samoživitelky, ale i o seniory či hendikepované spoluobčany, kteří řeší opravdu složitou životní situaci. Jsme hnutí ANO, jsme tu pro všechny, ne jen pro bohaté a pražskou kavárnu jako ti, kteří nám vládnou.
✅ Pondělí
Na poradě vedení naši radní po letech přešlapování konečně vyslyšeli přání nejednoho z občanů a rozhodli se zřídit hlídané parkoviště Ledvinova. Kopíruji zprávu: “Tento měsíc byl dokončen proces převzetí parkoviště Krejnická do správy JMM a. s. Další na řadě je parkoviště Ledvinova. V současné době je občany vnímáno nebezpečně, dochází k poškozování vozidel a slouží jako neformální P+R (autobusová linka 125). Po převzetí parkoviště společností JMM a. s., bude oploceno, hlídáno kamerovým systémem, vjezd bude zavřen bezobslužnou bránou (stejný režim jako parkoviště Gregorova). Odhadovaný počet míst parkoviště je cca 100.
V budoucnu je parkoviště vybráno jako jeden z možných pozemků pro stavbu parkovacího domu. JMM a. s. předběžně projevila zájem o toto parkoviště a věc byla projednána s ředitelem Radkem Adamcem. Jihoměstská majetková se nadále snaží získat i další parkoviště, která dnes provozují různí provozovatelé pochybných kvalit a úrovně služeb. Je to jeden z našich dlouhodobých cílů.”
Dále se radní věnovali Sandře – aktuálnímu stavu stavby. Starosta Jiří Dohnal vede na vlastní triko jednání s primátorem Hřibem o možnosti využití objektu Sandra pro nouzové ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Nikoho o tom příliš neinformuje a mě na tom celém neštve to, že bychom Sandru teď pro uprchlíky nouzově využili, ale spíš to, že kdyby Piráti neházeli vidle do rekonstrukce, dnes mohl dům být hotový a sloužit všem, nejen válečným uprchlíkům. Místo toho budou dva piráti Hřib s Dohnalem vymýšlet, jak obejít zákony, normy a ubytovat lidi v rozestavěném, nezkolaudovaném objektu. Je mi z toho upřímně smutno.
Kromě toho se se Sandrou nic neděje. Nesoutěží se pokračování rekonstrukce, kterou Piráti loni zastavili, neexistuje dohoda se zhotovitelem na tom, co je a není hotové. Prostě celý ten obří barák dnes stojí v právním vzduchoprázdnu a jen konzumuje veřejné peníze na ostrahu, vytápění a další náklady! Takhle to Piráti nejen na Praze 11 vedou.
Odpoledne byla mimořádná rada, na které Piráti reorganizovali odbor správy majetku. Při něm bylo zrušené místo vedoucího investic. Je to logické, když Piráti nic nedělají a nehodlají cokoli dělat. Sandra stojí, školy se neopravují, lávky se nestaví, nic se nechystá, tak proč mít investiční oddělení. Alespoň, že v tomto mají sebereflexi a neutrácí aspon zbytečně za úředníky, kteří nemají co dělat. Už aby bylo po volbách a Praha 11 mohla zase začít žít a rozvíjet se! Vždyť to je hrůza, jak se poslední 2 roky nic neděje.
Jako každý týden jsem byl i na radě hl.m.Prahy, tam konečně schválili soutěž na zhotovitele P+R Opatov. Toho parkovacího domu, který jsme kompletně připravili ještě my s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Skoro 4 roky to leželo někde v šuplíku a půl roku před volbami se Piráti s Čižinským probudili, že by konečně něco mohli začít taky dělat.
Pražští radní totiž podpořili zahájení zadávacího řízení na výstavbu parkoviště P + R Opatov s kapacitou téměř 500 míst. Odhadovaná výše zakázky je 750 milionů Kč bez DPH, záměr tak musí být schválen Zastupitelstvem hl. m. Prahy. První bagry se mají do země zakousnout ve 3. kvartálu roku 2022 a hotovo by mělo být do poloviny roku 2024.
Navržena jsou čtyři podlaží, jedno podzemní a tři nadzemní. Stavba bude částečně zapuštěna do přilehlého valu. Velice mě potěšila plánovaná zelená střecha, na které vznikne parčík a odpočinkové místo. Spojí se tedy zdánlivě neslučitelné – doprava, zeleň a odpočinek. A protože se v okolí plánované stavby pohybují rodiny s dětmi a senioři z nedalekého Domova pro seniory, jsem rád, že přístup do vyšších pater bude bezbariérový.
