Milí Pražané,
když radní Adam Zábranský – pražský radní zhruba před rokem ohlašoval založení Městské nájemní agentury, moc nadějí jsem do projektu nevkládal. Moje skepse se ukázala jako opodstatněná – “městská realitka” k dnešnímu dni zprostředkovala pronájem pouhých 21 bytů 🏠. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš však přesto považuje tento nápad za natolik nosný, že by jej rád realizoval i v dalších městech a obcích.
👉Návrh zákona, podle kterého by se samosprávy mohly zhostit role realitního makléře a pronajímat soukromé byty lidem v bytové nouzi a dalším zájemcům o bydlení, resort ministra Bartoše připravuje ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí.
👉Projekt, od nějž si ministr Bartoši slibuje zvýšení dostupnosti bydlení, se pochopitelně nesetkává s příliš kladnými ohlasy. Svaz měst a obcí se k jeho plánům staví zdráhavě a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová navíc upozorňuje na možná rizika: v případě, že by se z nájemníka stal neplatič, by smluvně garantovaný příjem z nájmu musela pronajímateli vyplácet přímo obec.
👉Diskutabilní je také návratnost celého podniku. Jsem přesvědčen, že lidské kapacity i finanční prostředky vložené do přípravy zákona i následného chodu obecních nájemních agentur lze vynaložit mnohem efektivněji a smysluplněji. To ostatně dokazuje i náš pražský pilotní projekt.
 
Jaký názor máte na koncept obecních nájemních agentur vy❓
Svěřili byste jí pronájem své nemovitosti, nebo byste službu využili jako zájemci o bydlení?
Napište mi své názory jako vždy přímo pod příspěvek do komentářů 👇👇👇