Milí sousedé,
jaký jste měli víkend a jak jste dnes oslavili 1. máj? My jsme se ženou zůstali v Praze. V sobotu jsme spolu běželi charitativní běh Proběhni.se, který se běžel v Kunratickém lese. Výtěžek z něj jde na Nadační fond České srdce. Byl to můj první závod asi po čtyřech letech a podle toho to vypadalo.😅😁 Jak vidíte na fotkách, také jsme pak byli na pálení čarodějnic v parku u Chodovské tvrze. Byla to moc příjemná akce se spoustou fajn lidí.
Pošlete mi i vy vaše fotky z tohoto víkendu, ať jsou ty komentáře konečně jednou taky fakt pozitivní!😉
Každopádně se předem omlouvám, protože dnes je můj pravidelný týdenní report zas delší. Konalo se totiž pražské zastupitelstvo, a to tedy stálo za to!
Tak pojďme na to klasicky den po dni..
✅ Pondělí
Naši radní schválili připomínky k řízení proti výstavbě bytového parku na Roztylech naproti curlingové hale. Jsem za to rád, protože jsem upozorňoval na to, že investor projekt neupravil dle připomínek občanů a městské části. Rada vyhověla a připomínky poslala.
Taky schválili objednávky na opravy pozemních komunikací. Jsem zvědav, zda se to projeví na kvalitě našich silnic. Hlavně uvnitř sídlišť. Taky se dohodli na objednávce na údržbu zeleně a úklidu veřejných ploch a dětských i sportovních hřišť v květnu až září 2022. Zajímavé je, že to je objednané jen do voleb. Pak už asi není třeba sekat a udržovat veřejný prostor?
Na Radě hl.m. Prahy schválili vytvoření pracovní skupiny, která si má povídat o metru O. Můj názor znáte – pátá linka metra na mě působí jako jeden velký volební tahák.
V polovině února přišel náměstek pražského primátora Adam Scheinherr se záměrem zřídit pracovní skupinu k nápadu výstavby nové linky metra O. Pomineme-li, že v té době ještě ani nekopli na lince metra D, je to nápad ambiciózní a hodný další pozornosti.
Po více jak dvou měsících se včera radním konečně dostal na stůl materiál týkající se zřízení pracovní skupiny k přípravě zadání studie proveditelnosti páté linky metra. V pracovní skupině zasedne kromě primátora Hřiba, jeho náměstků Petra Hlaváčka, Adama Scheinherra a Pavla Vyhnánka dalších 17 zástupců magistrátu, IPRu, Ropidu, Dopravních podniků, TSK a dalších. Překvapivě je pamatováno i na jednoho zástupce opozice Zastupitelstva hlavního města Prahy.
Co to v praxi znamená pro Pražany? Vůbec nic. Skupina lidí se párkrát sejde, aby si popovídala, jak by to bylo hezké mít ve městě další linku metra, a záměr utichne stejně rychle, jako začal.
Ale že je to hezký volební slib, viďte? Další linka metra… dobře to zní. Až na to, že tu předchozí téměř kompletně připravilo hnutí ANO pod vedením Adriany Krnáčové, tak o čí práci by se chtěli opřít tentokrát? To jsem sám zvědavý …
V pondělí jsem vám ještě natočil video ohledně plánované výstavby bytového domu Ovčárna v Horních Roztylech, kam jsem chodil do školky, poté i do školy a kde je to pro mě srdeční záležitost. Dům se má nacházet v ul. Gregorova na místě stávajících garáží. Právě místo nich má vzniknout desetipodlažní bytový dům, tzv. Ovčárna. Tento bod byl rovněž projednáván minulý týden na jednání Zastupitelstva MČ Praha 11, byť stávající Rada MČ v čele s pirátským starostou Jiřím Dohnalem odmítala tento bod projednat, a to i přesto, že byly předloženy 2 petice!