To je z pondělka asi to nejpodstatnější.
✅ Úterý
V úterý ráno jsem se byl podívat opět do kongresového centra, jak to tam vypadá s aktuální situací s válečnými uprchlíky. Natočil jsem vám o tom video. Komentář k němu kopíruji sem..
⬇⬇⬇
Milí Pražané,
jistě se shodneme na tom, že matkám a dětem z válkou zničeného území je zapotřebí pomoct, nicméně zůstává otázkou, zda to naše vláda s vedením hl. m. Prahy dělá dobře?
V dnešním videopříspěvku jsem se rozhodl navštívit Kongresové centrum, kam se dne 1. března 2022 dočasné přestěhovalo Pražské asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům. To odbavilo již více než 30 tisíc Ukrajinců a na přepážkách pracuje s plným nasazením 70 úředníků. Nutno říci, že zde skutečně není co vytknout, ba naopak! Na místě je ocenění za jejich obětavou a pečlivou práci, a toto rovněž platí o všech policistech, hasičích, záchranářích a v neposlední řadě i všech dobrovolnících, kteří zde pomáhají z dobré vůle!
Je však zapotřebí rozlišovat, zda se jedná skutečně o matky a děti, kteří přišli o střechu nad hlavou, a nejedná se tak pouze o vynalézavé ekonomické migranty. Jak stát, tak i Zdeněk Hřib – primátor Prahy s Jan Čižinský absolutně selhali v práci následné. V Praze máme stovky neobsazených hotelů a hostelů, které mohou svou kapacitu nabídnout, nicméně místo toho se primátor hl. m. Prahy požaduje postele v tělocvičnách našich základních škol nebo ještě hůř rozdává již tak nedostatkové obecní byty!
O případné pomoci městským částem v oblasti školství nemůže být řeč, neboť se rovná nule, a to přesto, že velkou část uprchlíků tvoří právě děti! A jsou to právě městské části, které jsou nucené řešit jejich začlenění, tvorbu dětských skupin a další nezbytné úkony, které musí rovněž činit “na vlastní pěst”. Bohužel jsme svědky absolutního chaosu a selhání našeho státu, a to jak na úrovni vlády, tak i pražského magistrátu. Jedinými, kdo se tento chaos snaží řešit, jsou starostové městských částí.
Jistě se ptáte, co tedy dělá Zdeněk Hřib – primátor Prahy? Ten se zvesela fotí na sociální sítě s uprchlíky. Právě z těchto výše popsaných důvodů jsme se s kolegy z hnutí ANO rozhodli svolat mimořádnou tiskovou konferenci, kde společně představíme náš plán jak situaci s válečnými uprchlíky v Praze zvládnout!
⬆⬆⬆
Video vám dávám do komentářů.
Večer jsem byl v debatě s primátorem Zdeňkem Hřibem, kde jsme rozebírali opravdu hraniční situaci s uprchlíky v Praze a na městských částech. Video vám opět dávám jako odkaz do komenřářů.
V úterý taky vyšel článek v Pražském Patriotu o pochozí zóně, kde naši radní slibují opravu již toto jaro. Já tomu moc nevěřím, co vy? Oceňuji, že se v tomto volebním období konečně podařilo ukončit 12 let trvající soudní spory o vlastnictví této obrovské a složité budovy a tím otevřít možnost její opravy. Kdybychom to nezvládli, hrozilo by, že by ji statik brzy uzavřel, což by denně omezilo tisíce obyvatel Jižního Města. Kolegy z rady Prahy 11 v přípravě oprav maximálně podpořím, i když si bohužel myslím, že zahájit rekonstrukci v tomto roce je nereálné. Vždyť dodnes nemáme ani schválený rozpočet. Celý článek dávám zase do komentářů.
✅ Středa
Jako pravidelně jsem ve středu publikoval komentář k bytové situaci. Kopíruji níže..
⬇⬇⬇
Milí Pražané,
minulý ze svých pravidelných komentářů k bytové politice jsem věnoval panelové výstavbě. Ta svého času urychlila a zjednodušila rezidenční výstavbu, a významně tak pomohla k uspokojení zvýšené poptávky po bydlení v posledních dekádách 20. století. Dnes bych se rád zastavil u fenoménu stavební výroby, který by mohl sehrát klíčovou roli v řešení současné bytové krize, zejména s ohledem na příliv statisíců lidí v nouzi –⁠ modulární výstavbě.
