Milí Pražané,
realitní trh prochází bouřlivým obdobím. Zvyšování úrokových sazeb, zdražování stavebních materiálů, odliv pracovní síly ve stavebnictví a příliv běženců v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině a další změny se citelně propisují do cen nemovitostí, které jsou pro ty s potřebou bydlet stále nepříznivější. Pojďme si aktuální situaci v hlavním městě společně shrnout a přeložit do řeči čísel.
👉Pořízení vlastního bytu je v Praze stále nedostupnější. Podle poslední studie společnosti Central Group by obyvatelé metropole na koupi bytu o rozloze 70 metrů čtverečních museli šetřit téměř 16 let – tedy za předpokladu, že by pobírali pražský průměrný plat a neměli žádné výdaje. Pro srovnání, obyvatelům Varšavy nebo Vídně by za stejných podmínek stačilo šetřit přibližně 8 let.
Ten, kdo by si rád pořídil byt v novostavbě, si nyní připlatí přibližně o 20 % více než před rokem. Metr čtvereční v nových bytových jednotkách nyní přijde až na 138 tisíc korun.
👉Úrokové sazby stouply za posledních 7 měsíců celkem čtyřikrát a zdá se, že série zvyšování ještě není u konce. Zdražování hypoték se spolu s inflací odráží v růstu cen bytů i nájemného. Vlastníci bytů na úvěr si totiž vyšší měsíční splátky kompenzují zvyšováním cen nájmů, a to až o tisíce.
Inflace je spolu s narušením dodavatelsko-odběratelských řetězců a nedostatkem některých materiálů také příčinou růstu cen stavebnin. Ty za poslední rok stouply o desítky procent a předpokládá se, že v příštích měsících nebo letech dále porostou.
👉S rychlejší realizací stavebních projektů prozatím nemůžeme počítat: Nový stavební zákon se navzdory protestům mnoha odborníků bude přepracovávat a do účinnosti vstoupí až v roce 2024. Zdlouhavé stavební řízení, v jehož délce Česká republika patří k vůbec nejhorším zemím, tak bude nadále výrazně přispívat k bytové nouzi i v dalších letech.
Čeká nás v oblasti bydlení v dohledné době vůbec něco pozitivního? To bude záležet na tom, nakolik současná vláda pojme krizi bydlejí jako příležitost. Nám ostatním nezbývá, než volat po rychlé nápravě a poukazovat na možná východiska z této tristní situace.
Jak vidíte budoucnost bytového trhu vy❓
Opět se těším na vaše odpovědi a příspěvky do diskuze v komentářích pod příspěvkem👇👇👇.
Pro zajímavost přikládám odkaz na aktuální cenovou mapu, kde si můžete prohlédnout, kolik zaplatí zájemci o bydlení za metr čtvereční v nemovitosti ve vaší lokalitě.