Nakonec se díky nátlaku občanů, kteří přišli na jednání Zastupitelstva MČ, podařilo tento bod zařadit na program jednání. Po více než dvouhodinovém projednávání, během něhož vystoupila řada občanů včetně mě, došlo k přerušení bodu a nebylo tak přijato žádné usnesení. Osobně budu i s kolegy na nejbližším jednání ZMČ navrhovat, že jsme zásadně proti tomuto záměru projektu, a také, že požadujeme více parkovacích míst a více zeleně!
Hnutí ANO 2011 v rámci poradních orgánů MČ Prahy 11 již vzneslo několik konkrétních připomínek (např. aby došlo ke snížení budovy či navýšení počtu parkovacích míst), avšak tyto připomínky investor vůbec nevzal v potaz! I přesto Rada MČ v čele s pirátským starostou Dohnalem schválila záměr projektu, a to dokonce i přes odpor místních občanů a 2 petic, které proti tomuto projektu vznikly. Také vám to přijde absurdní?
Participační smlouva je přitom pro naši městskou část Praha 11 krajně nevýhodná! A proč? Důvodem je skutečnost, že byť smlouva zavazuje developera k několika zdánlivě prospěšným krokům, jako je vybudování 8 nových povrchových veřejných parkovacích míst, z toho 2 s dobíjecí stanicí pro elektromobily (to je teď totiž moderní a dobře to vypadá), avšak už se nikde nezmiňuje, že o svá parkovací místa přijde asi 30 místních řidičů, kteří zde dosud parkovali! Projekt tedy sice přinese nová parkovací místa, avšak pouze pro nově vzniklý bytový dům za cenu, že 30 stávajících parkovacích míst bude nahrazeno nově bytovým domem! O tom jste již možná minulý týden četli v mém článku DIVNOSMLOUVY PRAHY 11 aneb jak Piráti na Praze jdou na ruku developerům (odkaz přikládám do komentářů, kdyby vás tento článek náhodou minul).
Jak jistě víte, tak se rozhodně nestavím do pozice proti výstavbě jakýchkoliv bytů, neboť osobně podporuji výstavbu bytů (zejména pak nájemního bydlení), avšak i samotná výstavba musí splňovat určité podmínky a nesmí se jednat o výstavbu za každou cenu! Je zapotřebí respektovat názory a připomínky dotčených tamějších obyvatel a ne prosazovat výstavbu tzv. na sílu! Mrkněte na můj videopříspěvek k tématu a budu moc rád, pokud mi zde do komentářů či do zpráv napíšete svůj názor!
✅ Úterý
V úterý jsem točil několik reportáží a rozhovorů o předraženém stěhování TSK nebo problémech s Pražskou plynárenskou, ale o tom až dále. Většinu dne jsem strávil přípravou na čtvrteční zastupitelstvo a schůzkami s našimi kandidáty na Prahu 11.
Budeme mít skvělý tým do těchto voleb. Troufám si říci, že ten nejlepší. Moje volba, kde jsem vybral za lídra Martina Horáka, se ukazuje jako skvělý tah. Je schopen najít a zaujmout zajímavé osobnosti, které s námi budou nově kandidovat, a těším se, až vám je představím.
✅ Středa
Středa klasicky začala bytovým okénkem..
⬇⬇⬇
V záplavě zpráv o zdražování nemovitostía nájmů, zpomalování povolovacích procesů stavebních úřadů, nedostatku stavebního materiálu a dalších jevech, v jejichž důsledku se cenově dostupné bydlení stává pro stále víc lidí nedostižným snem, se tu a tam přece jen objeví pozitivní novinka.
Tou nejčerstvější je, že rada hlavního města Prahy před několika dny schválila další fázi přípravy 600 městských nájemních bytů. Zhruba 550 z nich má vyrůst v Dolních Počernicích, kde na městském pozemku o rozloze 18,5 hektaru vznikne celá nová čtvrť čítající okolo 800 bytových jednotek.