Když se řekne modulární stavba, vybaví se většině z nás především zahradní kůlny nebo unimo buňky sloužící jako zázemí stavebním dělníkům. Projekty realizované v Německu, Francii, Kanadě a dalších zemích, kde si modulární byty a domy už získaly řadu příznivců, jsou ale jednoduchým boudám z vlnitého plechu na hony vzdálené. Uplatňuje se v nich řada materiálů včetně dřeva, a důraz je kladený také na moderní a funkční design.
Estetická stránka je ale samozřejmě jen příjemnou podružností. Největší výhoda modulárních staveb spočívá především v jejich široké využitelnosti –⁠ z modulů mohou vznikat rodinné i bytové domy, ale také školní zařízení, letištní haly nebo dokonce nemocnice.
Velkou předností je také rychlá výroba a montáž, umožňující zajistit potřebné bydlení v řádu týdnů. Stavby jsou navíc nízkonákladové a v případě potřeby je lze snadno modifikovat nebo rozložit a přemístit.
Jak je vidět, modulární výstavba má opravdu mnoho pozitiv. To ale samozřejmě neznamená, že bychom kvůli nim měli stavění klasického rezidenčního bydlení zcela zavrhnout, a troufám si říci, že “staré dobré” zděné domy budou v kurzu vždy.
Avšak v situaci, kdy potřebujeme rychle zajistit důstojné bydlení pro desetitisíce rodin, je možná nejlepší čas zařadit modulární byty mezi plnohodnotné alternativy bydlení. A kdo ví, třeba jim přijdeme na chuť podobně jako třeba lidé v Paříži nebo Berlíně.
Jak se tento typ výstavby zamlouvá vám?
A jakou má podle vás budoucnost?
Opět se těším na vaše komentáře pod tímto příspěvkem .
⬆⬆⬆
Během dne jsem svolal mimořádnou tiskovou konferenci k uprchlické situaci v Praze, protože to, jak to nekoordinuje stát či magistrát s městskými částmi, je už do nebe volající.
Koordinace přílivu uprchlíků ze strany státu zcela selhává. Zmatečné a nekoordinované je i finanční, materiální či metodické zabezpečení od vlády směrem ke krajům. Nejhorší situace je v hlavním městě, kde největší tíha dopadá na vedení jednotlivých městských částí.
Je zcela nezbytné, aby stát vytvořil centrální evidenci uprchlíků, zavedl systém, podle kterého se uprchlíci budou přerozdělovat rovnoměrně a spravedlivě mezi všech 14 krajů. A zároveň musí vláda vytvořit pro soukromý sektor takové podmínky, aby získal motivaci pokrýt část ubytovací kapacity. Ideálním řešením by byl příspěvek minimálně 300Kč na osobu a den (asociace hoteliérů požaduje 500 Kč).
Musíme se snažit o efektivní komunikaci a spolupráci mezi magistrátem a městskými částmi. Ta zatím absolutně selhává. Primátor Hřib pouze nahání na této tragické situaci své politické body, místo aby předával metodické pokyny starostům městských částí.
Výstavba uprchlických táborů na území hlavního města je až krajním řešením. Je nutné zahájit jednání se zástupci asociací sdružující ubytovatele včetně digitálních platforem.
Vedení hlavního města nesmí zapomínat ani na některé z Pražanů, kteří se kvůli zdražování mohou ocitnout na hranici chudoby. Do ohrožené skupiny patří hlavně senioři, rodiče samoživitelé nebo lidé se zdravotním postižením.
Zásadním problémem jsou finance. Primátor Hřib většinu agend spojených s ubytováním a začleněním do systému (vzdělání, hledání práce) hodil na starosty městských částí. Mnohé městské části však mají po 2 letech koronavirové pandemie zcela vyčerpané rezervy a nemají z čeho tyto náklady krýt.
Proto hnutí ANO bude na nejbližším zastupitelstvu navrhovat okamžité uvolnění prostředků pro městské části na zvládnutí vlny válečných uprchlíků. Budeme navrhovat, stejně jako to bylo v době koronaviru, částku 300 Kč na obyvatele městské části. Tím bude zajištěno spravedlivé odstupňování dotace podle velikosti jednotlivých městských částí.
Chceme vytvořit transparentní platformu, kde budou k dispozici informace o počtu a rozdělování uprchlíků, uvolnit dotace pro jednotlivé městské části v závislosti na jejich velikosti, které mohou být použity přímo na náklady v oblasti předškolního a základního vzdělávání.
V tuto chvíli máme rozpracovaný plán pro zvládnutí uprchlické vlny v Praze, který předložíme na zastupitelstvo 24. března a věříme, že si získá podporu napříč politickým spektrem, především kvůli zoufalé situaci na mnoha městských částech.
