Dnes jsem na jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy navrhoval projednat sporné a předražené stěhování TSK do nových prostor. Otazníků je hned několik a domnívám se, že se zvláště náměstek primátora Adam Scheinherr, který za stěhováním stojí, má z čeho zpovídat. Návrh nakonec po několika hodinové diskuzi o programu hlasováním neprošel. Proč nechce Hřibova koalice o stěhování TSK mluvit?

Stěhování provází mnoho kontroverze a otazníků.

V první řadě není jasné, proč se TSK přestěhovalo do soukromých prostor, když i dříve využívalo prostor hlavního města. To bylo oboustranně výhodné, na jedné straně TSK od města dostalo peníze na provoz a na straně druhé do rozpočtu města platilo nájem.

Proč byla nová smlouva uzavřena na 7 let? Obvykle se nájemní smlouvy podepisují na 5 let.

Na základě čeho byly vybrány prostory v Centru Stromovka, když pouhým hledáním na internetu lze najít obdobně velké prostory v centru? Ty by navíc i nyní byly v drtivé většině levnější. Mnohem.

Proč se TSK v době pandemie a dramatického klesání nájemného v Praze zavázalo k tak astronomickému nájmu?

Shrňme si, kolik to celé stojí. Nájemné za 7 let vyjde na 146 milionů korun. Zálohy na služby při současných cenách vyjde v součtu na 47 milionů korun. Stěhování, zasíťování, nábytek a vybavení vyšlo celkem na 16 milionů korun. Praha tak za tu dobu soukromému subjektu zaplatí téměř 200 milionů korun. Mohly zůstat v rozpočtu města? Ano, mohly.

Řásnovka, bývalé sídlo TSK, možná nebyla tak oku lahodící a super moderní, ale svůj účel splňovala. Navíc mi přijde jako nesmysl stěhovat v této době úředníky do openspacu, když všechny ostatní organizace od otevřených kancelářských prostor spíše ustupují, protože se neukazují jako praktické pro práci.

Z celé této události mi vychází jediné, stěhování bylo dopředu velmi dobře připravené a je možná výhodné pro Čižínského Prahu 7 a pro současné vedení magistrátu, ale pro rozpočet hlavního města určitě ne.

Po bouřlivé diskusi bylo vidět znejistění samotné koalice primátora Hřiba, který pod tlakem faktů, se kterými jsme za opozici přišli, byl nakonec pro projednání bodu, stejně tak část kolegů z TOP 09 a paní radní Hana Kordová Marvanová, která je známá jako bojovnice proti korupci a nepravostem. I přesto k zařazení bodu chybělo dnes několik hlasů. Věřím, že příště se kauzou již zabývat budeme a že právě Piráti či paní Marvanová nenechají veškeré závažné otázky kolem kauzy nezodpovězené.

Otázek k předraženému a velmi podezřelému stěhování TSK je celá řada a vydají na celý seriál článků. Budeme za opozici v investigativní činnosti samozřejmě nadále pokračovat a s kolegy se budeme snažit tuto kauzu otevřít a projednat za měsíc na dalším jednání.