Jedná se o další z řady počinů Pražské developerské společnosti. Nedávno vzniklá organizace se v současné době soustředí především na přípravu rezidenčních projektů na pozemcích patřících městu, přičemž v plánu je prozatím výstavba přibližně osmi tisíc bytů, které by měly být hotové do deseti let.
Vzhledem k potřebám dynamicky rostoucího města to samozřejmě není mnoho a je zřejmé, naléhavý nedostatek městských bytů plánovaná výstavba nevyřeší. Věřím nicméně, že při správné podpoře ze strany dalších městských subjektů může pražský developer tento počet ještě navýšit, ne-li zmnohonásobit.
Ve hře jsou navíc další způsoby rozšíření městského bytového fondu. Stále se například nabízí nákup vhodných nemovitostí v dražbách nebo odkup stagnujících developerských projektů. Pro lepší uspokojení poptávky po bydlení je zároveň třeba podpořit také jiné formy výstavby – projekty družstevního a spolkového bydlení, cohousing a další.
Řadu návrhů na zlepšení dostupnosti bydlení jsem ve svých pravidelných komentářích k bytové politice už předložil. V blízké době se je chystám shrnout a představím je vám i odborné veřejnosti v ucelenější podobě.
Nyní ale přenechám prostor vám. A abychom si udrželi pozitivní notu, zeptám se, která zpráva z oblasti bydlení a rozvoje Prahy udělala v poslední době radost vám?
Těším se na naši diskusi v komentářích pod příspěvkem.
⬆⬆⬆
Dopoledne jsem dále strávil jako host na setkání lídrů českého developmentu. Diskutovali jsme téma dostupné bydlení. Já mluvil o tom, jaký to je problém a jak jej můžeme jen obtížně v Praze řešit.
Velmi dlouhé úvodní slovo měl náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN), říkal velmi dlouze ,co vše pro dostupnost bydlení v Praze za 4 roky udělal. Hmm…já nějak dostupné bydlení tedy nikde nevidím? Vy ano?
Paní radní Hana Kordová Marvanová pak moc pěkně TEORETICKY mluvila o dostupném družstevním bydlení. Mluví o něm takto už 4 roky. Zatím existuje jeden teoretický projekt na papíře na Praze 5 na Radlické. Myslíte, že koncept družstevního bydlení zastřešeného Prahou vyřeší dostupné bydlení v Praze?
No, kdo čte moje bytová okénka, možnosti řešení zná a ví moc dobře, že současná vláda Prahy neudělala pro dostupnost bydlení opravu nic. Zcela promarnili 4 roky a bude nutné to rychle dohonit!
Středu odpoledne jsem strávil s Marcelou Plesníkovou na akci Bezpečná Praha 13! Je to velká akce, kterou na třináctce dělají snad už 20 let, k vidění byla veškerá myslitelná technika bezpečnostních složek. Samozřejmě od hasičských vozů a sanitek až po obojživelná vozidla pro povodně nebo nový vrtulník. A pro nás chlapy nechyběly ani závody krásných policistek na koních. Pokud jste letos nebyli, rozhodně si to naplánujte na další rok!
✅ Čtvrtek
Zde se omlouvám, že budu delší, ale bylo zase po měsíci Zastupitelstvo hl. m. Prahy a prostě se toho událo hodně. Tak pojďme popořadě.
Začali jsme hned v 8 ráno velkou tiskovkou za opozici k situaci v Pražské plynárenské. Tu za nás vedl Patrik Nacher a Radomír Nepil a za ODS Tomáš Portlík, kteří situaci komentovali následovně:
⬇⬇⬇
Pražská plynárenská a.s. byla donedávna nejlépe prosperující pražskou firmou. V roce 2021 byl hospodářský výsledek za první dva měsíce roku 600 mil. Kč, letos hospodářský výsledek za stejnou dobu činí minus 300 mil. Kč. Špatné, resp. liknavé nákupy v první polovině roku 2021 a špatná obchodní, politicky motivovaná rozhodnutí přivedla PPAS do situace, kdy z provozu prodělává k dubnu 2022 cca 1 mld. Kč.