✅ Čtvrtek
Ve čtvrtek bylo zastupitelstvo Prahy 11. Já jsem z něj byl po dlouhé době řádně omluven, protože jsem byl s dětmi na horách. Mrzí mě to, ale prostě při tom, jak to dnes Piráti na Praze 11 vedou a zastupitelstvo je každých 14 dnů, tak to nejde vždy skloubit s rodinným životem. Nicméně konečně se alespoň po 3 měsících odkladů a obstrukcí schválil rozpočet. Je třeba říci, že to je hlavně díky našemu předsedovi Prahy 11 Martinovi Horákovi, který na tom poslední měsíce makal a dopracoval rozpočet do stavu, kdy se pro něj dala najít podpora. Nakonec ho podpořilo 28 zastupitelů napříč politickými kluby bývalé koalice i opozice.
Demagogové z Hnutí pro Prahu 11 se to zase v mediálním prostoru snažili otočit tak, že snad byl potřeba hlas kontroverzního Roberta Vašíčka. No nebyl, rozpočet i přes mou absenci prošel 28 hlasy z potřebných 23. Tedy hlas pana Vašíčka vůbec nebyl pro rozpočet potřeba.
Průběh zastupitelstva jsem sledoval průběžně celý den a musím říct, že to kolegové zvládli velmi dobře i beze mě.
✅ Pátek
V pátek už jsem si vzal volno a věnoval se dětem na horách. Snad mi to prominete. 🙂 Příští týden zase naplno v práci.
Připravil jsem alespoň pravdivý článek o pokrytectví Pirátů, Hřiba a Čižinského, kteří se rádi fotí s uprchlíky a vlajkami, ale přitom podporují ruské oligarchy z veřejných peněz. Tady vám to dávám znovu..
⬇⬇⬇
Primátor Hřib se rád nechává fotit s ukrajinskými vlaječkami. Přitom ale skrze Prahu financuje ruského oligarchu napojeného na Putina. Věděli jste o tom? Bohatý ruský podnikatel Oleg Děripaska totiž vlastní 27 % stavební společnosti Strabag, která se podílí na stavbě nového metra D. Jinými slovy Děripaska, o kterém je všeobecně známo, že je navázaný na Kreml, bude inkasovat 27 % ze zisku na této zbytečně předražené stavbě, která bude Pražany stát přes 50 miliard Kč. A to jen v první fázi, celkem hodně přes 100 mld Kč!
Opravdu chceme z veřejných peněz financovat ruské oligarchy a další posluhovače putinovského režimu? Proč s tím Praha nic nedělá? No jo, málem bych zapomněl. Ono je snazší fotit se s vlaječkami a hlásat nějaká hesla, než důsledně zasáhnout do stavby, kterou si Hřib protlačil za každou cenu a to navzdory všem námitkám opozice.
Tady se dostáváme k tomu, proč jsem tu stavbu označil za “zbytečně předraženou”. Ne, že bych metro D nechtěl. Chci. Spíš jde o to, jak ji Praha vyřešila a kolik za ni platí. Musím připomenout, pokud už si to nepamatujete nebo jste nečetli mé články, že Hřib a jeho koalice si předraženou stavbu metra D za více než 50 miliard Kč protlačili pochybným výběrovým řízením, kterým se pro vážné podezření zabývá i antimonopolní úřad a dokonce i Evropská komise! Na naše námitky a opakované dotazy ohledně přehnané ceny Piráti nechtěli reagovat a zametali to pod koberec. Vezměte si, že Paříž nedávno postavila dvě nové stanice metra za polovinu peněz, co chystá Praha. Jak je možné, že Paříž dokáže postavit stanici metra za cca 4,6 mld. Kč, zatímco Praha kolem 10 mld. Kč? A to není zdaleka všechno. Výběrové řízení, které Praha za Hřibovy vláda uspořádala, má kolem sebe více otázek než státní maturita. Čtěte v mém článku.. https://facebook.com/IngOndrejProkop/posts/1277336432746729
Dneska, když se konečně do médií dostala informace, že Praha financuje ruské oligarchy, Hřib prakticky celou zodpovědnost přehodil na vládu. Prý má ona zasáhnout. On za nic nemůže. Proč dokázal primátor v minulosti tolik bojovat za to, aby Strabag (spolu s ostatními) tuto zakázku vyhrál, a najednou od toho dává ruce pryč ve stylu “já nic, já muzikant”?
Budu rád za vaše názory pod příspěvkem..
⬆⬆⬆
A tím jsme na konci reportu. Děkuji a mějte se fajn!