Kolega Patrik Nacher k tomu říkal “Neumím si vysvětlit, jak se mohlo podařit současnému managementu dovést společnost, která byla ještě před rokem pro Prahu zlaté vejce, do současného stavu. A už vůbec nerozumím tomu, jak to mohla dopustit Rada města a dozorčí rada společnosti. Vedení města v čele s primátorem nese generelní odpovědnost za tuto situaci.“
Problémy už indikoval výsledek hospodaření za rok 2021, kdy se zisk PPAS oproti roku 2020 snížil o cca 50%, zatímco jiné energetické firmy měly výborné výsledky srovnatelné s rokem 2020. PPAS se proto obrátila na hl. m. Prahu, jako jediného akcionáře s žádostí o finanční injekci v podobě 2 mld. Kč. Rada města schválila tuto finanční pomoc, stejně jako poskytla společnosti patronální prohlášení pro konsorcium bank, které mají plynárně zapůjčit další 4 mld. Kč. Celá situace se nelíbí opoziční ODS a ANO, které považují současný stav za výsledek manažerské neschopnosti členů orgánů společnosti, a to především dozorčí rady. Podle opozičních stran současné vedení města, v čele s primátorem Hřibem, taktéž nese vinu za finanční potíže společnosti, stejně jako za poškození jejího dobrého jména. Jako obzvlášť nešťastné považují zejména účelové maskování chyb roku 2021 současnou ukrajinskou krizí.
Vidíme zde spoustu pochybení, která nás dovedla do situace, kdy plynárna potřebuje zásadní finanční pomoc. De facto promarnili první pololetí 2021 v nákupu plynu, kdy ceny byly 4-5x nižší než nyní a ostatní firmy na trhu uzavíraly dlouhodobé kontrakty a snižovaly otevřené pozice. Samostatnou kapitolou je nezvládnutí DPI klientů v plynu a elektřině, kdy management nevyužil zákonných možností a instituce ERÚ. To jsou jen ty nejvíc do očí bijící chyby. Bohužel, to je výsledek toho, když nekompetentní rada obsazuje do městské společnosti kamarády a ne odborníky. Vždy jsem si přál, aby bylo město většinovým akcionářem PRE, nicméně v současné konstelaci, kdy vládne tato rada, jsem vlastně vděčný, že tomu tak není, protože bychom v tuto mohli řešili dvě firmy ve vážných potížích, namísto jedné.
Na začátku roku 2021 došlo překotně k zásadním personálním změnám ve vedení PPAS, kdy byl na popud primátora Hřiba odvolán dlouholetý předseda představenstva Pavel Janeček. Primátorem vznesená obvinění se však neprokázala. Následně došlo k vynucené rezignaci místopředsedy představenstva Milana Jadlovského, který byl v představenstvu zodpovědný za nákup. Důvodem pro toto personální zemětřesení a destabilizaci fungující firmy byla údajná netransparentnost, reálným důvodem však byly údajně výhrady odvolaných členů představenstva ke špatnému fungování dozorčí rady. I přes snahu opozičních zastupitelů včele s Tomášem Portlíkem nedošlo tehdy k vypsání transparentního výběrového řízení na pozici předsedy představenstva a toto místo bylo rovnou obsazeno Martinem Pacovským, který je historicky spojen s neúspěšnými akvizicemi ČEZ na Balkáně a na tuto pozici nemá odpovídající profesní zkušenosti. Milana Jadlovského, jako šéfa nákupu plynu, nahradil ex pracovník v pivovarnictví Petr Kovařík, který má s energetikou taktéž nulové zkušenosti. Kontinuita firmy tím byla v takto citlivém období výrazně narušena.
Už tehdy jsme za opozici upozorňovali nejen na to, že takovéto zásadní personální zásahy můžou negativně ovlivnit fungování plynárny. Koalice včele s primátorem Hřibem zlikvidovala management, který Praze generoval rekordní dividendy. Bez transparentního výběrového řízení, kterým se pořád ohánějí, zcela netransparentně vybrali člověka, který nebyl kompetentní vést takovouto firmu, a navíc je historicky spojen s pochybnými akvizicemi ČEZ na Balkáně. V takovém případě dozorčí rada měla udržet kontinuitu a dohlédnout na představenstvo, aby zrealizovalo zásadní strategická rozhodnutí.
Výsledkem nekompetentnosti nového vedení, a absence schopnosti přijmout včas nezbytná strategická rozhodnutí, je rekordní propad hospodářského výsledku. Smutným faktem je to, že to, co PPAS za rok odvedla městu jako dividendu, nyní za měsíc prodělá. Další velmi smutnou skutečností je, že z leadera trhu, který měl oproti jiným obchodníkům s energiemi výborné výsledky se PPAS stala jednou z nejhůře spravovaných firem na trhu.
Primátor Hřib a jeho rada nepodpořili vedení plynárny včas ve zvýšení ceny. Dle našeho názoru totiž nechtěli před volbami pobouřit své voliče. V soukromém sektoru by už za takový postup dávno padaly hlavy. Podle mých informací se nikdo nechystá vyvodit personální zodpovědnost, což je pro nás neakceptovatelné.
Samostatnou kapitolou je krach Bohemia Energy, kdy PPAS získala jako dodavatel poslední instance dalších cca 30 tisíc odběratelů, avšak nevyužila možnosti zastropovat ceny rozhodnutím ERÚ, o což mohla požádat a místo toho nabrala klienty s negativní marží. De facto se tak chovala jako Bohemia Energy, jejímž vlastníkům však dala dáreček, protože si na ní díky neaktivitě vůči ERÚ nyní Praha nemůže nic vymoci.
Nerozumíme tomu, proč Rada hl. m. Prahy, jako vrcholný orgán města v této situaci okamžitě nepožádala regulátora o zastropování cen plynu pro lidi, pro které je Pražská plynárna dodavatelem poslední instance, aby mohla potenciální ztrátu následně vymáhat od původního poskytovatele. Tuhle možnost nevyužili, proto je teď plynárna před krachem, ale panu Písaříkovi jeho tryskáč zůstane.
Pokud by město Pražské plynárenské nepomohlo a neposkytlo finanční injekci ve výši 2 mld. Kč, zkrachuje společnost pravděpodobně do května. I přes celkově se zhoršující situaci na trhu s energiemi, je situace v Pražské plynárně jasnou chybou jeho managementu a rady města a série špatných rozhodnutí, které učinili.
Na všechna tato pochybění se budeme vládnoucí koalice ptát na zastupitelstvu. 2 miliard korun je vysoká částka a chceme precizní vysvětlení, z jakého důvodu jsou tyto peníze třeba, jak s nimi míní naložit a budou muset zodpovědět všechny naše dotazy týkající se strategických rozhodnutí, které v minulosti přijali. Přece jen, představte si, kolik za tyto prostředky mohlo být zrenovováno škol a školek. Pokud nebudou všechny naše obavy rozptýleny a strategická rozhodnutí obhájena nevylučujeme, že může z naší strany dojít i k návrhu na personální změny v orgánech Pražské plynárenské a.s.
⬆⬆⬆
Já jsem k tomu pak v diskusi během dne dodal ještě jednu věc, kterou jsem s kolegy vyšťoural. A to kdo za to vše nese zodpovědnost. Víte to? Víte, kdo nese odpovědnost za finanční problémy Pražské plynárenské, které chybí 6 mld. Kč?
Jaké „odborníky“ Piráti s Čižinským nominovali do vedení jedné z našich nejdůležitějších městských firem?
Tak třeba pana Ruta, činoherního režiséra. Ten aktuálně připravuje nové album „Hladový pes“. Snad není inspirované situací v Pražské plynárenské.
Nebo pan senátor, trafikant Wagenknecht, který proslul třeba svým nákupem nejlevnějšího papíru na ministerstvu financí, kvůli kterému se rozbila většina kopírek a tiskáren.
Nechybí také odborník na nákup chmele. Asi si Piráti řekli, že nákup komodity jako komodity a tak kupovat chmel je stejné jako plyn.
Co na to říkáte? Byla by to snad i legrace, kdyby to neznamenalo zásadní zdražení plynu Pražanům a sekeru 2 miliardy v rozpočtu Prahy.
P.S.: Nechápu jednu věc. Dřív nakupovali plyn za 20EUR a za tuto cenu stálo naplnit zásobníky plynu 1 mld. Kč. Když teď plyn kupují za 100EUR, mělo by to stát 5 mld. Kč, ale chybí jim celkem prý 6-9 mld.Kč! Podle slov šéfa Plynárny. Nikdo mi na to neodpověděl. Neumím počítat? Vysvětlí mi to někdo?
Já dále navrhoval do programu projednání kauzy předraženého stěhování TSK. Koalice primátora Hřiba, ale soustavně kryje Čižinského Prahu Sobě a odmítla projednat a vysvětlit předražené stěhování TSK
Na jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy jsem navrhoval projednat sporné a předražené stěhování TSK do nových prostor. Otazníků je hned několik a domnívám se, že se zvláště náměstek primátora Adam Scheinherr, který za stěhováním stojí, má z čeho zpovídat. Návrh nakonec po několika hodinové diskuzi o programu hlasováním neprošel. Proč nechce Hřibova koalice o stěhování TSK mluvit?
Stěhování provází mnoho kontroverze a otazníků..
➡ V první řadě není jasné, proč se TSK přestěhovalo do soukromých prostor, když i dříve využívalo prostor hlavního města. To bylo oboustranně výhodné, na jedné straně TSK od města dostalo peníze na provoz a na straně druhé do rozpočtu města platilo nájem.
➡ Proč byla nová smlouva uzavřena na 7 let? Obvykle se nájemní smlouvy podepisují na 5 let.
➡ Na základě čeho byly vybrány prostory v Centru Stromovka, když pouhým hledáním na internetu lze najít obdobně velké prostory v centru? Ty by navíc i nyní byly v drtivé většině levnější. Mnohem.
➡ Proč se TSK v době pandemie a dramatického klesání nájemného v Praze zavázalo k tak astronomickému nájmu?
Shrňme si, kolik to celé stojí. Nájemné za 7 let vyjde na 146 milionů korun. Zálohy na služby při současných cenách vyjde v součtu na 47 milionů korun. Stěhování, zasíťování, nábytek a vybavení vyšlo celkem na 16 milionů korun. Praha tak za tu dobu soukromému subjektu zaplatí téměř 200 milionů korun. Mohly zůstat v rozpočtu města? Ano, mohly.
Řásnovka, bývalé sídlo TSK, možná nebyla tak oku lahodící a super moderní, ale svůj účel splňovala. Navíc mi přijde jako nesmysl stěhovat v této době úředníky do openspacu, když všechny ostatní organizace od otevřených kancelářských prostor spíše ustupují, protože se neukazují jako praktické pro práci.
Z celé této události mi vychází jediné, stěhování bylo dopředu velmi dobře připravené a je možná výhodné pro Čižínského Prahu 7 a pro současné vedení magistrátu, ale pro rozpočet hlavního města určitě ne.
Po bouřlivé diskusi bylo vidět znejistění samotné koalice primátora Hřiba, který pod tlakem faktů, se kterými jsme za opozici přišli, byl nakonec pro projednání bodu, stejně tak část kolegů z TOP 09 a paní radní Hana Kordová Marvanová, která je známá jako bojovnice proti korupci a nepravostem. I přesto k zařazení bodu chybělo několik hlasů. Věřím, že příště se kauzou již zabývat budeme a že právě Piráti či paní Marvanová nenechají veškeré závažné otázky kolem kauzy nezodpovězené.
Otázek k předraženému a velmi podezřelému stěhování TSK je celá řada a vydají na celý seriál článků. Budeme za opozici v investigativní činnosti samozřejmě nadále pokračovat a s kolegy se budeme snažit tuto kauzu otevřít a projednat za měsíc na dalším jednání.
Dále koalice pod vedením primátora Hřiba odmítla podpořit návrhy našeho zastupitelského klubu z pera kolegyně Marty Gellové na pomoc pražským samoživitelkám, na kterém jsme spolupracovali s organizací Women for Women.
Hlavním důvod zamítnutí? To, že to předložil náš klub ANO, tohle je Praha. Paní radní Johnová a pan radní Zábranský ukázali svoji malost a politickou ješitnost. Pořád jen hledají důvody, proč něco nejde místo, aby s námi spojili síly a pokusili se pomáhat. Samozřejmě jako vždy – Babiš, Babiš, za všechno může Babiš. Tak tohle mě vůbec nezajímá, já řeším, co se děje tady a teď a chci pomáhat, ne politikařit.
Chtěli jsme, aby zastupitelstvo schválilo poskytnutí 10 bytů z bytového fondu magistrátu pro rodiče s dětmi, kteří teď kvůli uprchlické krizi nemohou najít dostupné bydlení, přestože prošli celým procesem a mají schválenou kauci. Chtěli jsme také poskytnout organizaci W4W 500 tis. Kč právě na kauce pro samoživitele, ale ani to koalice nepodpořila.
Musím, ale naopak poděkovat Haně Kordové Marvanové, Jiřímu Pospíšilovi a Janu Wolfovi, že alespoň oni chtěli pomoci maminkám s dětmi a bylo to pro ně víc než politická příslušnost.
Nevadí, nevzdáváme se, budeme hledat další cesty, jak naše návrhy prosadit. Například ve spolupráci s Evou Horákovou, která nabídla svoji pomoc, a za to jí moc děkuji.
Korunu tomu nasadil sám primátor Hřib, kterého nezajímala ani má interpelace. Z té stala první historická INTERPELACE DO PRÁZDNA.
Primátorovi ani my zastupitelé, ani občané nestojíme za to, aby v jednacím sále v čase vymezeném na interpelace zůstal. Své dotazy jsem mu tak musel poslat písemně.
Celý obsah najdete zde..
⬇⬇⬇
Vážený pane primátore,
obracím se na Vás s věcí velmi zásadní a důležitou. Ministr pro místní rozvoj Ing. Ivan Bartoš v těchto dnech odeslal do elektronické spisové služby Vlády – eKlepu – návrh novely stavebního zákona, který byl přijat v loňském roce, a jehož velká část měla vstoupit v účinnost v dalším roce, respektive nejpozději 1. 7. 2023. Zdá se, že přes nyní projednávaný odklad účinnosti se skutečné změny nyní nedočkáme.
Paralelně nicméně pan ministr uvolnil svůj změnový návrh. Chtěl jsem se Vás původně zeptat na to, zda jste po stranické linii s panem ministrem vznikající návrh projednával, či zda jste měl čas se s tímto návrhem již seznámit, a zda je možné získat analýzu hlavního města Prahy, která by ozřejmila, co pozměňovací návrh pro naše město přináší.
V mezidobí se mi ale do ruky dostala analýza jednoho z magistrátních expertů na tuto problematiku. Její čtení je naprosto šílené a z jejího textu fakticky vyplývá, že pokud by tento návrh byl přijat, dostala by se Praha do fatálních problémů v oblasti svého rozvoje.
Dovolte mi citovat některé ze zásadních prohlášení autora této analýzy:
➡ novela ruší Pražské stavební předpisy, bere možnost úpravy technických požadavků
na výstavbu ovlivňujících uspořádání území,
➡ novela opět zavádí povinné přepracování rozpracovaných územních plánů v
jednotném standardu, ruší prosazené dokončení podle stávajícího zákona
pozměňovacím návrhem,
➡ novela zavádí nesmyslný jednotný grafický standard se sankcemi vůči projektantům a obcím, což je přímý útok na Metropolitní plán,
➡ zkracuje se platnost starých ÚP do roku 2025, ruší se možnost jejich změn, což je další
přímý útok na Metropolitní plán a zároveň na platný území plán Prahy… (v akutní krizi
bydlení a humanitární krizi způsobené napadením Ukrajiny!!!),
➡ novela opět zavádí ZÁVAZNÁ stanoviska dotčených orgánů, ve změnovém zákoně
OPĚT zavádí závazné stanovisko Památkářů v ochranných pásmech, tzn. komplikuje
povolování staveb v celém souvisle zastavěném území Prahy,
➡ novela zavádí plnou kontrolu Ministerstva nad územními plány prostřednictvím
nadřazené ÚPD a vyhrazených staveb, MMR nepřipouští ani minimální úpravu
přenesením pořizování do samostatné působnosti,
➡ přenáší na obce povinnost výkonu státního stavebního dozoru, který přísluší státní stavební správě, a naopak nedává obcím žádné kompetence.
To jsou jen nejvýznamnější body, které se dotýkají přímo a specificky Prahy. Samotná analýza je ve skutečnosti mnohem delší a kritických bodů definuje zásadně větší množství. Jejím závěrem autor píše: Novela je výrazně horší než platný zákon, jediná možnost je prodloužit období zákona, odmítnout všechny 3 návrhy, (novela, vyhláška 500 a Jednotné environmentální stanovisko) jako naprosto zmatečné, sebrat přípravu z MMR a připravit externě kvalitní novelu. Toto nesmí projít, je to katastrofa.
Vážený pane primátore, věřím, že jste s návrhem vašeho stranického ministra byl již seznámen, stejně jako s tím, co kriticky negativního přinese městu, jehož jste dnes vrcholným představitelem. Logicky se Vás proto ptám, jaké budou další Vaše kroky v této věci.
Domnívám se, že je nyní potřeba rychle, dynamicky a jednoznačně jednat. Navrhuji proto, aby toto zastupitelstvo obdrželo od vedení města celkovou analýzu návrhu MMR, a aby k ní na svých dalších jednáních přijalo jednoznačné stanovisko. Aby Zastupitelstvo hlavního města Prahy odmítlo takové změny, které poškodí jeho rozvoj a ve svém důsledku jeho obyvatele.
S ohledem na to, jak se ministr Bartoš snaží věc silou a rychle protlačit za každou cenu, prosím, abychom podklady dostali v následujících 14 dnech, a aby byl tento bod zařazen na další jednání zastupitelstva.
Věřím, že se ke mně přidají nejen kolegové zastupitelé, ale také pan náměstek Hlaváček, který by měl být bezesporu celou věcí také vyděšen.
⬆⬆⬆
Doteď nemám odpověď!
✅ Pátek
V pátek jsem dodělával resty, co jsem nestihl v týdnu. V poslední době mi napsalo mnoho z vás řadu emailů a zpráv s výbornými podněty, za které jsem fakt rád. Omlouvám se, že je nestíhám řešit rychleji a někdy mi odpovědět trochu trvá, ale je toho v poslední době skutečně hodně. Nicméně se snažím, jak jen můžu, a určitě se na všechny dostane. Těší mě, že mi píšete, a určitě bych vás rád vybídl, abyste mi psali i nadále.
Tím se dostáváme konečně na závěr. Ještě jednou pardon za dnešní délku textu, ale tento týden byl velmi nabitý a vy si zasloužíte o všem vědět. O dalších novinkách a posunech vás budu informovat i nadále.
Mějte moc hezký zbytek víkendu a fajn týden!